0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Характеристики на диетата при лечение на алкохолизъм


Характеристики на диетата при лечение на алкохолизъм

Много хора, осъзнавайки зависимостта си от алкохола, се подлагат на продължителна рехабилитация

Целта на тази рехабилитация е напълно да се откаже приема на опасни вещества и да се премине към здравословен начин на живот, както и да се възстанови организма. Доброто хранене играе съществена роля, тъй като хората, които дълго са били зависими или са страдали от алкохолизъм, често имат недостиг на телесно тегло. Има случаи, в които зависимите са с наднормено тегло. Такива най-често са бирените алкохолици.
Изборът и в двата случая е да се премине на рационална диета. Спазването на хранителния режим при алкохолизъм, и най-вече - след отказване на алкохола, също е стъпка към пътя към пълното възстановяване.

Хранене при зависими хора

Често един от важните въпроси, които специалистите по хранене решават, когато се срещат с нови пациенти отказващи алкохола, е организацията на правилното хранене, заедно с всички други рехабилитационни мерки. За много пациенти, които са пострадали от алкохолизма, проблемът с храненето е остър. Често техният организъм, на фона на пристрастяването, дълго време е бил лишен от необходимите хранителни вещества, от питателна и здравословна храна. Това е довело до загуба на телесно тегло и различни метаболитни нарушения. Не на последно място - пострадал е черния дроб.

brokoli.jpg
Освен, че отговаря на всички нужди на организма, здравословната диета също може да помогне на зависимите хора да спрат да злоупотребяват с алкохол или други вещества. Проучване на промените в диетата показва жизненоважната роля на здравословните хранителни навици в ранните етапи на възстановяване от алкохолизъм. Лекарите и хората, които се занимават с лечение на зависимости, често съветват начинаещите да помнят правилото - не трябва да гладувате, да се ядосвате, да се чувствате самотни или да се преуморявате. Всеки от тези елементи може да причини рецидив.

Единствено билковите капки АЛКОФИТАЛ предотвратяват злоупотребата със спиртни напитки, и по този начин допринасят за живот без алкохол и вредните последствия от него

Има ли специална диета?

Има специфична диета, която е най-подходяща за алкохолици при различните етапи на възстановяване. Има и правила при храненето, които трябва да се спазват. Има разрешени и позволени храни. Оптималната диета за хората, които се опитват да преодолеят своите алкохолни навици, помага за подобряване на благосъстоянието и намаляване на зависимостта от алкохола. Такава диета включва протеини от риба, птици и постно месо, пресни зеленчуци и плодове, бобови растения и пълнозърнест хляб, както и честа закуска със зърнени храни.

Въздържанието от алкохол е трудна задача, а поддържането на правилните хранителни навици помага на хората да се откажат от техните зависимости на ранен етап. Когато се съставя диета при отказване на алкохола, си струва да вземете предвид данните от изследванията и експертните съвети, които ще обобщим в материала.

 

ПОРЪЧАЙ АЛКОФИТАЛ НА ПРОМОЦИЯ СЕГА

 

 

Проблемът с алкохолизма и храненето

Задължително е хората в рехабилитационния период да се хранят добре и да възстановят телесното си тегло. Често алкохолиците не получават достатъчно храна или прекаляват с консумацията на мазно месо и пържени храни. Пристрастените дълго време са били съсредоточени върху получаването на следващата доза алкохол, често за сметка на храненето. Много хора с диагноза алкохолизъм не изпитват глад, защото приемат много течности и алкохол (който е и калоричен, като бирата например) и понякога прескачат хранене в полза на алкохола. Те трябва да увеличат или да намалят телесното си тегло, да възстановят нарушения метаболизъм и да укрепят имунитета. Невъзможно е да се надцени значението на цялостното здраве в борбата със зависимостта към алкохола. По време на рехабилитационния период пациентите трябва да се опитат не само да ядат здравословна храна, но и да свикнат да се хранят по едно и също време, да формират нови здравословни навици и да ги направят част от ежедневието си.

Нуждаят се от нови навици

Алкохолизмът често се проявява в комбинация с депресия, която може да се изостри при опити за отказ от пристрастяване. Здравословната диета може да помогне за смекчаване на тези промени в настроението, което спомага за подобряване на резултатите от лечението. Депресията подкопава емоционално много хора, които са злоупотребявали или продължават да злоупотребяват с алкохол. Те просто не могат да се справят с емоциите си. Когато изпитват емоционално разстройство, първата им мисъл е да се върнат към алкохола. Старите и вредни навици често доминират над разума.

Един от сигурните начини за преодоляване на алкохолната зависимост са капките АЛКОФИТАЛ. Този билков продукт ще направи зависимия от алкохола трезвеник завинаги.

По време на рехабилитационния период избягвайте захарта, която също има определен ефект и формира опасни навици. Според експерти, тялото превръща алкохола в захар, което причинява скок в нивата на кръвната захар. Когато алкохолиците престанат да пият, кръвната им захар спада и те развиват желание да хапнат нещо сладко. Тялото им вярва, че се нуждае от повече захар и зависимите започват да търсят начини да увеличат нивата на кръвната си захар.

Поддържането на стабилна кръвна захар е от решаващо значение за алкохолиците по време на рехабилитация. Резките колебания могат да провокират усещане за възбуда или депресия, което прави пациентите по-склонни към рецидив.

Нормализиране на телесното тегло и определени ограничения

В рехабилитационния период, независимо дали става въпрос за алкохолизъм или наркомания, са необходими смилаеми продукти. Такива пациенти често страдат от стомашно-чревни разстройства. Те развиват запек, а когато спрат да употребяват алкохол, могат да страдат от диария и гадене, което ги кара да губят телесно тегло. Лесно смилаеми храни, като овесени ядки и ориз, храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци и плодове, са добри за лечение на пациенти, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт.

Важно е да ограничите кофеиновите продукти до една чаша кафе на ден. Кофеинът може да повиши нивата на захарта, последван от рязък спад, което води до депресия и срив на настроението и емоционални неразположение.

Алкохолизмът прави хората често недохранени поради лоши хранителни навици. Много от пиещите алкохол получават нездравословно количество калории от алкохолните напитки, поради което телесното им тегло страда. В допълнение, те имат и други дефицити:

- Витамини от група В, които помагат на тялото да произвежда енергия от храната;
- Витамин D, който регулира усвояването на калция;
- Минерали като магнезий, който е важен и помага на нервната система да изпълнява функциите си.

Яденето на много пресни зеленчуци, включително листни зеленчуци, авокадо, ядки, прясна риба, птици и постно месо, може да помогне на хората да получат необходимите витамини и минерали, за да възстановят здравето си по време на рехабилитационния период.

Още за връзката отказване на алкохола-черен дроб-хранителен режим

Диета с ниско съдържание на въглехидрати в храната ще ви избави от диабет и цироза. Феновете на пиенето имат проблеми с най-голямата храносмилателна жлеза, тъй като тя играе ролята на „химическа лаборатория", която поема удара и извежда токсините от тялото. Зависимите от алкохола често развиват хепатоза на черния дроб - заболяване, при което клетките на жлезата претърпяват големи промени, като най-често са покрити с мазнини. Ако правилното лечение не е започнато своевременно, случаят ще завърши с цироза.

asparagus.jpg

Затлъстяването на черния дроб е ужасно заболяване, което най-често засяга алкохолиците. На фона на това заболяване се нарушава работата на много вътрешни органи. В резултат на това се натрупва излишна глюкоза в кръвта на пациента и се развива диабет.

Затлъстяването на черния дроб може да се идентифицира по следните външни признаци:

- дискомфорт в десния хипохондриум

- безпричинна умора

Според специалистите средиземноморската диета с ниско съдържание на въглехидрати ще спаси алкохолиците от цироза и диабет.

Средиземноморската диета се характеризира с намаляване консумацията на червено месо и голямо количество фибри в диетата. При тази диета делът на мазнините трябва да бъде намален до 30%. Диетата за тези, които искат да излекуват диабета и черния дроб, трябва да се състои от зърнени храни, зеленчуци и плодове. От диабет и цироза на черния дроб буквално ще ви спаси кашата от елда и обикновена салата с повечко зехтин и лимонов сок.

Висцералната мазнина, която се отлага по вътрешните органи, е най-опасна. Такова вътрешно натрупване на мазнини около органите може да доведе до инфаркт и инсулт ,поради неизправност на сърдечно-съдовата система.

Средиземноморската диета включва хляб, макаронени изделия, картофи, бобови растения, зехтин, подправки, морски дарове, домашни птици, говеждо месо, заквасена сметана, кисело мляко. Храната е разрешена да се яде до седем пъти на ден на малки порции (с големината на една шепа). Под строга забрана са сладките газирани напитки, говеждото месо, свинската мас. Основното правило на диетата е, че растителните храни трябва да са повече от животинските продукти. На първо място пациентите все пак трябва да спрат да пият алкохол във вредни за тях количества.

Полезни продукти за хората, които отказват алкохола

Тъй като има голям дефицит на минерали и витамини в организма по време на пристрастяването към алкохола, е необходимо да се съсредоточите върху храненето, за да ги попълните и да изчистите тялото от токсини, които попадат там с алкохола. За тази цел трябва да добавите към диетата си:
млечни продукти, както и зърнени храни, приготвени с тях (оризовото мляко е особено ефективно);
-мед;
-дафинов лист
-чесън
-тиква
-боровинки
-кайсии
-морски зърнастец
-цитрусови плодове и всички жълти плодове и зеленчуци
-кисело зеле
-всички зеленолистни зеленчуци
-ядки
-яйца
-постно месо
-зелен чай и чай от сезонни билки

Всеки ден трябва да се пие поне по един и половина литра вода (задължително пречистена).

Опасни и вредни продукти

Когато се борите с алкохолизма, трябва да изоставите такива продукти като:

- кофеинови продукти: кафе; шоколад; какао
- Пепси, Кока-Кола
- лекарства с кофеин

Защо? Защото кофеинът само увеличава желанието за алкохолни напитки. Важно е също да се откаже от тютюнопушенето. За да постигнете по-добър резултат, трябва да изоставите за известно време консумацията на животински карантии, като шкембе-чорба, например.

Правила при алкохолен детокс, които е добре да се спазват

При отказване на алкохола няма конкретен хранителен режим, който трябва да се спазва стриктно. Както вече стана ясно, има ограничения, има разрешени храни, има и правила. Спазването на каквато и да е диета ще натовари зависимия. Ето защо, ако сте близък на човек, който отказва алкохола, съсредоточете се върху това да му осигурите първо здравословно хранене, и едва след като отказа на алкохол е стабилизиран може да се спазва някаква диета, като средиземноморската, за която стана дума по-горе.

И така, ето ги и основните характеристики на храненето по време на отказване на алкохола:

1. Фокусирайте се върху хидратацията

По време на началните етапи на алкохолния детокс е изключително важно да останете хидратирани. Началните етапи на спиране на алкохола обикновено предизвикват някои от следните симптоми:

Умора;

- Безпокойство
- Гадене или повръщане
- Загуба на апетит
- Депресия

Всички тези симптоми ще се влошат, ако сте дехидратирани. Тъй като алкохолът всъщност дехидратира тялото, ще трябва да работите два пъти по-усилено, за да си осигурите постоянно снабдяване с вода. Дори и да нямате апетит, опитайте се да пиете вода, за да помогнете на тялото да отмие токсините.

2. Яжте супи и течности по време на първоначалния детокс

Когато за пръв път започнете алкохолния си детокс, който обикновено трае някъде между 24 и 72 часа, може да е трудно да задържите храната и да повръщате по-често. Не се насилвайте да ядете тежки ястия, дори ако те са здравословни. Вместо това се съсредоточете върху яденето на супи, за да осигурите на тялото си някакво ниво на подхранване.

vegetable.jpg

Ако сами приготвяте супите, уверете се, че те съдържат много зеленчуци и дори постни източници на протеини, като боб, домашни птици или риба. Можете също така да пиете чайове и сокове от плодове и зеленчуци, за да продължите да оказвате на тялото си хранителна подкрепа.

3. Включете витамини и минерална поддръжка

Както вече стана дума, повечето хора, които са алкохолици, обикновено имат най-различни дефицити на витамини и минерали. Алкохолът потиска и пречи на тялото ефективно да абсорбира хранителни вещества, включително витамини от група В. Витамините от група В са от решаващо значение за превръщането на храната в използваема енергия. Обичайните детокс храни, които съдържат витамини от група В, включват: яйца, ядки, листни зеленчуци, мляко, боб и обогатени пълнозърнести храни.

Други мастноразтворими витамини, които може да ви липсват, включват:

- Витамин А (намира се в рибата, морковите, млякото);
- Витамин D (намира се в обогатено мляко и тлъста риба);
- Витамин Е (намира се в бадеми, други видове сурови ядки и растителни масла);
- Витамин К (намира се в зехтина и листните зеленчуци).

Важно е да включите тези витамини и хранителни вещества по време на детоксикацията, за да помогнете на тялото да се излекува и да се възстанови по-бързо.

 

 


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ