0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Купува ли се щастие с пари?

Най-голямото щастие е да направиш щастлив някой друг


щастие Купува ли се щастие с пари?

Психологът Елизабет Дън и двама нейни колеги от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър задали на 630 американци три прости въпроса и изяснили как трябва да се харчат парите, за да стане човек щастлив.
Трите въпроса звучали така:
• Колко пари получавате годишно?
• Как харчите парите си?
• Колко сте щастливи?
Оказало се, че колкото повече хората харчат за свои роднини, приятели и за благотворителност, толкова са по-щастливи.
На учените отдавна е известно, че щастието и парите вървят в живота ръка за ръка. Така например колкото повече човек получава, толкова по-щастлив е той (но това невинаги е вярно
сред хората, които печелят повече, отколкото всъщност им е необходимо). В даденото изследване било установено, че около 10 на сто от месечния бюджет на запитаните отиват за т.нар. „просоциални разходи". На първо място, това са подаръци за близки и познати, както и различни благотворителни вноски.
Оказало се, че общото ниво на разходите изобщо не съвпадало с нивото на „щастливост", а „просоциалните разходи" напълно му съответствали. Според психолозите парите, похарчени за другите, съответстват по стойност на допълнение към заплатата.
За да бъдат разсеяни и последните съмнения, Дън и колегите й провели и друга анкета. Те решили да разберат кое е първично: щастливите хора харчат за приятели повече пари или все пак те са щастливи заради това, че са се охарчили. Всяка сутрин психолозите раздавали на 46 студенти от колежа пликове с пет- и двадесетдоларови банкноти и им предложили да похарчат парите или за себе си, или за свои приятели. Познайте кой бил по-щастлив? Разбира се, вторите. При това нивото на удовлетвореност
изобщо не зависело от похарчената сума.
„Ние не говорим за такива представители на човешкия род като Бил Гейтс, който харчи за благотворителност милиони - отбелязва Елизабет Дън. - Всеки може да даде малко пари другиму и да стане малко по-щастлив"
Странно, но по данни на Центъра за благотворителност на Университета на Индиана сред по-малко осигурените и дори бедстващите хора благотворителността е много по-разпространена, отколкото сред богатите. Като че ли колкото повече пари получава човек, толкова по-голям скъперник става. Във всеки случай не е ясно какво чувстват бедните в ролята на благодетели.

Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ