0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как атеросклерозата уврежда сърцето?


Как атеросклерозата уврежда сърцето?

Все повече млади хора страдат от това заболяване през 21 век

Атеросклероза на кръвоносните съдове на сърцето всяка година се открива при огромен брой хора. Почти всички жители на земята страдат от болестта, възрастта и полът нямат значение.

Основният признак на увреждане на кръвоносните съдове (артерии) е наличието на холестеролни плаки отвътре по стените на артериите. Те правят кръвоносните съдове по-тесни и непроходими.

Атеросклеротичните плаки, разположени по стените на съдовете на сърдечния мускул, са първопричината за болести като исхемия и състояния като инфаркт. В случай, когато съдовете на мозъка са засегнати от болестта, вероятността от развитие на инсулти се увеличава. Увреждането на бъбречните артерии провокира обостряне на бъбречната недостатъчност, и може да доведе до тяхната ампутация.

АРТЕРОВИТАЛ са билкови капки, които предотвратяват появата на атеросклероза. Те прочистват артериите и съдовете в тялото от натрупването на холестеролни плаки. Препоръчително е да се прави терапевтично прочистване на артериите с билковите капки АРТЕРОВИТАЛ от всички хора, навършили 45 години, без значение дали имат съдово заболяване

Мастните запаси намаляват гъвкавостта на съдовата система, и с увеличаване на размера им вътрешното пространство на съдовете се стеснява. Кръвта започва да среща трудности да стигне до сърцето, което не може да не повлияе на обогатяването му с хранителни вещества и кислород. Следователно, има повишаване на налягането, което провокира исхемична болест. Една от по-сериозните опасности е, че такова състояние не позволява на сърцето да работи нормално и пълноценно.

Това заболяване е много трудно да се идентифицира и е напълно невъзможно да се излекува. Най-добро влияние има превенцията на атеросклерозата. При атеросклероза плаки се разпространяват по всички артерии. Прикрепяйки се на ново място, те дълбоко разрушават мускулните влакна на сърцето. Това предполага заключението, че е много важно да се предотврати появата на мастни натрупвания в съдовете. В противен случай е невъзможно да се направи истинска прогноза относно развитието на атеросклерозата и местоположението на съсирек.

Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ са най-доброто средство както за предотвратяване натрупването на плака по кръвоносните съдове, така и за ефективно отстраняване на вече натрупаната плака по артериите

Основни характеристики на атеросклерозата на сърцето

Към днешна дата е научно доказано, че патологичното натрупване на плаки в съдовете престава да бъде заболяване, което засяга само възрастното население на нашата планета. Образуването на отлагания по съдовете може да започне още в ранна възраст.

Понякога тази патология може да бъде първопричината за развитието и на съпътстващи заболявания.

Съдържанието на холестерол в организма на нормално ниво повлиява благоприятно състоянието на здравето на човека, но превишаването на обема му може да причини големи поражения. Организмът не е в състояние да се справи с излишното количество холестерол, който влиза в тялото под формата на мазнини, поради което излишните липиди се установяват по съдовите стени.

Най-голямата опасност е аортната тромбоза. Заболяването се развива, практически без да има някакви симптоми, обаче, трябва да вземете сериозни мерки, ако почувствате болка в гърдите, дори ако състоянието ви впоследствие се нормализира.

hard.jpg

При атеросклероза, която протича в латентна форма, мускулите на сърцето често атрофират на мястото на склеротичните плаки, което от своя страна провокира аневризма на аортата. Болката нараства, става все по-честа. Мястото на нейната локализация е в пряка зависимост от това къде се намира частта от съдовата система: в областта на гръдния кош, гърба, шията или рамото.

Спътници на атеросклерозата са: главоболие, поява на оток, малки съдови мрежи в областта на лицето, зачервяване на кожата, постоянен порив за кашлица.

Най-страшното усложнение на аневризма на аортата е отлепване на стената и разкъсване на самия съд. Дали лечението ще бъде ефективно зависи само от етапа, на който болестта е преминала. Във всеки случай операцията е изключително трудна и не гарантира положителен резултат.

По-лесно е да предотвратите усложненията от атеросклерозата, отколкото да ги лекувате. Поръчайте билковите капки АРТЕРОВИТАЛ, които ефективно стопират образуването на плаки и разтварят вече появилите се натрупвания.

Атеросклероза - провокиращи фактори

Факторите, провокиращи заболяването, включват:

 • напреднала възраст;
 • генетични отклонения;
 • прекомерно увеличаване на липидите в кръвта;
 • продължително повишаване на налягането;
 • диабет;
 • консумация на нездравословна храна;
 • физическо бездействие;
 • лоши навици;
 • постоянен стрес.

Основните причини за атеросклероза на сърцето

В момента лекарите не са успели да определят точната причина, поради която се развива атеросклерозата, но обикновено се смята, че това са:

 • големи промени в метаболизма на мазнините, което причинява образуването на плаки;
 • аномалии в способността на кръвта да се коагулира (процес, при който кръвните частици се уедряват и слепват под въздействие на молекулните сили на сцепление; пресичане.), поради което се образува тромбоза.

За появата на атеросклероза на сърцето има и такива причини:

- биологични (сексуални, повтарящи се признаци, генетично предразположение);
- поведенчески (лоши навици, пристрастяване към бърза храна, липса на упражнения , стресови ситуации, които провокират отделянето на адреналин в кръвта);
- медицински (наднормено тегло, диабет, високо кръвно налягане, хипертония, дислипидемия (това заболяване няма синоним!), отравяне, инфекции).

Всички тези фактори в различна степен водят до разрушаване на съдовите стени, но най-значимият от тях е тютюнопушенето. Причината за това е способността на никотина да повишава холестерола. Поради това възникват:

 

 • вазоспазъм;
 • възниква тромбоза, нарушаваща притока на кръв;
 • мускулната активност намалява; възникват метаболитни нарушения.

 

Често развитието на съдова атеросклероза провокира няколко заболявания наведнъж, които влошават състоянието - диабет, панкреатични и бъбречни заболявания.

Симптоми на атеросклероза на сърцето

Артериалният спазъм води до недостатъчно кръвоснабдяване на сърдечния мускул.

Често при атеросклерозата на сърцето се развиват симптоми като силна болка вътре в гърдите, излъчваща се към лопатките, раменната или шийната област. Това се случва след увеличаване на натоварването върху тялото, постоянен престой в стресови ситуации, поради прекомерно вълнение. Симптомите на атеросклероза на сърцето, като болка, продължават няколко дни, отшумяват само при пълна почивка. А ето и основните симптоми:

 • чести болки в областта на сърдечния мускул;
 • охлаждане на ръцете и краката;
 • виене на свят;
 • затруднено преглъщане;
 • недостиг на въздух
 • пресипналост;
 • скокове на кръвното налягане;
 • влошено внимание;
 • увреждане на паметта;
 • намалена работоспособност;
 • постоянно желание за сън;
 • невроза;
 • раздразнителност;
 • постоянна умора.

Симптомите варират значително между пациентите. Така че, появата на остри нарушения в дейността на сърцето се изразява в липсата на приток на кръв към определени органи и тъканни структури. Промените във функционирането на органите могат да се изразят с гадене с пристъпи на повръщане, газообразуване и болка в корема.

Особено внимание трябва да се обърне на тези симптоми при пациенти с анамнеза за бъбречно заболяване и диабет. Ако се появят такива симптоми, трябва незабавно да посетите болница.

Най-страшният резултат от атеросклерозата е фатален, настъпва в рамките на един час от момента, в който са открити първите симптоми, поради запушване на артерията. Най-голямата опасност се крие в липсата на симптоми.

Това увеличава вероятността от нарушение на равномерния сърдечен ритъм и може да показва липса на кръвоснабдяване на сърдечния мускул.

Атеросклерозата на аортата е една от най-честите прояви на атеросклеротична болест на сърцето.

Най-честата форма на атеросклероза на аортата е заболяването ангина пекторис, която се усеща като остра болка в областта на гръдния кош. Това може да доведе до сърдечен удар, по време на който определена част от миокарда умира. Патологичният ход на атеросклерозата често провокира тромбофлебит.

Етапи на атеросклероза в областта на сърцето

Развитието на патология в работата на съдовата система протича постепенно. Различават се три стадия на атеросклероза на сърцето:

1. На първия етап има лека промяна в пропорциите на холестерола, протеините и фосфолипидите. В резултат на това движението на кръвта се забавя, кръвоносните съдове стават по-малко гъвкави, разхлабват се, появяват се малки пукнатини и се образуват липидни плаки. Най-засегнати са сърдечните съдове. Мастната субстанция продължава да се натрупва.

2. На втория етап на мястото на холестеролните плаки, които към този момент все още имат течна структура, съединителните тъкани започват да растат и да се втвърдяват.

3. Третият етап включва уплътняване на мастните плаки, увеличаване на количеството на калция. Настъпва деформация на съдовите стени, отвара на съда се стеснява и тромбозата продължава да се развива.

Терапевтично лечение на атеросклероза на сърцето

В началото на развитието на болестта най-добрият спомагателен метод е да се направят промени в начина на живот на пациента. Така че, на всеки етап от атеросклероза на сърцето, трябва да се придържате към диетично хранене, както и ежедневните упражнения.

Приемът на билковите капки АРТЕРОВИТАЛ е съществена част от терапевтичното лечение атеросклерозата. Добрите резултати се усещат още след втората опаковка АРТЕРОВИТАЛ - нивата на лошия холестерол спадат, кръвното налягане се нормализира, кръвоносните съдове са чисти и еластични, няма плаки, а органите и системите в човешкото тяло са добре снабдени с кръв, кислород и полезни хранителни вещества.

Диетичното хранене е свързано с намаляване на калориите. Но също така храната се нуждае от по-малко сол, употребата на растителни протеинови храни, намаляване количеството на въглехидратната храна, пълно ограничаване на мазнините ще бъде от полза. При атеросклероза на сърцето трябва да приемате витамини Е и С, както и микроелементи като калий и калций.


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за подркрепа дейноста на кръвоносните съдове и кръвообращението 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ