0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как уврежда здравето хранителното разстройство стресорексия


Как уврежда здравето хранителното разстройство стресорексия

Хранителното разстройство стресорексия засяга амбициозни жени, които се стараят да се представят отлично навсякъде

Стресорексия се нарича все по-често срещано заболяване - хранително разстройство при жени на възраст между 25 и 40 години. Обикновено те са амбициозни, целта им е да постигнат всичко - успех в кариерата, щастлив личен живот, винаги перфектна визия.

Най-често заболяването стресорексия започва с нередовно хранене. То се дължи на голяма заетост, стрес, преумора, ангажираност на съзнанието с проблеми в работата и в семейството, които не търпят отлагане.

Системното пропускане на основни хранения води до намаляване на теглото

Първоначално това не причинява драстична промяна на фигурата, жената дори се радва, че е слаба. Постепенно обаче губи все повече телесна маса и става болезнено слаба.

Стресорексията е различна от анорексията, която засяга момичета около и след пубертета. Те съзнателно избягват да се хранят, за да отслабнат. Често в основата на заболяването специалистите откриват сериозни емоционални проблеми, ниско самочувствие, страх от негативното мнение на околните.

За да победите стреса, депресията, натрапчивите мисли, тъгата, апатията, паническите атаки и неврозата - ползвайте билковите капки СТРЕСОВИТАЛ

Стресорексия се развива по друг механизъм при жените в активна възраст

Те не се отказват от храна умишлено, а просто не се сещат да ядат. Нервното напрежение повишава нивото на хормона кортикотропин, а чрез него и стойностите на адреналина, който е от голямо значение за преодоляването на всяка стресова ситуация. Адреналинът засилва метаболизма и изгарянето на калории. А кортикотропинът има свойството да потиска Центъра
на апетита. Действието на •тези два хормона води до редукция на теглото при стресорексията.

За да победите стреса, депресията, натрапчивите мисли, тъгата, апатията, паническите атаки и неврозата - ползвайте билковите капки СТРЕСОВИТАЛ

Жените обаче не се сещат да ядат, защото не изпитват глад

От претовареност често дори не забелязват, че са станали болезнено слаби. В много случаи се натоварват и допълнително, като спортуват във фитнеса, за да поддържат тялото си стегнато и да релаксират.

Стресорексичките губят представа за физиката и за психиката си. Като не усещат дали са сити или гладни, забравят да се хранят. Постепенно им се превръща в траен навик да ядат рядко и по-малко, само ако някой ги подсети. Дори в огледалото не виждат, че са болезнено слаби. Ако някой близък не им каже достатъчно настоятелно за
опасната загуба на тегло по-рано, обикновено се стряскат едва когато организмът им сигнализира - с припадъци.

За да се предпазят жените от стресорексия, специалистите съветват да променят начина си на живот

Първото е да не се нагърбват с всички отговорности, а да разпределят задачите у дома и на работното място. Важно е и да открият своя начин за разтоварване от стреса, защото той е в основата на хормоналните промени.

Както от всички хранителни разстройства, и измъкването от това не е лесно. Най-добре е жената да потърси специализирана помощ, защото може много бързо изтощеният й организъм да изпадне в животозастрашаващи състояния.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2021