0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как солта вреди на черния дроб?


Как солта вреди на черния дроб?

Наистина ли солта е вредна? Колко "скрита" сол има в продуктите? Възможно ли е напълно да се храним без сол? Каква е дозата?

Повечето диетолози и лекари алармират често за опасностите от солта, и най-вече за това, че солта пречи на отслабването. По какъв начин тя вреди на черния дроб?

Наистина, излишният прием на сол е най-добре да се избягва - вредна е. Много хора знаят за това, но не знаят колко е вредно и в какво се изразява вредата. Например, в Съединените щати експертите изчисляват, че ако хората ядат само 3 грама по-малко сол всеки ден, това ще помогне да се избегнат 92 хиляди преждевременни смърти и 100 хиляди инфаркта. И това са данни само от една държава, само за една година!

Капките Хепавитал ефективно прочистват черния дроб, както от вредното влияние на лекарствата, които пием, така и от грешките в диетата, които допускаме

Но солта не е само инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. Наскоро японски учени публикуваха резултатите от едно интересно изследване. По време на него те са наблюдавали 80 хиляди души. Оказва се, че прекомерната консумация на солени храни увеличава риска от развитие на рак с 15 процента, предимно тумори на стомаха, червата, черния дроб и белите дробове. Но експертите са наясно с това отдавна. Освен това, тази връзка между солта, рака на стомаха и някои други заболявания дори е попаднала в официалните документи на Световната здравна организация. Сред другите „солени" заболявания се отбелязват остеопороза, камъни в бъбреците, обостряне на някои заболявания на жлъчката и черния дроб, старческо перде на очите и захарен диабет.

Възможно ли е напълно да се откажем от солта по време на готвене?

Въпреки факта, че натрият, съдържащ се в солта, е жизненоважен за нашето тяло, можем напълно да изоставим употребата на сол по време на готвене. Изглежда невероятно, но е така. И ето защо:

- натрият е достатъчен като количество в състава на основните продукти, от които приготвяме ястията - в месото, зеленчуците, плодовете, зърнените храни и т.н. С тях ще получаваме 0,5-3 гр. сол на ден и това е напълно достатъчно;

- натрий ще получаваме в прилични количества от готовите промишлени продукти. Например от хляб, колбаси, полуфабрикати;

- липсата на натрий заплашва само в случай на големи загуби, но в обикновения живот практически не се открива.
Кога и как тялото ни губи натрий:

- обилно изпотяване в силна жега, по време на дълги и интензивни физически натоварвания или работа в така наречените горещи работни места (металургичен комбинат, например);

- голяма загуба на течности при тежко отравяне с диария и повръщане (холера и тежко хранително отравяне, особено при малки деца);

- приемане в големи дози или за дълго време на някои диуретични лекарства.

Как излишната сол уврежда черния дроб?

Излишъкът от сол е свързан с редица промени в черния дроб, включително необичайна форма на чернодробните клетки, повишаване нивото на клетъчната смърт и намаляване на клетъчната неоплазма, което повишава риска от фиброза.

Увеличеният прием на сол може да допринесе за развитието на мастна хепатоза - заболяване, което превръща функциониращите чернодробни клетки в мастна тъкан.

За да възстановите здравето и добрата работа на черния роб, ползвайте билковите капки ХЕПАВИТАЛ. С тяхна помощ ще детоксикирате не само жлъчката и черния дроб, но и ще прочистите дебелото черво.

След три опаковки ХЕПАВИТАЛ черният дроб ще бъде не само по-здрав и работоспособен, но и ще се подобри работата на храносмилателната система, като цяло - омзняването на черният дроб ще бъде елиминирано, панкреаса ще произвежда необходимите хормони, като инсулин например, а също така и запекът ще бъде победен.

Факт е, че солта "удря" черния дроб дори по-лошо от алкохола. Това е така заради "скритият" прием. Както и заради убеждението, че солта, по своята същност, е не чак толкова вредна, за разлика от алкохола.

Солта активира производството на фруктоза, което води до безалкохолно омазняване на черния дроб.

Сол и жени

Някога солта беше обвинена само за това, че повишава кръвното налягане. По този начин употребата й влияе негативно на кръвоносните съдове. Но тази година беше публикувано проучване на австралийски учени, което доказва, че солта вреди на кръвоносните съдове сама по себе си. Това прави стените им по-плътни. Това е мощен фактор за развитието както на хипертония, така и на съдова склероза (линк артеровитал).

През 2008 г. беше открито случайно, че при жените над 55 годишна възрат прекомерният прием на сол води до загуба на калций, което означава, че помага за отслабване на костната тъкан, което води до остеопороза. Тази болест е бичът на съвременната цивилизация.

Хелиобактер пилори се "храни" със сол и поразява не само стомаха, но и черния дроб

Лекарите отдавна знаят, че няма само статистическа връзка между солените храни и рака на стомаха, както и онкологичните заболявания на черния дроб. Те познават механизма за това как солта допринася за появата на ужасното заболяване.

Вече е ясно установено, че развитието на такива злокачествени тумори се улеснява от бактерията Хелобактер пилори. Тя присъства в стомаха на много хора, и предимно допринася за развитието на пептична язва и гастрит. Но в допълнение беше установено, че носителите на тази бактерия имат много по-висок риск от рак на стомаха и рак на черния дроб. А солта, като консервант, само помага за развитието и живота на тази бактерия. Благодарение на нея Хеликобактер пилори става само по-активен и се размножава много по-добре. Това означава, че любителите на солените храни създават идеални условия за тази живота на тази бактерия.

herbs_salt.jpg

Какво се случва, ако храната е безсолна? Вреди ли това на черния дроб?

В кръвта намалява количеството течност, в червените кръвни клетки, обемът на циркулиращата кръв като цяло също става по-нисък. Водата не се задържа в кръвта. Някои ще кажат, че това е прекрасно. И отчасти ще са прави, защото подуването ще намалее, състоянието на човека ще се подобри.

Но щом отокът изчезне, могат да се появят други проблеми. В крайна сметка, намаляването на обема на кръвната плазма е увеличаване на вискозитета на кръвта и натоварване на сърдечния мускул, както и тенденция за образуване на кръвни съсиреци.

В същото време обикновената сол задържа твърде много вода в кръвта и не само, че подуването на краката се увеличава постепенно вечер, но лицето ще набъбва редовно сутрин, защото солта ще попречи на дори здравите бъбреци да почистват ефективно кръвта и ще наруши образуването и отделянето на урина. А чрез увеличаване обема на циркулиращата кръв, работата на сърдечния мускул също ще бъде тежка. Къде е истината? Както винаги, някъде по средата.

Подуването се е увеличило - използвайте по-малко сол. Подуването почти е изчезнало - увеличете броя на солените храни. Но какво става с черния дроб? В крайна сметка, той обработва три пъти повече кръв от бъбреците! Обработката на храна ще му навреди много, освен ако обемът на кръвта, която също има нужда от преработка, не се увеличи.

Но твърде интензивното ограничаване на количеството консумирана сол така ще намали обема на плазмата, че черният дроб може да не намери „обект" за работа, т.е. намаляват способността за почистване на кръвта и производството на жлъчка.

Как са свързани трапезната сол и натрият?

На опаковката на някои продукти, особено на тези, произведени от големи международни производители, съдържанието на натрий често е посочено на етикета. Това е полезна информация. Знаейки я, можете да изчислите количеството сол в продукта. И обратното, знаейки дозата сол, можете да изчислите колко натрий има в продукта.

Лесно е да се направи подобно изчисление. Трябва да умножите количеството натрий в милиграми по 2,5 и да получите съдържанието на сол. Например, ако етикетът показва, че в една порция на продукта се съдържа 0,4 гр. натрий (400 мг.), тогава умножавате 0,4 гр. по 2,5. Получава се 1 грам сол. И обратно, ако количеството сол в 100 гр. от продукта е 2 гр., след това разделяйки тази доза на 2,5, получавате 0,8 грама натрий, или 800 мг. В този случай трябва да знаете, че дневният прием на натрий е не повече от 2-2,4 гр. По отношение на обикновената сол разрешеното количество е 5-6 гр.

Преди всичко не бива да забравяте, че солта вреди на чернодробните клетки, отговорни за белезите на черния дроб. Или иначе казано - солта уврежда чернодробните клетки, те умират, получават се белези, а съединителната тъкан на черния дроб се втвърдява. Тези клетки се наричат "звездни" (заради формата) чернодробни клетки. Потискайки действието на такива клетки, може да се развие чернодробна фиброза, а след това цироза и рак на черния дроб.

Източник: kp.ru


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за поддържане нормалното състояние на черния дроб и жлъчката, и усвояване на мазнините.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ