0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Намалете риска от развитие на рак с тези храни


Намалете риска от развитие на рак с тези храни

Ако се заровите в интернет, ще намерите списъци с най-различни храни, за които се твърди, че намаляват риска от развитие на рак

Според ново изследване три или повече порции риба седмично значително понижават опасността от рак на червата. То е различно от редица други, защото е направено от учени от Оксфордския университет и Международната агенция за изследване на рака (IARC).
Финансирано е от Световния фонд за изследване на рака (WCRF).

Публикувано е в авторитетно научно списание. И най-важното: изводите от него се основават на огромна извадка -476 160 души.

Екипът е проучил здравния статус и навиците на хранене на всички тези хора. Те са попълнили подробни въпросници колко често ядат определени храни. В наблюдението са регистрирани детайли - примерно дали рибата е бяла, мазна, постна и т.н.

Резултатите показват, че при хората, които изяждат средно 359,1 г от каквато и да е риба веднъж на седмица, рискът от рак на червата е с 12% по-нисък.

Сравнението е с хора, които ядат по-малко от 63,49 г риба седмично.

Онези, които включвали в менюто си само 123,9 г мазна риба като сьомга и сардини, имали 10% снижен риск от рак на червата.

Мазните риби са изключително богат източник на дълговерижни n-З по-линенаситени мастни киселини (n-З LC-PUFA), за които се смята, че имат защитен ефект в организма и предотвратяват възпаленията. Постната риба също съдържа и тези специфични съединения на мастни киселини.

"Изглежда консумацията на риба намалява риска от рак на дебелото черво. Тя трябва да се насърчава като част от здравословното хранене", подчертава д-р Марк Гюнтер, водещият изследовател от IARC. Черупковите организми от морето нямат същия ефект. За 15-те години при 6291 души, включени в проучването, е бил открит рак на червата.

По-добре е 400-те грама риба седмично да са разпределени на няколко пъти.

Като говорят за 3 порции седмично, учените имат предвид средна порция от около 100 грама.

Малините и кайсиите също са много полезни

Освен риба яжте малини и кайсии, сега им е сезонът.

Изследователи от американския университет "Клемънс" са убедени, че този вкусен плод унищожава туморните клетки. Доказали са го с проучване, макар и при животни.

Отдавна е известно, че малините имат антиоксидантни свойства. Те обаче съдържат още някакъв особен антираков компонент, който засега не е установен. Учените продължават изследванията.

Кайсиите също се сочат като полезен плод срещу развитие на рак. Не забравяйте да изсушите костилките, да извадите и да изядете ядките. В тях се съдържа вещество, известно като амагдилин или леатрил. Смята се, че е добре да се изяждат 5-7 ядки дневно като профилактика срещу тумори.


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ