0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

7 най-подходящи храни при диабет

Диабетъте опасно заболяване и може да доведе до редица усложнения. Има обаче начини, с помощта на които можем да контролираме кръвната си захар и така да избегнем един лош сценарий. Лошото е, че в много случай, допитвайки се до лекуващия лекар, получаваме съвети само какво да не ядем, а не и какво можем да приемаме. А това понякога може да доведе човек до състояние на отчаяние.
1Всъщност контролирането на кръвната захар и изобщ отслабването, заради настъпили патологични отклонения, може да бъдат постигнати само с няколко леки корекции в храненето. Най-вече заменяне на вредните навици с полезни такива. А реално продуктите, които трябва да се избягват в тези случаи са точно и само три - захар, бяло брашно и наситени мазнини.
Лошото е, че масовата култура на хранене включва най-вече храни с тези продукти, като изключва полезните. Те са и храните, с които сме свиканли да зареждаме хладилника. Но има и положително нещо - хубаво е, че днес можем да намерим много и най-различни полезни храни, с които да заменим вредните.
Ето един списък, който е полезени за диабетиците, контролиращи кръвната си захар, и за тези, които искат да отслабнат.
1. Варива. Заради своето богатство от фибри, всички варива са изключително полезни, особено при диабет. Те ни зареждат с енергия за дълго време занапред, тъй като техните въглехидрати се усвояват бавно от организма. А това е предпоставка за поддържане на кръвната захар в норма, без да се стига до резки скокове или спадове.
Освен това бобовите култури са чудесен източник на растителни протеини, като те притежават точно обратните функции на червеното месо - укрепват съдовете на сърцето.
2. Млечни произведения. Проучвания са показали, че жени, които приемат определено количество калций и витамин Д са много по-малко застрашени от диабет. А тези два елемента се съдържат, както знаем в млечните продукти. Ето защо ключови храни за заболелите от диабетса кисело мляко, сирена, кашкавал, извара и др.
3. Мазна риба. Често като една от най-полезните риби се установява сьомгата. Но тя за жалост е много скъпа. Но не и незаменима. Може да изберете да хапвате два пъти в седмицата друга мазна риба, която ще ви даде същия резултат - намаляване на кръвната захар и поддържането й в норма. Освен това тези риби, а и всички морски дарове, съдържат много омега3 мастни киселини, които поддържат сърцето и намаляват холестерола в норма.
4. Ечемик и овес. Съвременният човек отдавна не консумира такива зърнени храни като овес и ечемик, но това са едни от най-здравословните храни. Ечемикът например съдържа богатство от бетаглюкани, които има доказателства, че притежават понижаващ общите нива ана холестерола ефект, като предотвратят и неговото усвояване от организма. На ден са ви нужни едва по 3 грама от въпросните фибри, които се съдържат пък в количество ечемик колкото топка за тенис.
Но трябва да помни, че за тази цел трябва да се закупува такъв ечемик, при който е запазена целостта на зърното. Например в магазините за био продукти. Преди готвене се кисне във вода.
5. Овесени ядки. Те също са изключително полезни варива, защото имат богатство от растителни фибри. Редица проучвания показват, че редовната им консумация намалява кръвната захар, също така значително подобрява чувствителността на клетктие към инсулина, като така се забавя усвояването на въглехидратите.
6. Дребните горски плодове, например боровинките са изключително полезни при превенция на диабета, както и при редица сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на съдържанието на фибри и полифеноли в плодчетата. Те имат силно антиоксидантно действие.
7. Фурми. Макар и малко неочаквано, но този екзотичен плод също влиза в списъка по превенция на диабета. Заради своя наситен вкус, ни трябват само няколко от тях, за да заситим глада си, а така и вероятността да вдигнем кръвната захар. А и, както всички плодове са богати на фибри.

 

Поръчайте

kapki_alkotox_500__500.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Алкотокс Оригиналподтискат функционалното влечение към алкохола и прочистват шлаките от организма
 
Купете 2 опаковки капки Алкотокс с 50% ОТСТЪПКА на промоционална цена от 130 лв  
Вземете своя подарък 1 опаковка ХЕПАВИТАЛ с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Alkotox ORIGINAL  и от нашите аптеки в цялата страна.
 
За още промоции се обадете по телефона

ПОРЪЧАЙТЕ