0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Неканен гост: Всеки може да пострада от депресията


Неканен гост: Всеки може да пострада от депресията

Днес депресията заема второ място по честота на разпространение сред всички болести, а до 2020 г., според прогнозите на Световната здравна организация, тя ще заеме първата линия на тази мрачна оценка.

Надолу, надолу...

Животът ни е изпълнен със стрес. Многобройни социални проблеми, всякакви житейски превратности, трудности на работното място, лоши екологични условия, негативни новини. Всичко това оказва отрицателно въздействие върху психичното здраве, причинявайки депресия на голям брой хора.

Формирането на депресия пряко зависи от психо-типа на отделния човек, или, както се казва - от съвкупността от психофизични характеристики, които определят способността на даден човек да реагира на неблагоприятните житейски ситуации. Често депресията настъпва на фона на сериозни соматични заболявания (сърдечно-съдови, онкологични, ендокринни), а понякога и без видима причина. Депресивните състояния могат да се почувстват под формата на единични епизоди или да станат познат начин на реакция и да отнемат дълго време под формата на повтарящи се екзацербации. За някои хора депресията е хронична.

Как да разпознаем болестта?

Необходимо е ясно да се разбере разликата между депресията и лошото настроение. Депресията е намалено настроение, което продължава две или повече седмици и се характеризира с прояви, които пречат на обичайния ритъм на живот и нивото на активност. Всички психиатрични учебници дават класическо описание на депресията: прояви като мъка, страдание, депресия, депресивно настроение, отчаяние, безпокойство, вътрешно напрежение, намалена или загубена способност човек да се наслаждава на предишни приятни занимания, повишена раздразнителност, чувство на вина, самодоволство, загуба на самоувереност, нарушени когнитивни функции, които включват най-сложните процеси, контролирани от мозъка: памет, реч, интелигентност, оценка на възприятието, способността на човека да се съсредоточи. С други думи - човек е неспособен да върши това, което трябва да бъде направено, ежедневните дейности, да се спазва нормалния ритъм на живот и взаимоотношения с другите.

depression_man.jpg

Проявите на депресия са много разнообразни и варират в зависимост от генезиса и формата на заболяването. Понякога депресията е ограничена главно до телесни симптоми без различни емоционални прояви. Има нарушения на съня (безсъние или, напротив, сънливост), промяна в апетита, намаляване на сексуалните нужди, болка и различни неприятни усещания в тялото. В този случай клиничните и лабораторните изследвания може да не открият органични промени. В такива случаи се консултирайте с психиатър.

Улавя както силните, така и слабите

Всеки човек има свои характеристики. За някои състоянието на униние, безнадеждност и копнеж по принцип е необичайно, но за други това е почти норма. Депресията е заболяване, с което пациентът не винаги може да се справи сам, а при липса на медицинска помощ може да доведе до сериозни последствия, включително самоубийство.

Никой не е имунизиран от депресия и тя може да се появи при всеки човек - силен или слаб. Съществува обаче категория хора, които попадат в рисковата група. Това са така наречените психастеници - хора със слаба психична организация, за които всичко ново причинява безпокойство.

Когато не можете да се справите без специалист

Ако депресията е екзогенна, т.е. причината за нея са неблагоприятни външни фактори: различни болести, конфликти, шокове, стрес, тогава болестта може да изчезне веднага щом стимулът изчезне. Нашето тяло има голям арсенал от собствени средства, способно е да възстанови загубения баланс без помощ. Необходимо е само да се опитате да му помогнете, да го подкарате за възстановяване, леко да промените начина на живот - да прекарвате повече време навън, да поспите достатъчно, да намерите нещо, с което да подкрепите душата (рисуване, плетене, танци). В това състояние умереното упражнение на чист въздух е много важно: работещите мускули отделят биологично активни вещества, които допринасят за нормализиране работата на мозъка и подобряват настроението.

Но ако говорим за ендогенна депресия, ще бъде трудно да се справим без експертна намеса.

За съжаление, няма определена тактика за лечение на депресивни състояния, тъй като лечението зависи от много фактори: причините за заболяването, протичането на заболяването и клиничните прояви. Но различни лекарства и билкови препарати са широко използвани при подобни състояния. Тяхна задача е да подобрят настроението на пациента, да намалят тревожността и безпокойството, страховете и други прояви на депресия. Веществата, които са част от тези лекарства и хранителни добавки, засягат обмяната на такива важни медиатори като серотонин и норепинефрин.

Капките Стресовитал - естествената сила на Природата срещу депресия, невроза, панически атаки, безсъние

В момента в психиатрията има огромен брой антидепресанти, вариращи по спектър на действие и точки на приложение. Продължителността на приема, скоростта на титриране на дозата и алгоритъмът за анулиране имат свои индивидуални особености за всяко лекарство и вид депресия. Антидепресантите не принадлежат към лекарства, които причиняват химическа зависимост, но преждевременното прекратяване на приема им може да доведе до възобновяване на симптомите на депресия, което погрешно се тълкува като синдром на отнемане. Средно продължителността на приема на антидепресанти варира от 6 седмици до 6 месеца. Въз основа на гореизложеното, назначаването на антидепресанти трябва да бъде строго регламентирано от лекар.

Въпреки това не може да се каже, че фармакотерапията трябва винаги да се прилага. Алтернатива на антидепресантите може да бъде широко използваната в момента психотерапия, фитотерапия, както и физическа активност.

Какво ни подготвя науката?

Сега учените активно проучват биологичната основа на психичните заболявания, включително депресията. Установени са неизвестни досега механизми за развитие и поддържане на тези патологични състояния, установени са молекулни маркери, чието определяне в кръвта на пациенти допринася за навременното установяване на диагноза. Тези маркери помагат индивидуално да изберат терапията и обективно да оценят нейната ефективност.

В миналото настроението ни зависеше от количеството серотонин и допамин моноамини, произведени от тялото, но днес се оказа, че не само те, но и редица пептиди и молекули на имунната система участват в развитието на депресия. Интересно е, че умствените и някои хронични незаразни болести, като атеросклероза, диабет тип 2, някои форми на рак, имат общи механизми за имунно развитие. Това отваря потенциалното приложение в психиатрията на редица лекарства, които са били успешно използвани преди това в соматичната медицина. Може би някой ден това ще помогне на разработчиците на наркотици да започнат да създават по-добри и по-ефективни начини за лечение на депресия.


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ