0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Нектар с диабет: Полезни ли са плодовите сокове за диабетиците?


Нектар с диабет: Полезни ли са плодовите сокове за диабетиците?

Много нови проучвания опровергават редица митове за соковете и нектарите. В красива опаковка се продават „бързи захари", които провокират затлъстяване и диабет

Трудно е да си представим магазин без дълги рафтове със сокове в привличащи окото картонени кутии. Всъщност тези сокове се появиха съвсем наскоро. В България те започнаха да се продават преди около четвърт век, в средата на деветдесетте години. Самата технология за производство на така наречените "възстановени" или пастьоризирани сокове се появи не толкова отдавна: първо, прясно изцедения сок се вари на ниска температура, полученият концентрат се транспортира по целия свят и вече се възстановява в местните предприятия, като се добавя вода до първоначалния обем.

Преди това в шишета и не чак толкова красиви кутии имаше родни „варени" сокове: те не се смятаха за твърде вкусни и следователно не бяха много популярни. Технологията на производство на възстановените сокове е доста щадяща, и следователно, на вкус, те са по-близо до прясно изцедените. Поради това те се консумират много повече. Освен това се смята, че това е един от най-полезните продукти! В интернет, много диети и програми за лечение са базирани на сокове. В крайна сметка митът, че соковете - като квинтесенцията на всичко добро, е много стабилен.

Нов продукт - стари проблеми

Но не всичко е толкова просто. Преди няколко години лекарите започнаха да алармират и понякога дори да приравняват соковете, които се продават в кутия на сладката кока-кола, или подобните на нея газирани неалкохолни напитки със захар. Именно защото количеството захари в соковете се оказа същото като в кока-колата. Тези, които най-много увеличават риска от затлъстяване и диабет тип II. Причината е в захарите, които се абсорбират бързо. След повишаване нивото на захар в кръвта, тялото бързо насочва излишъка към синтеза на мазнини. Това води първо до затлъстяване, а след това до диабет.

blueberry.jpg

Лекарите започнаха активно да изследват соковете и много проучвания са открили връзка между тяхното потребление и затлъстяването, както и диабет тип 2. Например резултатите от наблюденията, публикувани през 2008 г. (7134646 здрави жени на възраст 38-63 години, наблюдавани в продължение на 18 години) показват следното: повишен риск от диабет при жените. По-специално, една допълнителна порция плодов сок дневно увеличава риска от диабет с 18%.

Но имаше и противоположни данни. Наблюдение в продължение на 10 години на 27585 японци без диабет на възраст 40-59 години показва, че консумацията на стопроцентен плодов или зеленчуков сок не е свързана с риск от развитие на диабет тип 2 при мъже или жени.

Няколко проучвания са проведени и техните резултати варират между тези полюси: от безопасността на соковете до повишения риск от диабет, свързан с тях.

Не всички сокове са еднакви

Възможното обяснение на тези разногласия се появи през 2014 г., когато беше публикуван мета-анализ (синтез) на много изследвания на соковете. Той включва наблюдения на 375261 души. Оказа се, че соковете увеличават риска от диабет с 14%.

Но тогава учените разделили соковете на два вида: истински сто процента плодови сокове без добавена захар, и нектари (с добавена захар). Оказа се, че само нектарите значително увеличават риска от диабет, като го увеличават с 28%. Класическите сокове са увеличили риска само с 3%, което е в границите на статистическата грешка.

Заключението на изследователите е категорично: консумацията на нектари трябва да бъде ограничена, за да се предотврати развитието на диабет тип 2.

Да пиеш или да не пиеш?

Някои от соковете е възможно да се пият, но в същото време е необходимо да се съпоставят съдържащите се в тях захари с разрешения дневен прием на въглехидрати. Безопасното количество от 5 чаени лъжички не бива да се превишава.

Освен това е важно да се разберат следните точки:

- По-добре да се пият сокове с пулпи, защото предотвратяват бързото поглъщане на захарите.

- Още по-добре, прясно изцедени сокове, направени с мощни смесители. В тях пулпата, съдържаща по-голямата част от полезните вещества, не се утаява на дъното. Най-добре е да се предпочитат напитки, при които полезните компоненти са равномерно разпределени.

- Трябва да се разбере, че бялата захар и захарозата увеличават най-вече в кръвната захар, а фруктозата я засяга 3 пъти по-малко. Тези захари в плодовете обикновено се съдържат в различни пропорции. Ето защо, плодове, в които има повече фруктоза (както в една ябълка), повишават кръвната захар по-малко. Тъй като гроздето е най-богато на глюкоза, сокът от грозде повишава в кръвта по-силно глюкозата. При диабет е по-добре да не се пие сок от грозде.

- Сокът от плодовете може дори да предотврати увеличаването на кръвната захар, тъй като те имат вещества, които пречат на усвояването на захарта. Например, такива са соковете от ягоди, малини, къпини и боровинки. Екзотични сокове с каша от манго, личи, маракуя, гуава и други също може да се предпочитат.

Капките Диабетал - естествено средство за корегиране нивата на кръвната захар, което действа безотказно - благодарение на силата на природата

- Растителните сокове почти винаги са с пулпи. Обикновено те се правят на базата на сокове от домати и моркови, като се добавят сокове или пюре от краставици, цвекло, лук и др. Те съдържат много по-малко захари. Но, за съжаление, към тези напитки обикновено се добавя много сол, така че те не могат да бъдат препоръчани при високо кръвно налягане, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Всички тези състояния често са свързани с диабет. Така че такива сокове не могат да се пият. Ако няма противопоказания, такива сокове могат да се използват като основа за студени супи.

- Много е важно да се различават соковете от нектарите. Както показва потреблението в нашата страна, купувачите, за съжаление, избират онова, което е по-евтино. И това са нектарите. Те имат по-малко сок и хранителни вещества. При този вид напитки сокът се разрежда с вода и се добавя захар на вкус.

- Сред нектарите има някои полезни изключения. Например, нектар от праскова с пулпи. Благодарение на последното, тя допринася по-малко за увеличаване на кръвната глюкоза.


Поръчайте

Диабетал-250x305_1.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Диабетал  -  за поддържане нивата на кръвната захар, подкрепа обмяната на веществата и дейноста на кръвоносните съдове
 
Купете 2 опаковки Диабетал на промоционална цена от 80лв и ползвайте отстъпка от 11лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Диабетал и от нашите аптеки в цялата страна, аптеките вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ