0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Възможни заболявания при висок холестерол


Възможни заболявания при висок холестерол

При висок холестерол в тялото се увеличава рискът от развитие на заболявания, свързани със стеноза или съдово блокиране

Повишеното ниво на холестерола е показано, когато индикаторът надвишава 6-7 mmol/l.

Холестеролът е вещество, подобно на мазнините, което се намира в почти всички живи организми. Само част от холестерола влиза в организма заедно с храната, главно организмът сам го произвежда.

Холестеролът се дели на "лош" - липопротеин с ниска плътност и "добър" - липопротеин с висока плътност. Опасен е само лошият холестерол в кръвта, нивото му не трябва да надвишава 4,1 ммол/л.

Ефекти на високия холестерол

Когато нивото на липопротеините с ниска плътност се повиши, те се натрупват по стените на кръвоносните съдове. Възникващите бариери нарушават кръвния поток. Постепенно се образува атеросклеротична плака и диаметърът на съда става по-малък. Съответно, това може да увеличи риска от запушване на кръвоносните съдове с кръвен съсирек. Когато това се случи, кръвта частично или напълно престава да тече към определен орган, което води до сериозни нарушения в неговото функциониране или до смърт на човека. Опасността дебне в латентно състояние, заради безсимптомното протичане на заболяването.

Състоянието на съдовете може да се влоши и нарушенията ще се проявят само когато съдовете се стеснят наполовина.

Невъзможно е да се каже точно как ще се прояви атеросклерозата - всичко зависи от това къде се е появил съсирека. Те могат да доведат до съдови лезии на сърцето, червата, мозъка, аортата, бъбреците, долните крайници.

Фактори, за които рискът от развитие на атеросклеротична плака може да се увеличи, включват:

 

 • тютюнопушене
 • консумация на алкохол
 • липсата на движение
 • храна, съдържаща висок процент животински мазнини
 • неизправност на ендокринната система (захарен диабет)
 • наследственост
 • хипертония

 

Една от причините лошият холестерол да се повиши е заболяване на черния дроб, който го произвежда.

Атеросклероза на аортата

При атеросклерозата на аортата става дума за лезията на най-голямата артерия в тялото. Аортата наподобява нещо като контейнер, от който се разклоняват други, по-малки съдове.

Аортата включва 2 секции: гръдна и коремна. Торакалната аорта осигурява кръв за органите, разположени в гърдите, както и за главата и шията.

Коремната аорта насочва кръвта към органи, разположени в коремната кухина. Заболяването се развива на 2 етапа: В началния етап няма външни прояви на болестта. Съществуващите нарушения обаче могат да бъдат открити с помощта на лабораторни изследвания. Клиничният период е придружен от изразени признаци на заболяването.

Атеросклероза на гръдния кош

В началния етап патологията не е придружена от никакви симптоми. Първите признаци, които са възникват, са по правило болка в гърдите, която има парещ характер. Болката винаги е трайна, тя не се появява пароксизмално. Могат да отслабват, да растат, но не преминават в рамките на няколко дни.

Други симптоми включват повишаване на кръвното налягане. С поражението на аортната арка се появява затруднено преглъщане, гласът става дрезгав.

Атеросклеротичните лезии на гръдната аорта могат да бъдат придружени от растеж на косми в областта на ухото. Космите се появява и по лицето, има и преждевременно сива коса.

Други симптоми:

 

 • болка, излъчваща се към ръката, шията и лумбалната област
 • повишаване на систолното налягане (диастолното не се променя)
 • интензивна пулсация между ребрата от дясната страна на гърдите
 • припадъци
 • конвулсии при опит за завъртане на главата

 

На фона на липса на кръвоснабдяване на сърцето могат да се развият следните патологии:

 

 • аритмия
 • сърдечна недостатъчност
 • ангина пекторис
 • инфаркт

 

Често поражението на този отдел се комбинира с атеросклеротична лезия на коронарната артерия и увреждане на кръвоносните съдове на мозъка.

Коремна област

Атеросклеротичната лезия на коремната аорта е придружена от нарушаване на храносмилателната система и се проявява със следните симптоми:

Болки в корема. Те имат пароксизмален характер и се появяват след хранене. Често пациентът не може точно да посочи мястото, където е локализирана болката.

Нарушения на изхождането. Метеоризъм. Липса на апетит. Отслабване Поради нарушение на храносмилателния процес теглото се губи бързо. Тромбоза на висцерални артерии - опасно усложнение, което може да бъде фатално. Придружено от некротизация на чревните бримки и обширно възпаление. Състоянието е придружено от много силни болки, които не могат да бъдат премахнати с помощта на обезболяващи лекарства. Болката има пароксизмален характер, възниква веднага след хранене. След няколко часа минава от само себе си, без да приема лекарства.

Патологията лесно се диагностицира. Поради натрупването на атеросклеротични плаки се развива калцификация, което води до запушени кръвоносни съдове.

Поради нарушение на липидния метаболизъм се увеличава холестеролът, който се нарича лош - липопротеини с ниска и много ниска плътност. В резултат на образуването на плака в тази област се нарушава кръвоснабдяването на тазовите органи.

При бъбречна недостатъчност може да възникне като усложнения, произтичащи по-късно, болест на висцералните артерии.

brain.jpg

Мозъчни съдове

Повишеният холестерол, водещ до атеросклероза на мозъчните съдове, променя както вътречерепните, така и екстракраниалните съдове.

Интензивността на патологичните симптоми е пряко свързана със степента и местоположението на възникналите лезии. В допълнение към най-опасното усложнение - инсулт, депресия на дейността на централната нервна система, може да се наблюдава развитието на психични разстройства. Първоначалните признаци на увреждане се проявяват в напреднала възраст - 60-65 години. На този етап е възможно появата на "исхемични атаки", които са придружени от нарушения на чувствителността, нарушения в движението, патологии на зрението, слуха и говора. Въпреки сериозността на симптомите, през този период те са краткотрайни, обратими и преминават самостоятелно или под действието на подходящи медикаменти. Ярко изразената атеросклеротична лезия може да доведе до инсулт, т.е. некроза на мозъчната тъкан. Симптомите са същите като в предишния случай, но след некроза не се наблюдават значителни подобрения.

Мозъкът е отговорен и за осъществяването на по-високи психични функции. Следователно образуването на плаки води и до влошаване на интелигентността и паметта, промяна в характера (лабилност на настроението, странни настроения). При липса на терапевтични мерки такава лезия води до развитие на деменция. Такива лезии са опасни от развитието на увреждане или смърт. Инсултът може да бъде 2 вида: исхемичен или хеморагичен. Исхемичният инсулт възниква поради запушване на съдовото легло с тромб. Причината за хеморагичен инсулт е разкъсването на мозъчния съд.

За да се предпазите от инсулт е добре да се приложи редовно прочистване на артериите от холестеролни плаки. Най-добре е за целта да се ползват билки.

Комбинацията от лечебни треви в хранителната добавка Артеровитал гарантирано ще освободят артериите, без значение в коя част от тялото се намират, от натрупания холестерол. Това ще освободи пътя на кръвта, която ще се обогати с допълнително кислород и хранителни вещества.

Капките Артеровитал съдържат билки, расли в контролирана среда и разпространени само из нашите географски ширини.

Какво ще се случи, ако редовно приемате капките Артеровитал? Чистите артерии ще осигурят нормален кръвоток. Кръвното налягане ще се нормализира. Главоболието и световъртежът ще изчезнат. И най-вече - ще бъдете надеждно защитени от такива състояние, като инфаркт и инсулт.

Повече за АРТЕРОВИТАЛ може да прочетете ТУК

Капките Артеровитал  - за чисти артерии, здраво сърце и добре работещ мозък. За директни поръчки и отстъпки за количества, обадете се на:

02 850 21 76 или 0887 599 268   

Сърце

Една от причините за смърт при пациенти със сърдечно-съдови заболявания на фона на високия холестерол е запушването на главната коронарна артерия.

Заболяванията, свързани с тази лезия, са коронарна болест на сърцето, стенокардия и инфаркт на миокарда. ИБС е тежка сърдечна патология, която представлява комплекс от разстройства. Тя включва ангина, инфаркт, кардиосклероза.

Коронарната болест на сърцето най-често се проявява чрез ангина. В ранния стадий на нейното проявление е под формата на болки в гърдите, които се появяват само в момент на физическо натоварване. Това е логично, тъй като в състояние на покой работата на сърцето изисква по-малко кислород, а при интензивна активност тези нужди се увеличават. Подобна реакция може да бъде на стрес и емоционални сътресения. С развитието на атеросклерозата и нарастващото припокриване на лумена на съдовото легло исхемичната болест става все по-изразена. В последните етапи на заболяването вече всяко движение на пациента провокира болка.

Класическите признаци на ангина пекторис включват:

 

 • появата на болка като натоварване и в покой
 • болката се усеща зад гръдната кост, може да излъчва към рамото (вляво), лопатка, ръка. Интензивността на болката е пряко свързана с тежестта на атаката
 • болката е пареща, усеща се притискане.

 

Можете да спрете атаката, като вземете таблетка с нитроглицерин. Кратка е продължителността на атаката - не повече от 5 минути.

Разлики между инфаркт и стенокардия

много висока интензивност на болката продължителността на атаката е най-малко 20 минути
нитроглицеринът не помага при миокарден инфаркт
болковите усещания са дифузни

Плака в резултат на висок холестерол може да доведе до внезапна смърт на пациента. Тази ситуация се развива, когато сърдечният ритъм първо се промени поради нарушения на кръвообращението, а след това сърцето спира. Всички съдови лезии на сърцето са сериозни и опасни, защото без правилна работа на сърцето, другите органи не могат да функционират нормално.

Атеросклерозата на сърдечните съдове също може да доведе до инфаркт на миокарда. Инфаркт се причинява от разкъсване на плаката и запушване на съда с кръвен съсирек. В резултат на това кръвта спира да тече към определена част от сърдечния мускул и тя умира. След развитието на нарушение на контрактилитета на сърдечния мускул смъртта настъпва в рамките на няколко часа или дни. Въпреки това, дори ако човек е бил спасен, той все още има недостатъчно и недобро кръвоснабдяване, което рано или късно ще доведе до развитието на нови усложнения. Допълнителен рисков фактор е некротизираната част от тъканта на сърдечния мускул, която е потенциално място на руптура на сърцето или запушване на съда.

Коронарната болест изисква терапия през целия живот, а в трудни случаи - хирургия. В същото време няма гаранции, че подобна патология няма да се развие в друга част на съда. Също така на фона на нарушения на кръвообращението може да се развие хипертония. Придружава се от нарушение на сърдечните функции, патологични процеси в работата на централната нервна система, бъбреците.

Хипертонията се появява и на фона на лезии в мозъка, бъбреците и периферните съдове. С патологията на мозъка се проявява с нарушено съзнание, спад в зрението и увреждане на бъбреците води до бъбречна недостатъчност.

 


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за подркрепа дейноста на кръвоносните съдове и кръвообращението 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ