0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кой е по-вероятно да стане алкохолик?


Кой е по-вероятно да стане алкохолик?

Учените проведоха проучване, което разкри връзката между алкохолизма и кръвната група

Анализът на статистическите данни показа, че повечето пациенти, страдащи от алкохолизъм, са сред носителите на 2-ра кръвна група (А). Най-устойчиви на алкохол са собствениците на група 1 (0).

Какво предизвика защитния и предразполагащ ефект?

Изследователите предполагат, че това се дължи на особеностите на надбъбречните жлези, поради което хората от кръвна група А имат дефицит на кръвна глюкоза при стрес. Алкохолът им позволява „с един замах" да решават два проблема наведнъж - да се успокоят и да повишат нивото на захарта. Ясно е, че колкото по-често прибягват до този метод, толкова по-бързо се пристрастяват.

Капките АЛКОФИТАЛ помагат да се откаже алкохола във всеки един етап от алкохолната зависимост. Поръчайте ТУК и започнете да отказвате алкохола СЕГА

Хората от нулевата кръвна група имат психологическа стабилност, поради което са по-малко податливи на стрес и колебания в нивата на кръвната глюкоза. Следователно те са по-малко склонни да прибягват до алкохола като „спасителен пояс", а алкохолизмът е много по-рядко срещан сред тях.

Какво мислят експертите за това проучване?

„През последните три или четири десетилетия неврохимичната теория за формирането на алкохолизъм доминира в наркологията, която не е в състояние да обясни редица нейни особености и явления", обяснява наркологът, доктор на медицинските науки, професор Владимир Нужни. - Например, неясно е защо вегетарианците и суровоядците не страдат от алкохолизъм, а алкохолизмът е сравнително рядък сред населението с въглехидратно-протеинов тип диета. Напротив, сред народите от Далечния Север с протеиново-мастен тип диета алкохолизмът се развива катастрофално. Данните, представени от учени от САЩ, са един от аргументите в полза на набиращата популярност метаболитна теория за алкохолизма. "

„В това проучване има логика", казва наркологът-психотерапевт Юрий Вялба. - Известно е, че пациентите с никотинова зависимост след отказване от тютюнопушенето се пристрастяват към сладкиши и консумират десерти в големи количества. Това е така, защото тютюнопушенето предизвиква отделянето на адреналин, което увеличава нивата на глюкоза в кръвта. Когато човек се откаже от пушенето, нивото на глюкозата трябва да бъде повишено по други начини, например чрез ядене на сладкиши.

Връзката между консумацията на алкохол и нивата на кръвната захар не е толкова линейна, но все пак има връзка между кръвната група и надбъбречната функция.

Алкохолизмът обаче се среща при носители на всички кръвни групи. Следователно е невъзможно да се счита, че хората само от една кръвна група злоупотребяват с алкохол. Развитието на алкохолизма все още е до голяма степен повлияно от наследственото и генетичното предразположение, средата, в която човек живее, и начина му на живот. "

Кога се диагностицира алкохолизмът?

Обикновено лекарите говорят за алкохолизъм, когато човек има:

- постоянна жажда за алкохол, от която се нуждае както в скръб, така и в радост;

- липса на контрол върху количеството консумиран алкохол (не може да спре, пие, докато има какво да пие);

- частична амнезия (пропуски в паметта, при които събитията се запомнят на фрагменти).


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2021