0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как COVID-19 влияе на черния дроб?


Как COVID-19 влияе на черния дроб?

Сред безбройните проблеми, с които заплашва коронавирусът, един от най-сериозните се отнася до черния дроб

Как можем да намалим риска и да защитим черния дроб при COVID-19?

Коварният вирус нанася един от най-тежките удари по черния дроб, където има АСЕ2 рецептори, които служат като шлюз за навлизане на вируси. На фона на заболявания на хепатобилиарната система броят на тези рецептори се увеличава, което увеличава както риска от инфекция, така и тежестта на заболяването.

Тристранна атака

Когато попадне в тялото, коронавирусът унищожава клетките на черния дроб и неговите съдове, както и клетките на жлъчните пътища. В резултат на това се развива възпаление в черния дроб и в съдовете му се появяват кръвни съсиреци, освен това се увеличава пропускливостта на жлъчните пътища. В допълнение към директния увреждащ ефект, вирусът води до системно възпаление (поради освобождаването на възпалителни цитокини).

На този фон може да се развие реактивен хепатит, който при здрав човек най-често преминава без последствия, но при хора с хронично чернодробно заболяване прогнозата значително се влошава. А самото лечение на COVID-19 е свързано със сериозно натоварване на черния дроб, тъй като много от предписаните лекарства са хепатотоксични. Това се отнася за антивирусни лекарства (ритонавир, ремдезивир, хлорохин, тоцилизумаб), антибиотици, хормони (дексаметазон) и антипиретици (парацетамол).

Капките ХЕПАВИТАЛ отстраняват омазняването от черния дроб и му помагат да работи по-добре. Подходящи са и при почти всички чернодробни заболявания, като поддържащо лечение. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Влошаващо се обстоятелство

Пациентите с COVID-19, които имат хронични чернодробни проблеми, са по-склонни да страдат от задух и по-често се нуждаят от интензивни грижи и кислородна подкрепа. Те са 4 пъти по-склонни да имат сърдечно-съдови усложнения. А затлъстяването и мастната чернодробна хепатоза 6 пъти увеличават вероятността от тежко протичане на COVID-19. В допълнение, самият коронавирус може да доведе до обостряне на чернодробни заболявания, например, може да причини реактивиране на вирусен хепатит В или С. Според Научното дружество на гастроентеролозите от Русия, пациенти с цироза, автоимунно увреждане, алкохолни и мастни чернодробни заболявания, както и пациентите след трансплантация са най-уязвими, особено тези, които получават лекарства за потискане на имунната система. Изключително важно е за такива хора да избягват инфекция и най-добре е да се ваксинират.

Докога ще "мълчи"?

Чернодробните заболявания обикновено са потайни. Освен в началото, паякообразни вени могат да се появят по тялото (поради нарушение на съсирването на кръвта). Но често споменатите симптоми, като болка в десния хипохондриум, пожълтяване на склерата и кожата (свързани с повишаване нивото на билирубин в кръвта), както и горчивина в устата се появяват само когато черният дроб е практически разрушен. Но в началото черният дроб дълго време "мълчи". Признаци за повредата му могат да бъдат открити само от резултатите от анализите и инструменталните изследвания.

Според проучване на Университета на Сеченов, в което са участвали 460 пациенти с COVID-19, в повече от 2/3 от случаите нивото на чернодробните ензими в кръвта се е увеличило при заразените: нивата на ALT, AST и повишен билирубин. Освен това, колкото по-тежко е протичало заболяването и колкото по-висока е била телесната температура, толкова по-силно е било покачването на ALT в кръвта. А в някои случаи черният дроб е бил засегнат дори с асимптомно протичане. Следователно, след възстановяване, всички, които са имали COVID-19, е по-добре да направят биохимия на кръвта и ултразвук на черния дроб.

Възстановяването не е бързо

Не е възможно да се подобри здравето на черния дроб за няколко седмици. Необходими са поне няколко месеца, за да се коригира работата му. В допълнение към промените в начина на живот, приемането на хепатопротектори се препоръчва. Курсът на лечение обаче трябва да бъде дълъг, поне шест месеца.

Как да подобрим функцията на черния дроб

Нормализирайте теглото. Особено важно е да се следи обемът на талията, тъй като висцералното затлъстяване (корем, подут от мазнини) е най-опасното;

Сменете храната. На първо място, намалете консумацията на сладки, нишестени и мазни храни. Има повече протеини: месо, риба, яйца, бобови растения, извара с ниско съдържание на мазнини - това е „строителният материал" за възстановяване на черния дроб и други органи;

Изключете алкохола и най-вече бирата и виното, които много хора смятат за безвредни;

Приемайте лекарства с повишено внимание, особено антибиотици и нестероидни противовъзпалителни лекарства. Между другото, парацетамолът, който се използва за облекчаване на треска при ARVI, е особено опасен за черния дроб, така че дневната му доза не трябва да надвишава 2-3 g на ден (и е абсолютно невъзможно да се комбинира с алкохол). За да се намали рискът от кървене по време на приема на тези лекарства, допълнително се предписват инхибитори на протонната помпа и ребамипидни лекарства;

Увеличаване на физическата активност. Спортувайте поне 30 минути. на ден, 2-3 пъти седмично;

Не избягвайте кафето. Тази напитка е полезна за черния дроб (ако няма безсъние или хипертония). Три чаши кафе на ден могат да помогнат за намаляване на чернодробната фиброза.

 


Поръчайте

pora4ay_baners2
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ