0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Що за болест е диабетът?

Ако изведнъж започнете да се уморявате лесно; ако необяснимо отслабвате, без да сте променили начина си на хранене; ако постоянно ви мъчи жажда, а драскотините по кожата ви дълго не зарастват – без да се чудите повече, идете на лекар. Това са част от симптомите на едно заболяване, което измъчва над половин милион българи и близо 250 милиона деца, жени и мъже по света.
Диабет!
диабет1Каква болест е диабетът?
Ако задстомашната жлеза (панкреасът) не произвежда достатъчно от важния хормон инсулин, кръвната захар не може да се поеме от клетките и да се преобразува в енергия. Именно инсулинът управлява усвояването на кръвната захар – и когато той не достига или липсва, нейните стойности нарастват ненормално и се развива захарна болест (диабет). Най-общо казано – това е тежко обменно заболяване, чието напредване води до необратими увреждания на важни органи и системи. Счита се, че диабетът е една от болестите на 21 век в прогресия – според някои прогнози към 2025 година с такава диагноза ще бъдат над 380 милиона души.
Защо боледуваме от диабет?
Причините, които водят до заболяването, могат да бъдат наследствени, но могат да са и резултат от начина на живот. Според някои изследвания за наследственост става дума в 40-50%  от случаите. Почти сигурно е, че сте уязвими в тази посока, ако и двамата ви родители са имали инсулинов дефицит или са развили захарен диабет. Болестта се отключва във все по-ранна възраст при всяко следващо поколение.
Силният стрес, преумората, някои инфекциозни заболявания, травми – това са причините, които могат да нарушат нормалните функции на панкреаса и да доведат до недостатъчно производство на инсулин. В зависимост от причините и начина на протичане на заболяването медицината различава диабет от първи тип, и диабет от втори тип.
* Диабет тип 1 се диагностицира тогава, когато отговорните за производството на инсулин бета-клетки от панкреаса са разрушени. Това е необратима ситуация и човек с подобна диагноза трябва постоянно да си инжектира инсулин, за да поддържа жизнените си функции. Тази форма на болестта е наричана също инсулинозависим диабет.
* Диабет тип 2 е вариантът, при който по някаква причина произведеният инсулин е по-малко от необходимото. С диета, физически упражнения и таблетки това в много случаи може да се регулира и усвояването на кръвната захар да протича в нормални граници. Диабетът от втори тип е неинсулинозависим, но понякога се стига до прием на препарата по препоръчана от терапевтите схема.
Лекува ли се?
Отговорът е положителен – но медицината признава, че това е едно сложно и продължително лечение, което изисква постоянно съдействие от страна на пациента. Това, че в определен момент стойностите на кръвната захар са в желаните граници, а болестната симптоматика е изчезнала – съвсем не означава, че болестта си е отишла завинаги. Може би само е дала отсрочка.

Поръчайте

kapki_alkotox_500__500.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Алкотокс Оригиналподтискат функционалното влечение към алкохола и прочистват шлаките от организма
 
Купете 2 опаковки капки Алкотокс с 50% ОТСТЪПКА на промоционална цена от 130 лв  
Вземете своя подарък 1 опаковка ХЕПАВИТАЛ с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Alkotox ORIGINAL  и от нашите аптеки в цялата страна.
 
За още промоции се обадете по телефона

ПОРЪЧАЙТЕ