0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Ругатните действат като болкоуспокояващо


Ругатните действат като болкоуспокояващо

Учените от Keele University доказаха изключителният аналгетичен ефект, произведен от псувните, ругатните или иначе казано - нецензурния език

По-специално, ефектът е забележим при хора, които рядко използват такъв речник в ежедневието. Според учените проклятията, произнесени по време на остра болка, се дължат на факта, че в момента на изказването си човек изпитва мощна емоционална възбуда. Това предизвиква специална физиологична реакция на стрес и човек се чувства по-силен, по-агресивен и по-малко уязвим. Или иначе казано - псувни просто разсейват човек от болката. Отвличането на вниманието по този начин е най-лесния начин да се преодолее болка, казват специалистите. И тук не става въпрос за някаква по-сериозна болка. Все пак, ругатните не могат да заместят упойката. И освен това, действието им е видимо само при хора които не псуват и не пустосват за щяло и нещяло.

Проведен е експеримент с 92 доброволци и от двата пола, в който е анализиран ефектът на най-популярната английска нецензурна дума "fuck"

Беше предложено от учените "fuck" да се замени с две алтернативи (измислени думи) - „fuch" и „twizpipe". Тези думи според специалистите са били сравними по емоционален отговор на "майната му" (fuck). Доброволците трябвало да сложат ръцете си в ледена вода и да ги задържат толкова дълго, колкото е възможно. В същото време на всеки три секунди се изискваше от тях да произнасят в произволен ред "fuck", „fuch", „twizpipe" или друга неутрална дума.

Оказа се, че произнасянето на fuck или на български "майната му" притъпява болката. За разсейване на болката са работели само истински ругатни. Така произношението на думата „майната му" повиши прага на болката на участниците с 32%, а толерантността им към болката се увеличи с 33%. Измислените проклятия не са дали аналгетичен ефект.

В доклада на експертите се казва: „Може би, откакто разпознаваме тези думи в детството, формираният обусловен рефлекс, свързан с отвращение и силно емоционално вълнение, играе роля тук. Обстоятелствата, при които за първи път се сблъскахме с тях, влияят на начина, по който проклятията и ругатните действат".


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ