0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

В легнало положение. Коя е най-добрата и здравословна поза за сън?


В легнало положение. Коя е най-добрата и здравословна поза за сън?

Човек прекарва една трета от живота си в сън

Лошото качество на съня води до здравословни проблеми, а понякога и до сериозни усложнения. Ако човек не спи добре, концентрацията му се влошава, настроението му става променливо, постоянно се чувства сринат и нетрудоспособен, паметта се влошава. Редица проучвания дори показват, че ако постоянно спите по-малко от 6 часа на ден, рискът от ранна смърт се увеличава с 12%.

За добрия сън има редица правила. Едно от тях е изборът на най-полезната и добра поза за сън.

Сънят - неговото количество и качество - засяга пряко всеки орган в тялото, от мозъка до червата. Човек може да спи без да се събужда и да се претовари, а може и да спи не много, но качествено и след като се събуди да усеща прилив на енергия и бодрост. Всеки спи различно: настрани, по гръб или по корем. Но не всички тези пози са еднакво полезни.

На една страна

Най-добре е да изберете позиция от лявата страна, отбелязва специалистът. Смята се, че тази позиция е сравнително здравословна. Има доказателства, че спането на лявата страна подобрява мозъчната функция, намалява риска от развитие на патологии като болестта на Алцхаймер, болест на Паркинсон и различни неврологични заболявания. Езикът също е разположен по-правилно, което води до намаляване на хъркането и риска от сънна апнея.

Спането на лява страна има положителен ефект и върху храносмилането. За да спите по-добре, трябва да обърнете внимание на редица нюанси.

Капките СТРЕСОВИТАЛ са билков продукт, който може да помогне по-лесно да се справите с депресията, премахват безсънието, безпокойството и нервното напрежение

Трябва да се обърне внимание на разстоянието от врата до рамото, като изберете правилната възглавница за оптимална височина - главата и шията трябва да останат на една линия с гръбнака. Освен това е необходимо да добавите твърда възглавница между коленете - това е необходимо за поддържане на гръбначния стълб. Можете да прегърнете нещо като друга възглавница. Ръцете в това положение трябва да са успоредни една на друга на нивото на лицето или под него.

По гръб

Друга популярна поза на сън, която поддържа гръбнака в естествена позиция, помага за облекчаване на натиска от рамото и челюстта. Спането по гръб се отразява добре при заболявания като:

  • бурсит (възпаление на синовиалната торбичка в ставата);
  • артрит;
  • болки в коленните стави;
  • миалгия (болка в мускулите, връзките, сухожилията);
  • фибромиалгия (мускулно-скелетна болка).

Подобен вариант трябва да се избере и от тези, които имат проблеми със синусите, за да е по-добър оттокът.

За по-голяма полза има препоръка да спите с възглавница под коленете - това ще осигури допълнителна опора на гръбначния стълб и ще защити долната част на гърба. В същото време е препоръчително да спите с разместени ръце и крака, за да разпределите тежестта си върху ставите. Особено внимание трябва да се обърне на избора на възглавница - тя трябва да ви позволи да поддържате естествената извивка на шията.

Тази точка е важна, защото ако прешлените са дори леко изместени, съществува риск нервите да започнат да се притискат, кръвообращението да се наруши и главата да боли след сън. Смята се, че оптималната височина на възглавницата при спане по гръб е 8-10 см. Днес има и специални анатомични опции с вдлъбнатина под главата.

По корем

Тази позиция е най-нежелана и нездравословна от всички позиции, които човек избира за сън. Ако е възможно, по-добре е да се научите отново как да спите в различна поза.

Подобна позиция често е причина за болки в гърба и мускулите, тъй като по-голямата част от тялото ни е съсредоточена в корема. Шията в тази поза е в напрежение и трябва да спите така, че главата ви не се опъва назад, тъй като това допълнително засилва напрежението. Човек, който избира такава поза за сън, рискува рано или късно да получи хронична болка в гърба, както и проблемна работа в други органи. В крайна сметка дори и дишането е сериозно засегнато, когато човек буквално притиска белите дробове през цялата нощ.

Без възглавница

Ако не можете да спите по друг начин, трябва да си купите плоска възглавница или дори да я премахнете напълно. Освен това ще ви е необходима възглавница под таза, която е предназначена да облекчи напрежението от органите на коремната кухина и малкия таз. Също така си струва да контролирате извивките на главата в различни посоки, тъй като те водят до усещане за скованост на врата.

По време на сън не е необходимо краката да са сгънати настрани, тъй като това увеличава вредното въздействие върху гърба и усукването в неговата област. Също така е препоръчително да не поставяте ръце под главата, ако спите по корем или да ги мушкате под възглавницата. В крайна сметка това ще доведе до изтръпване в тях. Освен това се усеща болка и дразнене на раменните стави.

Има много начини, с помощта на които може да спите по-правилно и здравословно. Така например може да използвате много възглавници, за да фиксирате тялото в една или друга позиция и да се предпазите от преобръщане - рано или късно ще се развие рефлекс. Ако искате да се научите да спите настрани, можете да пришиете малка топка към спалното си облекло, което ще ви направи неудобно да легнете по гръб. Ако са започнали здравословни проблеми, свързани със съня, струва си да посетите лекар, за да определите изход от ситуацията с него.


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ