0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Опасна ли е радиацията от Чернобил, 33 години след аварията?


Опасна ли е радиацията от Чернобил, 33 години след аварията?

Дали многото болни от рак днес са следствие от Чернобилската авария? Виновна ли е радиацията за заболяванията на щитовидната жлеза, които вече придобиват епидемиологични размери?

На тези и други въпроси отговор дава американецът д-р Робърт П. Гейл - пряк участник в спасителните действия по време на ядрения апокалипсис в Чернобил на 26 април 1986.

doktor_geil.jpg

Д-р Робърт П. Гейл пише в своето "Писмо за рака": "За щастие, сега сме в разумна позиция да коментираме какво се е случило през тези 30 години и какво може да се случи през следващите няколко десетилетия"

Гейл публикува повече от 1000 научни статии и повече от 20 книги, посветени най-вече на левкемията, трансплантацията, имунологията на рака и радиацията, включително биологичните ефекти и реакция на организма при инциденти.

През 1987 г. правителството на Бразилия го помоли да координира усилията за оказване на медицинска помощ по време на инцидента в Гояния. През 1988 г. той е бил част от американския спешен екип, изпратен след земетресението в Армения. През 1999 г. правителството на Япония го помоли да помогне за лечението на жертвите на ядрената авария Токаймура, През 2011 г. Гейл бе повикан отново в Япония, за да се справи с медицинските последствия от аварията в атомната електроцентрала във Фукушима.

Писмото за рака е водещ източник на информация за развитието на терапиите за рак, финансирането на научните изследвания в областта на рака и финансирането на здравеопазването, законодателството и политиката. Известният медик го е написал преди 3 години, по повод 30-годишнината от аварията в Чернобил. То започва така:

30 години след Чернобил: поуки, разсъждения и факти

На 26 април (2016-та) се отбелязва 30-годишнината от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала в бившия Съветски съюз. Скоро след инцидента получих обаждане от съветския посланик в САЩ от името на Михаил Горбачов с молба да дойда веднага в Москва.

Светът (но не съветските граждани) следеше разпространението на радиоактивния облак над Европа в продължение на няколко дни, и аз предложих на съветското правителство достъп до съвременни медицински технологии, за които знаех, че нямат, но че ще им свършат работа. Пристигнах в Москва, за да открия, че около 205 от най-сериозно засегнатите жертви са настанени в Болница 6 в Москва, свързана с Института по биофизика.

doktor.jpg

Успях бързо да събера екип от експерти от САЩ (Ричард Чамплин и Пол Терасаки) и Израел (Яир Райзнер) и заедно с превъзходна група съветски лекари, включително Ангелина Гускова, Александър Баранов и Андрей Воробьов, използвахме различни технологии, включително молекулярно клонирани хематопоетични растежни фактори и транспланти за лечение на работниците и пожарникарите, изложени на високи дози радиация. Двадесет и девет души загинаха, въпреки нашите усилия, най-вече от термични и химически увреждания. За щастие успяхме да спасим останалите 176. Това беше и първият шанс за лечение на хората (включително и на нас) с молекулярно-клонирани миелоидни растежни фактори (но това е друга тема).

Повечето хора, както и лекарите са по-заинтересовани от появата на онкологични болести и сърдечно-съдови заболявания, свързан с радиацията

За щастие, сега сме в разумна позиция да коментираме какво се е случило през тези 30 години и какво може да се случи през следващите няколко десетилетия. Някои от тези данни и прогнози могат да дадат информация за бъдещата стратегия, свързана с два основни въпроса: ядрена енергия и ядрени оръжия.

Въздействието на Чернобил върху здравето е било по някакъв начин огромно, а по друг - незначително, поради очаквани и неочаквани причини. Въпреки извънредните претенции на хора и организации, които имат или сложни политически и/или социални програми, или ограничени научни познания (често и двете), претендиращи за хиляди смъртни случаи и наранявания, преките дългосрочни последици за здравето от облъчването с радиация са малки. Най-поразителният и неочакван резултат е бързото развитие на рака на щитовидната жлеза при деца и млади хора, рак, който е резултат от мляко, заразено с радиоактивен йод-131 при популация с фонов йоден дефицит (ендемична гуша).

Също така, инфраструктурните ограничения ни попречиха бързо да разпространяваме нерадиоактивни йодни таблетки, които биха блокирали поглъщането на опасния йод-131 и замърсени храни. (Нито едно от тези условия не се отнася за аварията в атомната електроцентрала във Фукушима, където малко, да не кажа никакво развитие на рак на щитовидната жлеза не може да се очаква.) За щастие, ракът на щитовидната жлеза при деца е до голяма степен лечимо състояние: през 1986-та година имаше по-малко от 20 смъртни случая.

Също така е наблюдавано увеличение на хроничната лимфоцитна левкемия сред повече от 100 000 души, участващи в овладяване на инцидента (наричани ликвидатори на руски). Смятам обаче, че тези данни не са много точни.

Рак на белия дроб и рак на дебелото черво могат да се очакват, ако са налице относително малки дози на облъчване, което се наблюдава при една част от директно облъчените хора. Дали такова изчисление е уместно, е противоречиво. Също така, убедително увеличение на раковите заболявания на територията на бившия СССР и Европа, все още няма. И това не е изненадващо, като се има предвид, че за някои ракови заболявания са нужни повече от 30 години, за да се развият.

Chernobyl_lead.jpg

Отсъствието на притеснително увеличение на остра левкемия или хронична миелоидна левкемия след Чернобил е окуражаващо

Това е така, тъй като тези левкемии бяха заемаха челно място през десетилетието след експлозията. Ако използваме конвенционални оценители на риска от рак, може да очакваме около 12% повишаване на болните рак заради Чернобил през следващите 40 години, около 4% от които ще бъдат фатални. Това е само около 1% увеличение на дела на изложените на риск лица, за които се очаква да умрат от рак, ако не е налице естествена смърт. (Основните рискове за развитието на рак са доста високи, с около 50% при лица, родени след 1960 г.).

Освен това увеличеният риск от рак, произтичащ от тютюнопушенето (25 пъти) и употребата на алкохол (20 000 смъртни случая годишно в САЩ), далеч надвишава тези, произтичащи от радиационните експозиции, свързани с Чернобил.

Съвременните данни за обстановката около Чернобил предполагат повишен риск от смърт повече от сърдечно-съдови заболявания, отколкото от рак.

Други добри новини: няма убедителни данни за вредното въздействие на радиацията, свързана с Чернобил, върху възпроизводството или генетичните и родови аномалии. Крайният резултат е, че украинците, руснаците или хората от Беларусия е много по-вероятно да бъдат убити при катастрофа, отколкото чрез радиация, освободена от аварията в Чернобил.

Победете зависимостта към алкохола. Бъдете свободни, погрижете се за здравето и променете живота си!

Това трябва да успокои жителите на бившите руски федерации, както и всички хора в Европа, пострадали от радиационния дъжд и свидетели на аварията. Но от друга страна това би трябвало да обезпокои децата им, тъй като злокачествените заболявания, предизвикани от натрупаната радиация тепърва ще се развиват. Единственото, което може и трябва да се направи, за да се предотврати фаталния край е превенция. Превенция още от най-ранна възраст, хигиена на живот и ежедневие без стрес. Това са трите стълба на здравето, които никога няма да ви подведат.


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ