0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

От какво натрупване на телесни мазнини трябва да се страхувате?


От какво натрупване на телесни мазнини трябва да се страхувате?

Мазнините в човешкото тяло винаги се натрупват, и това е норма

Трябва обаче да се разбере, че понякога количеството им става прекомерно. И това е повод да помислите и да започнете корекция, за да не натрупате излишни килограми и за да не си докарате смъртоносни усложнения. Излишъкът от мастна тъкан може да има изключително негативен ефект върху качеството на човешкия живот и да доведе до сериозни смущения в работата на организма като цяло.

Разнообразие от видове

В тялото на всеки човек има два вида мастна тъкан: бяла и кафява. Кафявата присъства в значително количество при здрави деца и при възрастни, които се занимават активно със спорт. Тази мастна тъкан е еволюционно предназначена за терморегулация, тъй като осигурява основен метаболизъм. Преди хората да започнат да живеят в топлина и комфорт, тази мастна тъкан ги е предпазвала от хипотермия и е осигурявала енергия за физическа активност. Обикновено при възрастните се намира във врата, гърба, подмишниците и около вътрешните органи с активно кръвоснабдяване.

Ако физическата активност е ниска, количеството на кафявата мастна тъкан при човек намалява и заедно с това метаболитната активност намалява.

Капките Хепавитал ще прочистят черния дроб и дебелото черво, ще предотвратят омазняването и запека и ще ви помогнат да бъдете здрави и с по-слаба фигура

Но в същото време по-голямата част от мастната тъкан в тялото на съвременния човек е бяла. Тази тъкан обикновено изпълнява поддържаща и защитна функция, защитавайки тъканите и органите от механичен стрес по време на движение, статични натоварвания. За тези цели всеки здрав човек има малък слой мастна тъкан подкожно и във вътрешните органи. Жените имат по-висок дял на мастна тъкан от мъжете (обикновено около 30%). Конституционната мастна тъкан се намира в бедрата и млечните жлези. Еволюционно се смята, че мастната тъкан е резервен източник на хормони и запас от хранителни вещества, в случай че жената трябва да гладува по време на бременност.

Излишно натрупване

Повечето съвременни хора обаче не трябва да гладуват, а точно обратното. Приемът на хранителни вещества за много от нас е значително по-голям от енергийните разходи. Следователно, най-важната задача на мастната тъкан е оползотворяването на глюкозата, тъй като излишното изядено трябва да се отстрани от кръвния поток. А хормонът инсулин "неуморно" опакова излишъка в мастните депа.

Такива мазнини, образувани в резултат на излишен прием на храна (предимно въглехидрати), се отлагат предимно в областта на талията и се наричат ​​висцерални мазнини. Висцералното натрупване на мазнини е нещо повече от сноп нерви, спасителен кръг или сладък бирен корем. Такива мазнини са истинска фабрика на хормони, които провокират развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Възможно е да се оцени съдържанието на висцерална мастна тъкан в тялото чрез измерване на обиколката на корема на нивото на пъпа. Обикновено този параметър за жени на всяка възраст и всяка конституция не трябва да надвишава 79 см, а за мъже - 93 см. Този параметър може да бъде повече от нормален дори при нормален ИТМ (индекс на телесна маса), който отчита само съотношението на ръст и телесно тегло.

Обиколката на талията е по-показателен маркер, който трябва да се използва в програмите за отслабване, за да се оцени тяхната ефективност и да се предвидят дългосрочни резултати. Ако е избрана грешната стратегия, загубата на тегло няма да се дължи на истинско намаляване на мастната тъкан, а поради дехидратация и загуба на мускули. В такава ситуация енергийният обмен е значително намален, което води до факта, че теглото бързо се връща и дори се увеличава в краткосрочен план.

Въпреки това, прекомерното намаляване на количеството мастна тъкан в тялото не е полезно за здравето. При жените намаляването на съдържанието на мастна тъкан под критичното (10-15%), особено ако се случи бързо, в повечето случаи води до спиране на менструалната функция. По този начин тялото предотвратява настъпването на бременност в неблагоприятна за него ситуация.

Ето защо борбата с мазнините винаги е борба със себе си: вашите навици, мързел, мироглед. И за да бъде тази борба ефективна, първо трябва да разберете защо имате нужда от нея и след това да намерите лекар, който да ви помогне да направите всичко правилно, с ползи за здравето. И тогава ще успеете.


Поръчайте

pora4ay_baners2
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2021