0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Паник атаки - симптоми и как да си помогнете


Паник атаки - симптоми и как да си помогнете

Състоянието на необясним страх, липсата на каквато и да е разумна реакция, понякога последвано от загуба на съзнание, или липса на спомени - това най-общо е паник-атака

От тази статия ще научите какво е паническа атака, защо хората се сблъскват с нея, какви чувства имат, колко опасни могат да бъдат, как да ги преодолеят, къде да се обърнат за помощ и някои функции в зависимост от това в каква ситуация се намира човек.

Какво е паник-атакa?

Паническата атака е остро чувство, което доставя на човек страдание (безпокойство, копнеж, мъка и т.н.), възникващи без видима причина.

Всеки човек изпитва страх. Това е добро усещане, което сигнализира за потенциалната опасност и привежда тялото на човека в авариен режим. В нормално състояние тялото и мозъкът ще действат в една посока.

Човек вижда голямо куче. Кучето започва да върви срещу него. Човек изпитва страх. Тялото е в бойна готовност, мозъкът предполага, че е време да бяга (или да продължи в настъпление), а отнякъде идват сили, които дори не са били там преди. Всичко си взаимодейства в унисон, опитвайки се да премахне заплахата.

Когато паниката атакува тялото противоречи на гласа на разума. Човек не вижда и не разбира опасността, и не знае как да реагира. Мозъкът е готов и изисква някои действия, но човекът не може да разбере какво точно се случва. В резултат на това възниква дисхармония и човекът е в загуба, изпитва изключително неприятни чувства, за които ще говорим по-късно.

panika.jpg

Около 5% от хората на възраст 20-30 години изпитват редовно панически атаки. Продължителността може да продължи от 1-2 минути до няколко часа. При някои хора пристъпите се появяват не повече от 1-2 пъти месечно, други се сблъскват с подобно явление 2-3 пъти на ден. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на човека, неговата психика, външни фактори и условия на живот.
Според специалистите капките Стресовитал са най-доброто средство срещу паник атаки.

Самите атаки не могат да бъдат наречени опасни, но значително затрудняват и усложняват човешкия живот. Той започва да се страхува от себе си, от евентуални припадъци, тъй като не може да ги контролира, оттегля се в себе си, търси начин да се изолира от обществото и ограничава живота си.

Причини и симптоми на паник атаките

Всеки човек, който изпада в състояние на панически атаки, си задава въпроса: „Защо това ми се случва?". Съвременните лекари, психиатри и изследователи се опитват да дадат отговор. Истинската същност на паник атаките обаче все още не е проучена.

Атаките могат да възникнат на фона на екстремни събития, настъпили в живота на човек. Появяват се и ако пациентът е преживял бедствие в миналото. Посттравматичните пристъпи на паника са доста чести.

Бедствията и нещастията не могат да се планират. Човек, хванат в такава непредвидена ситуация, чувства пълна загуба на контрол над реалността. Съвсем естествено е, че той започва да вижда заплахи, дори и да няма такива.

Въпреки това не всички хора, страдащи от панически атаки, се сблъскват с екстремни условия на живот. Има и други причини: слаба нервна система, генетично предразположение.

Някои изследователи също приписват фактори като лош избор на начин на живот, тежки спортове, странични ефекти на различни наркотици или дори кофеин.

Човек, който отиде при лекаря с оплакване от панически атаки, като правило трябва да премине много тестове, за да елиминира органичните фактори на появата на разстройството. За съжаление, дори и една по-голяма опашка от хора в държавно учреждение също може да повлияе негативно на общото благосъстояние.

Можете да се отървете от паник атаките, като използвате капките Стресовитал. Те могат да се ползват както превантивно, така и за лечение, като ще облекчат състоянието ви и ще можете да намалите негативния ефект след безпокойство.

Как протича паник атаката?

Налице е силен страх, но причината за този страх е необяснима. Човек не знае как да реагира на това. В някои случаи пациентът се сблъсква не с тревожност, а с някакво друго непосилно чувство - апатия, копнеж, чувство на дълбока скръб, депресия или необяснима агресия, насочена към някого.
Внезапното силно чувство или емоция е неразбираема. Откъде точно се появява и как се стига до това - трудно е да се даде конкретен отговор.

Можете да опитате да се съсредоточите върху физиологичните признаци: гадене, втрисане, виене на свят, изпотяване.

По време на панически атаки човек може да се изгуби в пространството за известно време, сякаш изпада от реалността. Има дискомфорт, неприятни емоции, но всичко е сякаш отстрани: "Аз ли преживявам това или някой друг?" Атакуван от паниката, човек започва да се губи: „Наистина ли съм много тъжен? Наистина ли усещам това? И защо? Каква е причината? Какво се е променило?"

Приготвяне за лягане и сън през нощта

Най-често паник атаките се появяват през нощта в интервала от 2 до 4 часа сутринта. Ако човек има паник-епизод по-късно, най-вероятно няма да заспи до сутринта.

Натрапчивите мисли за смъртта, сериозните психични заболявания ще го измъчват, той ще започне да се притеснява от факта, че не е като всички останали, може би ще го посети дълбоко чувство на самота.

Основната трудност се състои във факта, че когато се събуди, човек може да реши, че го измъчват много истински кошмари. Той просто не помни съня, който е предизвикал такова състояние. Има мнение, че всичко се случва точно обратното. Предвестниците на предстояща атака причиняват лош сън, а не кошмарен пристъп.

Нощните атаки влошават общото здравословно състояние. Стресът, способен да причини атака, ще се увеличи.

Редовният прием на билковите капките Стресовитал гарантира здрав сън и отлична работа на нервната система през деня

Паник атаки по време на бременност

Времето на бременността и след раждането оказва огромен натиск върху психиката. Отслабената нервна система може да се провали и да се развие в паническа атака.

Не трябва да забравяме, че пристъпите винаги са придружени от отделяне на адреналин, което засяга детето. Не се препоръчва на бременните да бъдат особено много и твърде често разтревожени. Емисиите на адреналин могат да доведат до преждевременно раждане, да попречат на нормалното развитие на бебето и да застрашат целия гестационен процес.

По време на бременността основната задача на жената е да поддържа отлично и спокойно настроение. Опитайте с йога. Поддържайте нервите здрави и спокойствието стабилно с помощта на билки. Капките Стресовитал гарантират това. Билковата комбинация на Стресовитал действа балансирано и ефективно, предразполагайки нервната система към спокоен сън през нощта и ведро настроение през деня.

Паническите атаки могат да възникнат на базата на вегето-съдова дистония

Паник атаките се появяват в отговор на някаква неизправност на вътрешните органи, тяхната слабост, която всъщност се нарича дистония.

Вегетативната нервна система в случай на остра нужда, стрес или критична ситуация започва да работи с максимална мощност. Разбира се, би било нежелателно човек с отслабени нерви да използва „празен ход", тоест да включи авариен режим без видима причина, както се случва по време на паник атаки.

Въпреки това, не се притеснявайте предварително. Такава диагноза като вегетативно-съдова дистония съществува само в България. В други страни това заболяване не се признава. В действителност, ако имате такава „диагноза", тогава знаете, че показателите за цялостното ви здраве и нервна система са малко по-ниски от тези на обикновения здрав човек.

Вегетативно-съдова дистония не е болест, а обща характеристика на човешкото здраве.

Не изневерявайте и изостряйте ситуацията. Единственото правилно решение би било да се свържете със специалист, който да определи какво всъщност е състоянието ви и има ли нужда за притеснения.

Как да се преборим с паник-атаките?

Ваша е силата да спрете или да отслабите самата атака. Какво трябва да се направи за това?

Научете се да абстрахирате от стреса. Ако смятате, че атаката е налице, включете музиката. Слушайте нещо любимо и успокояващо. Ако отивате на обществени места, вземете приятел със себе си.

Дихателните упражнения помагат за възстановяване на сърдечната честота и пулса. В резултат на това тревожността избледнява по-бързо.

Ако към дихателните упражнения и честите разходки през деня включите и прием на билковите капки Стресовитал, паник-атаките не само ще започнат да се случват по-рядко, но и съвсем ще изчезнат, с течение на времето. За отлични и дълготрайни резултати се препоръчва приема на капките Стресовитал да е не по-малко от три месеца.

Ако сте започнали да се сблъсквате с панически атаки, помислете за укрепване на собствената си нервна система и се научете как да управлявате емоциите. По време на атака човек е в състояние да контролира себе си и да се успокои сам. Скоростта и качеството на работа зависи от практиката и емоционалната интелигентност.


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ