0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Дислексията изисква внимание и разбиране

Дислексията е нарушение с неврологичен характер, което предизвиква затруднения в обучението по четене


дислексия Дислексията не е болест

Могат да бъдат засегнати и уменията за възприемане и разбиране на прочетеното. Често тези проблеми се придружават от трудности в писането. Причината е по-различният начин, по който мозъкът преработва информацията и я съхранява.
Дислексията не е заболяване, затова е обект на логопедията и психологията. Тя засяга около 10% от хората по света. Колко са у нас, трудно може да се каже, защото не е правена национална статистика.
Специалистите предпочитат да използват понятието специфични обучителни трудности (COT), което включва дислексия, дисграфия и дискалкулия. С дисграфия се свързват специфични проблеми при писане, а дискалкулия е нарушение на способността за извършване на математически изчисления. Резултатите от изследванията през последните години непрекъснато променят представата за същността на специфичните обучителни трудности. COT се проявяват с различни симптоми при всяко дете. Все пак, най-общо казано, става дума за вид незрялост на някои речеви зони, които опосредстват четенето, писането и смятането.
Обикновено родителите забелязват подобни проблеми в предучилищна възраст. Добре е да се консултират със специалист. Той може да внесе яснота за състоянието след провеждане на тест, който включва диктовка, четене на текст, решаване на познавателни и математически задачи, съобразени с възрастта.
Има някои признаци, които в по-ранна възраст могат да издадат дислексия. Съмнително е например, когото дете на 5 години не може да назове цвета на даден предмет. Не става дума за далтонизъм или за невъзможност да се разпознават цветовете, а затруднения при тяхното назовава-не. Това се случва при нарушение във функцията на речта, което пречи на детето да използва правилните думи.
Друг признак при по-малките деца е липсата на ориентация за посоките ляво-дясно, горе-долу. Проблемът е идентичен както при разпознаването на цветовете. При задача детето правилно поставя предмет на упоменатото място, но бърка думата. Точно това е ранен симптом за дислексия - затруднението да назовеш с думи действията, които извършваш.
Логопедите обръщат специално внимание на бебешкия език, когато продължава повече от обичайното. Голяма е вероятността детето да срещне трудности в училище, ако говори така, че само най-близките да го разбират. Понякога до 6-7-годишна възраст то размества срички в рамките на думата и думи в състава на изречението.
Вторичните прояви при деца със специфични обучителни трудности са по-скоро от психологически характер. Те се изразяват в нервност, агресивно поведение, физически неразположения на нервна почва -например световъртеж или коремни болки преди отиване на училище поради страх от неуспех.
Специалистите споделят от опит, че специфичните обучителни трудности са състояние, което е обратимо, особено при ранна намеса на логопед и/или психолог.

Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ