0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Сърцето ще каже: Откъде идва ранният инфаркт?


Сърцето ще каже: Откъде идва ранният инфаркт?

Всеки знае, че високото ниво на холестерола в кръвта е лошо. То е предвестник на такива рискове за здравето, като инсулт и инфаркт

Но не всеки е наясно, че подобно нарушение се случва не само сред тези, които обичат мазната, нездравословна храна, но и сред хората, които са генетично предразположени към високи нива на холестерола.

Практически всеки от нас има тъжна история за това как някой от приятел, колега или роднина е починал в разцвета на живота си. Причината за ранната смърт, в повечето случаи, е инфаркт или инсулт, който не би трябвало да се случи толкова рано, а поне след 20-30 години. Но все пак това се е случило...
Какво би могло да провокира трагедията? Най-вероятната причина е неразкрита вродена болест с много сложно име - фамилна хиперхолестеролемия.

Между другото

Характерен външен признак на висок холестерол са малките, плоски, белезникави или жълти възли по кожата, в които се отлага излишният холестерол. Най-често те се появяват над сухожилията - например, на ръка или зад крака, над петата - и в областта на очите, под кожата на клепачите.

Проклятието на предците

Това наследствено заболяване се причинява от мутация на гени, които влияят на липидния метаболизъм в организма. Основната му проява е постоянното повишаване на нивото на така наречения лош холестерол, което води до ранно развитие на атеросклероза и преждевременна смърт от инфаркт или инсулт.

При хора с фамилна хиперхолестеролемия нивото на лошия холестерол може да надвиши нормата с два или повече пъти, а вероятността за развитие на инфаркт и инсулт в ранна възраст (20-40 години) се увеличава до 20 пъти! В България може да хиляди пациенти със семейна хиперхолестеролемия (няма официална статистика).

Не може да се каже, че това е някаква нова болест, но за съжаление дори лекарите, да не говорим за пациентите, понякога са слабо информирани за това. В нашето съзнание е твърдо заседнало убеждението, че от повишени нива на холестерола, атеросклероза, и още повече коронарна болест на сърцето боледуват възрастните хора и хората със затлъстяване. Генетичните учени опровергават този стереотип: генетичната патология предизвиква нарушаването на кръвоносните съдове и сърдечния механизъм на нарушенията на липидния метаболизъм и образуването на атеросклеротични плаки в детска или юношеска възраст, а в особено тежки случаи - дори in utero (в утробата). В резултат на такова нарушение, детето вече е родено със засегнати съдове.

Ранна диагностика!

Днес лекарите имат всички възможности за ранна диагностика и ефективно лечение на фамилна хиперхолестеролемия. Основната цел на това лечение е да намали опасното ниво на холестерола и да се държи под контрол в бъдеще. Напоследък тази патология се лекува само с два метода - специални лекарства (статини), които между другото са противопоказани при деца и редовни процедури за пречистване на кръвта. Преди няколко години се появиха иновативни биологични продукти, много скъпи, но и много ефективни. Досега обаче те не са достъпни за всички пациенти, но е въпрос на време.

Основният проблем не е липсата на възможности за лечение, а липсата на правилна диагноза, както и незнанието както на обществеността, така и на лекарите. Процентът на диагностицираните случаи на фамилна хиперхолестеролемия днес не надвишава 0,08%, поради което по-малко от 1% от пациентите получават своевременно лечение.

Един от сигурните начини да се предпазите от усложненията, които високия холестерол предизвиква, е да прочистите артериите от натрупаните холестеролни плаки.

За целта, преди да посегнете към лекарствата, възползвайте се от лечебната сила на билките, събрани и комбинирани в хранителната добавка АРТЕРОВИТАЛ.Редовният прием на АРТЕРОВИТАЛ ще ви осигури не само чисти артерии, но още по-добра работа на сърцето, повече кислород за мозъка, а оттам и по-дълъг и спокоен живот.Поръчайте АРТЕРОВИТАЛ и започнете естествената грижа за артериите СЕГА!

За повече информация, обадете се на тел: 02 850 21 76 или 0887 599 268

Семейна тайна

Основната опасност от фамилна хиперхолестеролемия е, че тя няма видими прояви.

И единственият начин да се предотврати нещастието е всеки от нас да проучи семейната история на сърдечно-съдови заболявания, а след това да научим себе си и нашите близки да се подлагат на редовни прегледи, при които се прави кръвен тест за холестерол.

Ако сте имали случаи на ранна смърт от инфаркт или инсулт в семейството, то е много вероятно, че вие, вашите деца или внуци сте носители на мутантни гени, които могат да предизвикат развитието на фамилна хиперхолестеролемия. Не бъдете мързеливи - консултирайте се навреме с лекар, за да избегнете фаталния край!

Накратко за холестерола

Как стана така, че такава полезна, необходима субстанция, се превърна във враг на човечеството? През 50-те години учените откриват, че излишният холестерол се натрупва в клетъчните мембрани и по стените на кръвоносните съдове. В един случай те възпрепятстват клетъчния метаболизъм, а в друг образуват холестеролни плаки. С течение на времето калциевите соли започват да се натрупват в плаката и тя става твърда. В резултат на това луменът на съда се стеснява, нарушава се циркулацията на кръвта, процесът на пренос на кислород и отстраняването на въглеродния диоксид от тъканите се забавя. Доказано е, че високият холестерол е един от важните фактори за развитието на атеросклероза, а това от своя страна увеличава риска от инфаркти и инсулти.

Спасете себе си кой както може

И тогава лекарите се втурнаха да търсят панацея. В Съединените щати, а по-късно и в други страни, беше приета национална програма за борба с атеросклерозата, индустрията за хранене без холестерол започна активно да се развива.

Скоро обаче стана ясно, че спазването на диета не работи

През 90-те години в Калифорнийския университет са наблюдавани група без холестерол и група, която яде здравословни (макар и не прекалено мазни) храни с нормален холестерол. Оказа се, че кръвните показатели на участниците в експеримента практически не се различават. Чудейки се защо това се случва, експертите са установили: около 80% от холестерола се произвежда в самия организъм, а само останалата част получаваме от храната. Колкото по-малко холестерол идва с храната, толкова повече синтезира черния дроб. Това се случва, когато се опитваме напълно да премахне холестерола от диетата. Така че, този начин е безполезен и дори вреден.

fried_eggs.jpg

Лекарите все още смятат промените в начина на живот за основна превенция на инфаркти и инсулти.

Откажете се от тютюнопушенето, движете се повече, отслабнете, започнете да се храните балансирано, използвайте редовно хранителната добавка АРТЕРОВИТАЛ, която ще прочисти артериите и кръвоносните съдове - и всичко ще бъде наред. Разбира се, има хора, чийто черен дроб произвежда твърде много холестерол поради генетични характеристики - те се нуждаят от медикаментозно лечение, което кардиологът ще избере.


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за подркрепа дейноста на кръвоносните съдове и кръвообращението 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ