0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Минимално количество алкохол може да съсипе човешкия мозък?


Минимално количество алкохол може да съсипе човешкия мозък?

Общоприето е, че умерената консумация на алкохол е безвредна за човешкото здраве

Какво толкова могат да направят няколко чаши вино или чаши бира на седмица? Освен това някои проучвания, проведени през последните 10 години, показват, че хората, които пият такива порции алкохол, са забележимо по-малко склонни да страдат от сърдечни и съдови заболявания и да се изкачват по-бързо по кариерната стълбица.

Безобидна ли е малката, умерена консумация на алкохол?

Група британски учени от Оксфордския университет проведоха свое собствено изследване, анализирайки медицинската статистика, събрана през последните 30 години (от 1985 до 2015 г.). В проучването са участвали няколкостотин души на възраст 40 и повече години. Тези данни включват не само колко алкохол редовно консумират, но и резултатите от компютърни сканирания на мозъка им.

Алкотокс премахва желанието за употреба на алкохол. Редовната употреба на Алкотокс помага на зависимите към алкохола да се откажат от вредния навик

За чистотата на експеримента учените избраха на случаен принцип от списък с приблизително 550 мъже и жени без очевидна алкохолна зависимост и проведоха няколко проучвания с тях, тествайки паметта и бързия им ум през последните пет години. В същото време хората продължават да водят нормалния си живот. След това изследователите обединиха данните и се опитаха да разберат как алкохолът влияе на „външните" прояви на човешкия мозък и неговата вътрешна структура.

Противно на общоприетото мнение за ползите от умереното пиене, британски учени успяха да докажат обратното

Дори малки порции алкохол - по-малко от 70 грама на седмица - не водят до забележимо подобрение на мозъчната функция, а напротив, забавят работата на мозъка. Те публикуваха аргументите си в уважаваното медицинско научно списание BMJ на 6 юни 2017 г.

Как точно алкохолът уврежда мозъка?

Според британските учени консумацията дори на малки порции алкохол, съответстващи на една бутилка бира на седмица, води до атрофия на центъра за памет в мозъка и до влошаване на работата му като цяло.

Както отбелязва изследователят Аня Топивала, пиенето на повече от 140 грама алкохол вече има отрицателен ефект върху мозъка, да не говорим за хората, които редовно надвишават тази цифра. Според нея тези, които са пили това количество алкохол, са имали "по-хлабав" хипокампус, център на паметта, отколкото техните непиещи връстници и са се представили по-зле при тестове за памет и интелигентност. Освен това при тях са атрофирали други области на мозъка, включително бялото вещество в мозъчните полукълба, а също така са успели да назоват по-малко думи, които е трябвало да запомнят наизуст, отколкото трезвениците.

Според учените връзката между тези нарушения и прогреса им при изследваните субекти е пряко свързана с увеличаване количеството на алкохол, което пият, което показва пряка връзка между алкохола и атрофията на нервната система. Това според учените трябва да се вземе предвид от всички здравни служби по света при формулиране на стратегии за борба с алкохолизма и последствията от него.

Изкривен език и летаргия

Според проучване на Дейвид Нът , британски психиатър и фармаколог, алкохолът е най-вредното вещество за хората. По-вреден от хероина, кокаина, LSD и други наркотици. Муден език, липса на координация и летаргия са само част симптомите на ефекта на алкохола върху мозъка. Той се крие във факта, че алкохолът променя нивото на невротрансмитерите: вещества, които предават импулси от невроните към мускулната тъкан. Невротрансмитерите са отговорни за обработката на външни стимули, емоции и поведението. Те могат или да възбудят електрическата активност в мозъка, или да я инхибират. Един от най-важните инхибиторни невротрансмитери е гама-аминомаслената киселина. Алкохолът засилва ефекта ѝ, като по този начин забавя движенията и говора на пияните.

Свиване на мозъка

Чуждестранни учени стигнаха до заключението, че систематично пиещ човек през годините има забележимо намаляване обема на мозъка (както се казва, „набръчкан мозък").

Човешкият мозък се състои от 15 милиарда нервни клетки (неврони). След прием на халба бира, чаша вино или 100 грама водка, съдържащият се в тях алкохол се абсорбира в кръвния поток, отива в мозъка с кръвния поток, което води до масова смърт на невроните. Поради факта, че кислородът спира да тече към мозъчните клетки, започва хипоксия, тоест кислороден глад (недостиг на кислород). Това е хипоксията, която се възприема от човек като уж безобидно състояние на интоксикация, което всъщност води до изтръпване, а след това и до смърт на части от мозъка.

След всякo така нареченo "умеренo" пиене в главата на човек се появява ново гробище от мъртви нервни клетки (неврони). Когато патолозите отворят черепа на който и да е така наречен "умерено пиeщ", всички те виждат една и съща картина: "набръчкан мозък".


Поръчайте


Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268АЛКОТОКС-250x305_4.png
С 50% ОТСТЪПКА

Нова надежда в борбата с алкохола.   

Поръчай днес 2 опаковки и вземи
безплатно 1 опаковка Стресовитал
Стара цена 248лв
Само днес  
124лв 
с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкотокс и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ