0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

6 опасни последствия от диабета


6 опасни последствия от диабета

Ако използваме данни от статистиката на СЗО, ще научим, че днес 422 милиона души по света страдат от диабет. И не само, че самата болест не е приятна - диабетът носи със себе си редица сериозни усложнения.

Усложненията на диабета могат буквално да отровят живота на човека заради проблемите, които създават в ендокринната система. Не е достатъчно да следите нивото на захарта в кръвта и да коригирате режима на хранене и упражнения, за да живеете пълноценен живот. Също така е необходимо да се грижите за здравето си, защото с появата на болестта диабет започват проблеми с кръвоносните съдове, човек е по-податлив на алергии и т.н. От статията ще научите какви са опасните усложнения от диабета, какво трябва да знаете за тях и как да се справите.

Усложненията при диабет сериозно застрашават живота и здравето на пациента. Всички проблеми се появяват поради нестабилни нива на кръвната захар. Повишената глюкоза допринася за промени в свойствата на кръвта, нарушава функциите на мозъка, сърдечно-съдовата система, засяга бъбреците и нервните клетки. Катализаторът на усложненията често е стреса, както и инфекции, вируси, които могат да инхибират имунитета. В този контекст, едно и няколко усложнения могат да се появят веднага. И си заслужава да ги проучите предварително, за да не се паникьосвате, а компетентно да се справите или да си осигурите подходяща превенция.

diabet_simptomi.jpg

Кетоацидоза

Декомпенсация при захарен диабет (нарушение на биологичния баланс в организма на фона на диабета, когато органите трябва да работят за двама, - ред.) Често води до кетоацидоза. Това е остър разпад на механизмите на метаболитното регулиране при пациенти със захарен диабет, характеризиращ се с повишаване нивото на глюкозните и кетоновите тела. Това състояние е придружено от жажда, повишено уриниране, суха кожа, мирис на ацетон от устата, коремна болка, главоболие, сънливост, раздразнителност, летаргия. В основата на лечението е инсулинотерапия, рехидратационни мерки и корекция на патологичните промени в електролитния метаболизъм. В това състояние е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро, тъй като кетоацидозата може да бъде фатална без подходящо лечение.

Хипогликемия

Хипогликемия е състояние, причинено от много ниски нива на кръвната захар. Често се свързва с лечението на самия диабет. Тази патология се характеризира с общо неразположение, умора, бледа кожа, треперене, тревожност, повишено изпотяване, плач по време на сън. Лечението трябва да бъде възможно най-бързо, за да се върнат нивата на кръвната захар до нормалните граници и да се използват високо захарни храни и напитки. И тук е важно да се предотврати развитието на такова състояние. Ето защо, не забравяйте да се свържете с Вашия лекар за корекция на ситуацията и избора на превенция. В крайна сметка, рязък спад на захарта може да доведе до хипогликемична кома и смърт като следствие.

Kома

При диабет при хора могат да се появят няколко кома варианта на фона на скокове на кръвната захар. Състоянието е изключително опасно и неприятно. Без своевременна помощ случаят може да завърши със смърт.

Хиперосмоларната не-кетонова кома е остро усложнение на захарния диабет, характеризиращо се с нарушен метаболизъм на глюкозата и повишаване на кръвното му ниво, рязко увеличаване на плазмения осмоларитет (това е сумата от всички разтворени в кръвта компоненти, изд.), Изразена дехидратация вътре в клетките, липса на кетоацидоза. Основните симптоми са увеличаване на уринирането, дехидратация на тялото, мускулен хипертонус, гърчове, повишена сънливост, непоследователна реч. Лечението включва рехидратация, възстановяване на нормалните нива на инсулин, елиминиране и предотвратяване на усложнения. В тази ситуация не трябва да има самолечение.

За стабилни нива на кръвната захар ползвайте ресовно билковите капки Диабетал

Лактицидната кома е състояние, характеризиращо се с ниско ниво на гликемия, намаляване на алкалния кръвен резерв, рН и повишаване нивото на млечната киселина. Причината за развитие може да бъде хронична хипоксия, тежка дехидратация на тялото с хиперосмоларна диабетна кома. Това ще покаже следните симптоми: нарастваща слабост, болка в мускулите и сърцето, които се изразяват съвсем ясно. Ако се появят такива признаци, трябва незабавно да потърсите специализирана помощ от лекарите. В такава ситуация се изисква хоспитализация, в противен случай може да се появи парализа на дихателния център и смърт.

Проблеми с зрението

Високите нива на кръвната захар увеличават вероятността от заболяване на очите. Това се дължи на увреждане на малките съдове и се нарича микроангиопатия. Диабетната ретинопатия е усложнение на съдовата природа при захарен диабет. Тази патология води до необратима слепота. Ясно е, че в тази ситуация е по-добре да се предотврати, отколкото да се опита да спре болестта. Ето защо, с цел профилактика, е необходимо непрекъснато и отговорно да следят нивата на кръвната захар, да се следят и нивата на холестерола, така че кръвоносните съдове да не се увреждат още повече и си струва да се измерва редовно кръвното налягане.

Диабетно стъпало

Синдром на диабетно стъпало - увреждане на кожата, на големите и малки кръвоносни съдове, нерви, кости и мускули на стъпалото. Причината е токсичният ефект на високите нива на кръвната захар върху големите и малките съдове, нервната, мускулно-скелетната тъкан. На първо място, това състояние се проявява с болки в долните крайници, изтръпване, изгаряне, охлаждане на краката и парастезия (изтръпване). Дълбоките увреждания на тъканите, които се развиват поради влошаване на кръвоснабдяването, обикновено приличат на слабо заздравяващи язви, инфекциозни лезии и гангрена. Пациентите с диабет не трябва да се самолекуват, ако възникнат проблеми като увредени нокти, потъмняване на нокътя, гъбични поражения на нокътните плочки, мазоли, кожни разрези при рязане на ноктите, натъртвания, пукнатини по петите. За тяхната корекция трябва да се обърнете към експертите, които ще извършват необходимите манипулации, като се вземе предвид основната диагноза. Основата за превенция на диабетното стъпало е лечението на захарния диабет като основно заболяване.

Кожни заболявания

Хората с диабет най-често изпитват страдание заради множеството и различни кожни лезии, повечето от които са бактериални и гъбични инфекции. Твърде много захар в кръвта и наличието на пот създава добри условия за развитието на микроорганизми, а също така отслабва защитните процеси на организма. От голямо значение са сухата кожа, нарушенията на кръвообращението в кожата и сърбеж. Инфекцията настъпва при некомпенсиран диабет. В резултат на това раните, пукнатините, нелечебните язви се появяват по-често върху кожата. Тези, които имат диагноза „диабет", трябва да спазват специална лична хигиена: редовни душове, използване на защитни кремове, хидратиране на кожата и др.


Поръчайте

kapki_alkotox_500__500.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Алкотокс Оригиналподтискат функционалното влечение към алкохола и прочистват шлаките от организма
 
Купете 2 опаковки капки Алкотокс с 50% ОТСТЪПКА на промоционална цена от 130 лв  
Вземете своя подарък 1 опаковка ХЕПАВИТАЛ с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Alkotox ORIGINAL  и от нашите аптеки в цялата страна.
 
За още промоции се обадете по телефона

ПОРЪЧАЙТЕ