0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как възниква и как се лекува чревната атеросклероза?


Как възниква и как се лекува чревната атеросклероза?

Когато в разклоненията на аортата, която захранва червата, се образува атеросклеротична плака, се развива исхемия на нейната стена

Постепенното припокриване на артериите причинява пристъпи на болка (коремна жаба) и разрушаване на органа (исхемичен колит). При внезапно запушване се появява локален сърдечен удар.

Симптомите на чревна атеросклероза са болка, диария, редуваща се със запек, кървене, гадене. Медицинското лечение, ако това заболяване се "хване" в по-късните етапи е предимно хирургично.

Чревната атеросклероза, както и коремната жаба, са заболявания, които често се бъркат с болести на храносмилателната система. Това забавя тяхното диагностициране и последвало лечение. За съжаление повечето хора си мислят, че артериите са само около сърцето и мозъка, а всъщност те са разклонени по цялото тяло.
За да се предпазите от възникване на чревна атеросклероза, ползвайте капките Артеровитал

Редовната употреба на билковия продукт Артеровитал гарантирано подпомага лечението на чревната атеросклероза, когато това заболяване е открито и диагностицирано.

Причини за атеросклероза на червата

Ако съотношението между холестеролни, протеинови и фосфолипидни съединения е нарушено в организма, мазнините се отлагат в стената на артерията. Това се улеснява от забавянето на кръвния поток (разклоняване на кръвоносните съдове, хиподинамия) и разрушаването на вътрешната лигавица от различни фактори (глюкозни молекули при диабет, никотин и катран по време на тютюнопушене, хипертония).

Постепенно влакната на съединителната тъкан се удебеляват на местата на липидна импрегнация - образува се атеросклеротична плака . На този етап тя е крехка и може да се "счупи", а фрагментите ѝ се движат по съдовото легло, блокирайки по-малките разклонения на артерията. В по-късните стадии на заболяването плаката се калцинира (втвърдява се).

blood.jpg

Плаката се появява вътре в артерията на червата и възпрепятства притока на кръв. Това причинява исхемия, която се проявява с коремна болка, стомашно разстройство, затруднена абсорбция на хранителни вещества и витамини в кръвта, недостатъчно изхвърляне на продукти от метаболизма на организма. Острото запушване от кръвен съсирек или отделена от плаката емболия (частица) води до чревен инфаркт и тежък перитонит, които често имат фатален за пациента край.

Хората в риск

Според статистиката, на възраст след 50 години чревната атеросклероза се открива при около половината от всички пациенти, изпитващи коремна болка.

Факторите, които допринасят за появата и прогресията на това заболяване са:

- мъжки пол - в периода от 40 до 50 години атеросклерозата 4 пъти по-често засяга мъжете;

- климакс - пикът на честотата при жените се наблюдава след намаляване на производството естроген от яйчниците;

- генетично предразположение - при семейни форми болестта се развива по-рано и в по-тежка форма;

- пушенето увеличава съдовия спазъм, токсичните съединения на тютюневия дим намаляват защитната функция на вътрешната обвивка на артерията, а никотинът води до дисбаланс на мазнините;

- храна с излишни животински мазнини увеличава съдържанието на холестерол в кръвта;

- недостатъчното съдържание в диетата на растителните фибри инхибира (забавя) изхвърлянето на излишните мазнини от тялото;

- слабата физическа активност води до нарушен метаболизъм на мазнини и въглехидрати, намалява контрактилната активност червата и скоростта на движение на кръвта през съдовете.

Чревната атеросклероза е най-често явление при пациенти, които страдат от хипертония или симптоматична хипертония, захарен диабет, прекалена пълнота, повишен холестерол в кръвта.

Поръчайте СЕГА капките Артеровитал и осигурете лека работа и здраве на сърцето, както и живот без риск от инсулт или инфаркт

На хората, които имат повишен риск от поява на чревна атеросклероза, се препоръчва да започнат превантивен тримесечен прием на капките Артеровитал

Билковата комбинация на този продукт е създадена с цел ефективно да отстрани холестеролните плаки, както и да да предотврати повторното ѝ появяване.

Освен това, капките Артеровитал са чудесен лек за хората, които имат високо кръвно налягане, симптоматична хипертония, висока кръвна захар, затлъстяване и повишен холестерол в кръвта.

След тримесечно приложение на капките Артеровитал подобрението при горе изброените заболявания е осезаемо.

Не отлагайте! Поръчайте Артеровитал СЕГА! Осигурете си чисти артерии, здраво сърце и дълголетие!

Честите инфекциозни процеси също водят до разрушаване на съдовите стени в областта на корема. Не бива да се пропуска и отравянето от алкохол и вредни условия по време на работа, много силно замърсяване на въздуха по местообитание.

Класификация

Място на запушване на артерията може да бъде на различни разклонения на коремната аорта, което води до появата на няколко клинични варианта на чревна атеросклероза:

1. Горна мезентериална атеросклероза: проявява се ранички и нарушения на тъканта на червата заради нарушена абсорбция на хранителни вещества, нарушено отделяне на храносмилателни ензими;

- налице са оригване, диария и запек, гадене и повръщане;

2. Долна мезентериална - исхемичен колит с кървене и нестабилни изпражнения, болка и спазми в корема;

3. Смесена - засегнати са няколко клона, наблюдават се болка и раздразнение, когато се приемат диспептични (нарушаващи храносмилането) храни, комбинирани с промяна в двигателната функция на червата.

В зависимост от степента на припокриване на съдовете и разпространението на атеросклеротични лезии на мезентериалните артерии, патологията има три етапа на прогресия:

- Първоначална (компенсаторна) - няма признаци на заболяване или има лек дискомфорт (повтарящи се коремни болки, метеоризъм, склонност към запек или диария), се открива при случаен преглед за други съдови заболявания;

- Клинично проявена (субкомпенсаторна) - проявява се с нарушения на храносмилането, стомашно разстройство и изхвърляне на чревно съдържание (повръщане, диария), силна коремна болка;

- Усложнена (декомпенсаторна) - хронична болка, дисфункция на червата, загуба на тегло, астения (обща слабост, безсилие, повишена уморяемост), депресия, хипохондрия, с пълно запушване - остра коремна клиника, тежко отравяне, септичен процес.

Атеросклерозата на червата се проявява с болков синдром, който се характеризира с такива свойства като:

- възниква 20 до 30 минути след хранене;

- може да е локализиран в различни части на корема;

облекчението идва след приема на спазмолитици, повръщане, затопляне, правейки упражнения на базата коляно-лакът.

Поради намаляване притока на кръв, червата губят двигателната си функция, което води до редуване на диария и запек, подуване на корема. Възпалителен процес и лошата елиминация на чревното съдържание води до интоксикация - гадене, повръщане, треска до субфебрилно състояние (37,1 - 37,4 градуса).

Недостатъчното смилане на храната и отслабената абсорбцията от червата, честата диария, отказът от храна поради болка причиняват изтощение, тотална хиповитаминоза, постоянна слабост и депресивни състояния.

Каква е опасността от заболяването?

Непълното или липсващо лечение на заболяването, както и късното диагностициране допринасят за развитието на усложнения на съдовата атеросклероза.

Те включват:

- исхемичен колит или ентерит;
- инфаркт на червата;
- перитонит.

При възникване на инфаркт на червата се образуват зони на некроза. Дори ако е възможно в бъдеще да се възобнови притока на кръв с лекарства или операция, възстановяването на тъканите не се случва. Това причинява тежко перитонеално възпаление.

Разпадащите се тъкани увеличават интоксикацията, възниква кома и припадъци, смъртността на този етап от заболяването достига 100%.

Много често признаците на чревна атеросклероза се разглеждат като патология на храносмилателните органи. Пациентите са дългосрочно и неуспешно се лекуват от гастроентеролог. Това се дължи на факта, че симптомите са като при гастрит, панкреатит, холецистит или пептична язва.

За да се потвърди диагнозата трябва да се направят следните прегледи и изследвания:

- фоноентерография - разкрива шума над чревната проекция и нейната интензивност;

- ангиография на мезентериалните съдове - помага да се открие запушване, стесняване на лумена, разширяване над препятствието на кръвния поток, местоположението на атеросклеротичната плака и степента на нарушаване на движението на кръвта;

- фиброгастродуоденоскопия - подуване на лигавиците, атрофични промени, ерозивни или язвени дефекти;

- анализ на изпражненията - неразградени влакна и високо съдържание на слуз.


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за подркрепа дейноста на кръвоносните съдове и кръвообращението 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ