0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Профилактично изследване за вирусен хепатит С струва само 20-ина лева


Профилактично изследване за вирусен хепатит С струва само 20-ина лева

В края на август столичната университетска болница "Св. : Рилски" ще прави безплатни изследвания за хепатит С

Целта е да се помогне на хора, които може би нямат пари да си платят за тестове, но и да се подсетят всички българи, че могат да си направят профилактични изследвания. В повечето лаборатории те струват 20-ина лева, а спасяват вирусоносителите от смъртоносна болест и от разпространение на заразата сред близките им.

Вирусните хепатити не са включени в профилактичните изследвания, които плаща Националната здравноосигурителна каса. Малко хора си ги правят, а тестовете са важни. Около 70 000 българи са заразени с вируса на хепатит С и изобщо не подозират. Инфекцията може да не покаже симптоми десетки години. Вирусоносителите обаче предават заразата по кръвен път. Това може да стане от нараняване при секс без предпазни средства, при хирургически операции, при зъболекарски и козметични процедури с недобра хигиена, при маникюр, татуировка, пиърсинг с нечисти инструменти, при споделяне на самобръсначки и четки за зъби, от употреба на обща

Заразата може стане от нечисти инструменти при маникюр или козметични процедури, секс, операции, спринцовка при венозните наркомани.

Макар че няма признаци на болест, вирусът руши черния дроб

Над 50% от заразените се диагностицират едва при среден или тежък етап на развитие на болестта. Те отиват на лекар при първите оплаквания и тогава се разбира, че вече има усложнения - фиброза, цироза, рак. При 74% от пациентите са засегнати и други органи, не само черният дроб.

Поради продължителното скрито протичане хепатит С е седмата най-честа причина за смърт в света

Ако обаче бъде установен навреме с профилактично изследване, хепатит С е лечим. "От няколко години има революционно успешни терапии, които изчистват вируса при 98-99% от пациентите. Проблемът вече не е в лечението, а в откриването на заразените и навременното им включване в терапия", посочват хепатолозите.

Те от години настояват хепатитът да бъде включен в безплатните профилактични изследвания. Това е начинът да бъдат намалени заразените, които сега са около 1,1% от населението в България. Средно на година от хепатит С се лекуват около 1200 души. Според Световната здравна организация трябва да са поне 5000, за да се спре разпространението на заразата и на заболяването в страната.

До края на август специалистите в болница" Св. Иван Рилски" ще правят безплатно изследване на всички желаещи от 34 до 69 години. Ако се открият носители на вируса, ще им бъде осигурена безплатна консултация и индивидуален план за терапия.

Хепатитът е възпаление, което се причинява от вирус. Има пет вида - А, В, С, D и Е. В и С могат да станат хронични, т.е. да причинят продължително заболяване. Другите са остри - продължават по-малко от 6 месеца.

Срещу хепатит В има ваксина, срещу С няма.


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ