0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Депресия при жените: причини, симптоми и лечение


Депресия при жените: причини, симптоми и лечение

Ако чувствате празнина, тъга, усещане за безпомощност и апатия, ползвайте капките Стресовитал

Научете за признаците, симптомите и причините за женската депресия. Разберете и какво може и трябва да се направи и промени, за да се възстановите - вие, или вашите близки и любими жени.

Разбиране на депресията при жените

Депресията е в състояние да повлияе на всяка област от живота на една жена. Това включва физическото здраве, социалния живот, взаимоотношенията, кариерата и чувството за самооценка.

Депресията при жените се усложнява от фактори като репродуктивни хормони, социален натиск и уникалната женска реакция към стреса. Важно е обаче жените да разберат, че не са сами, че има някой, който освен че се чувства като тях, е в състояние и да им помогне.

Жените изпитват депресия два пъти по-често, и пак два пъти по-често от мъжете е вероятно да имат депресия. Дори и най-тежката депресия е лечима. Ако се лекува навреме, има много голяма вероятност човек да се размине с усложненията. Освен това, има и различни видове терапии, както и други дейности, които можете да направите, за да се почувствате по-добре.

Разбира се, подобрението изисква действие. Повечето жени, а и хората в депресия като цяло, изпитват ужасни затруднения да предприемат каквито и да било действия. Колкото и безсмислено да ви се струва разходката до близкия парк, или до приятелка, както и посещението на хубаво кафене с познати - направете го. Дори и да седите на пейка пред блока или край реката, пак е нещо. Най-малката, но редовно практикувана промяна ще е от полза.

Добре е да се знаят тригерите, които причиняват депресия при жените. Така ще стопирате заболяването, както и най-ефективно ще предотвратите повторното преживяване на депресивен епизод.

В тази насока е добре жените да започнат терапия със Стресовитал, още при първите нюанси на лошо, минорно настроение. Преди положението с депресията да се е влошило съвсем капките Стесовитал ще са в състояние не само да повлияят на настроението, но да предотвратят усложненията, които депресията предизвиква.

Стресовитал е комбинация от билки, които осигуряват емоционален баланс и спокойствие. Индийски жен-шен, маточина, жълт кантарион - това са само три от лечебните треви, които Стресовитал съдържа. Високата концентрация, както и уникалната комбинация от 9 билки гарантира подобрение на симптоматиката при депресия, стрес, панически атаки, безпокойство, проблеми със съня и други заболявания още след втората опаковка. Гарантираното подобрение настъпва след тримесечен курс на терапия с капките Стресовитал.

Обадете се СЕГА на 02 850 21 76 или 0887 599 268 и поръчайте СТРЕСОВИТАЛ

Признаци и симптоми на депресия при жените

Симптомите на депресия при жените варират от леки до тежки (тежка депресия) и се отличават с влиянието, което оказват върху способността на жените да функционират. Честите признаци на депресия включват:

Чувство на безпомощност и безнадеждност. Чувствате се, сякаш нищо няма да се подобри и няма какво да направите, за да промените ситуацията

Вече не ви е грижа за предишни хобита, забавления и социални дейности, на които преди сте се радвали

 • Промените в апетита често водят до значителна загуба на тегло или увеличаване на теглото
 • Промени във вашия модел на сън.
 • Чувствате се ядосани, възбудени, неспокойни
 • Чувство на умора, мудност и липса на енергия
 • Проблеми с концентрацията, вземане на решения или запомняне на информация
 • Увеличаване на болките, включително главоболие, спазми, болка в гърдите или подуване на корема
 • Самоубийствени мисли

Жените имат склонност да изпитват определени симптоми на депресия по-често от мъжете. Те включват:

dfg.jpg

 • Депресия през зимните месеци (сезонно афективно разстройство ), което се дължи на по-ниски нива на слънчева светлина
 • Симптоми на атипична депресия, където вместо да спите по-малко, да ядете по-малко и да намалявате теглото си, вие правите обратното: прекомерно спите, ядете повече (особено рафинирани въглехидрати) и увеличавате тегло си
 • Силни чувства на вина и безполезност
 • Остро критикувате себе си за действителни и измислени грешки

Причини за депресия при жените

Жените съобщават, че изпитват депресия на много по-високи нива от мъжете. Това неравенство между половете може да се обясни с редица социални, биологични и хормонални фактори, които са специфични за жените.

1. Предменструални проблеми

Хормоналните колебания по време на менструалния цикъл могат да предизвикат познатите симптоми на предменструалния синдром (ПМС), като подуване на корема, раздразнителност, умора и емоционална реактивност. При някои жени симптомите са тежки и инвалидизиращи и могат да наложат диагноза предменструално дисфорично разстройство. То се характеризира с тежка депресия, раздразнителност и други нарушения на настроението, които започват от 10 до 14 дни преди периода и се подобряват в рамките на няколко дни от началото му.

2. Бременност и безплодие

Многото хормонални промени, които се случват по време на бременност, могат да допринесат за депресия, особено при жени, които вече са изложени на висок риск. Други въпроси, свързани с бременността, като спонтанен аборт, нежелана бременност и безплодие, също могат да играят роля за появата на депресията.

3. Следродилна депресия

Не е необичайно за новите майки да изпитат тъга и униние. Това е нормална реакция, която обикновено отшумява след няколко седмици. Въпреки това, някои жени изпитват тежка, трайна депресия. Това състояние се нарича следродилна депресия и се смята, че поне отчасти се влияе от хормоналните колебания.

4. Менопауза

Жените може да са изложени на повишен риск от депресия по време на перименопауза, фаза, която води до менопауза, когато репродуктивните хормони бързо и силно се колебаят. Жените с депресия в миналото са изложени на повишен риск от депресия по време на менопаузата.

Стресовитал - най-доброто, което може да направите за здравето на нервната система! 

5. Женска физиологична реакция на стреса

Жените произвеждат повече хормони на стреса, отколкото мъжете, а женския полов хормон прогестерон предотвратява отзвучаването на хормона на стреса, както при мъжете. Това може да направи жените по-податливи на развитие на депресия, предизвикана от стреса.

6. Проблеми с телесния образ

Това е термин, описва онова, което изпитват повечето момичета по време на половото развитие по време на пубертета. То може да допринесе за депресия в юношеството.

7. Проблеми с щитовидната жлеза

Тъй като заболяването хипотиреоидизъм може да причини депресия, този медицински проблем винаги трябва да се изключва от лекар.

8. Странични ефекти от медикаментозни лекарства или хормонална заместителна терапия.

9. Здравословни проблеми

Хронично заболяване, нараняване или увреждане може да доведе до депресия при жените. Нещо такова се случва и когато диетата е неуспешна или жената се опитва да откаже цигарите.

Други често срещани причини за депресия са:

 • Самота и изолация; липса на социална подкрепа
 • Фамилна анамнеза за депресия
 • Ранна детска травма или злоупотреба
 • Злоупотреба с алкохол или наркотици
 • Брак, развод или проблеми в отношенията
 • Балансиране между натиска от кариерата и домашния живот
 • Семейни отговорности като грижа за деца, съпруг или възрастни родители
 • Преживяване на дискриминация на работното място или недостигане на важни цели, загуба или промяна на работа, пенсиониране
 • Постоянни проблеми с парите
 • Смърт на любим човек или друго стресиращо събитие в живота, което ви оставя да се чувствате безполезни, безпомощни, сами или дълбоко тъжни

Важно е да се помни, че депресията на всеки етап от живота, и по каквато и да е причина, е сериозно състояние и трябва да се приема отговорно. Само защото ви е казано, че симптомите са „нормални" като част от това да сте жена, не означава, че трябва да страдате в мълчание. Един от най-сигурните начини да лекувате депресията си и да се чувствате по-добре са капките Стресовитал.


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ