0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

4 бързи начини за проверка при инсулт


4 бързи начини за проверка при инсулт

Мозъчно-съдовите инциденти разговорно се наричат „удар". Медиците признават, че това не е случайно - инсултите обикновено настъпват внезапно и безсимптомно

От изключителна важност е обаче околните бързо да разпознаят кога пред очите им човек получава „удар" и да знаят как да окажат първа помощ.

Има два вида често срещани инсулти

  • Исхемичният е в резултат на запушване на мозъчен кръвоносен съд.
  • Хеморагичният е причинен от разкъсване (спукване) на кръвоносен съд.

Забелязва се известна разлика във времето, по което се случват. Обикновено исхемичният настъпва сутрин след сън. Хеморагичният възниква като следствие от напрежение и повишено кръвно налягане.

Капките АРТЕРОВИТАЛ подпомагат доброто състояние на артериите и може да окажат добро влияние на общото състояние на мозъка. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Нови изследвания показват, че при исхемичния инсулт често има предупредителни знаци, на които обаче хората не обръщат внимание. Понеже става дума за запушен кръвоносен съд, седмица или няколко дни преди „удара" пациентите усещат замайване, затруднено ходене, загуба на равновесие и координация. Едната половина на тялото е като изтръпнала, губи се чувствителност и способност за контрол на движението, усещат се слабост и парализа. Характерни са проблеми със зрението - замъглено или двойно виждане, черни петна. Може да има затруднения с речта. Често се случва внезапен пристъп на силно главоболие.

Тези предупредителни знаци траят кратко

Пациентите ги пренебрегват, защото ги отдават на най-различни причини, най-често на преумора и стрес, посочват медиците. Забелязването им и консултация със специалист обаче би дало възможност веднага да се започне лечение и да се предотврати исхемичният инсулт.

Инсултът е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции. Ако пациентът бъде опериран до 3 часа, има всички шансове да се възстанови. Затова скоростта на реакцията е от огромно значение.

Близките могат да разпознаят признаците за инсулт и да използват четири бързи начина за проверка

Те се базират на това, че недостигът на кислород в мозъка води до затруднение да се изпълнят елементарни действия.

1. Накарайте човека да се усмихне. Ако е получил инсулт, няма да може.

2. Накарайте го да каже просто изречение. Например „Днес времето е хубаво". При инсулт вероятно няма да се справи. Получава се дизартрия - мускулите, които участват в произнасянето на звуците в ларинкса, са засегнати.

3. Накарайте го да вдигне двете си ръце. След инсулт ще успее частично или въобще няма да може.

4. Накарайте го да се изплези. Ако езикът се изкривява наляво или надясно, това е признак за инсулт.

Ако забележите дори един от тези симптоми, незабавно се обадете на Спешна помощ и съобщете, че пациентът има всички признаци за инсулт.

Докато чакате линейка, трябва болният да е в удобно хоризонтално положение

Отстранете всичко, което може да попречи на дишането му. Най-добре е да лежи малко настрани - при инсулт не е изключено да повръща, това по-често се среща при жените. Не му давайте да пие нищо.

Ако няма възможност да извикате линейка, трябва внимателно да закарате болния до отделение за спешна помощ. Най-добре е той да не се движи и да бъде пренесен до кола в хоризонтално положение. След това да пътува легнал.

Един от рисковите фактори за инсулт е високото кръвно налягане

То обаче с години може да остане незабелязано. Затова разумна профилактика е хората контролно да си мерят кръвното веднъж месечно.

При установяване на високо кръвно налягане пациентът трябва да държат
под контрол стойностите му до края на живота, като стриктно спазва предписаната от лекар терапия и не пропуска медикаментите.


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за подркрепа дейноста на кръвоносните съдове и кръвообращението 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ