0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Работата без почивка причинява нервни сривове и депресия


Работата без почивка причинява нервни сривове и депресия

Работата без достатъчно дълга отпуска и почивка може да ви докара така наречения Синдром на прегаряне

Проучванията показват, че начина, по който хората възприемат синдрома на прегаряне няма много общо с реалността. Повечето хора смятат, че въпросното "прегаряне" е загуба на удоволствието от работата. Според определението на Световната здравна организация това е синдром в резултат на хроничен стрес на работното място, който не е успешно преодолян.

Тъй като постоянният стрес може да причини много заболявания, синдромът на прегаряне вече е включен в Международната класификация на болестите. Въпреки факта, че не е класифицирано като медицинско състояние, лекарите съветват да не го оставяте без надзор.

Работохолиците: Кои са те?

В по-голяма степен тази категория включва висши ръководители и собственици на собствен бизнес. Те носят твърде голяма отговорност и затова тези хора са готови да работят неуморно и буквално 24 часа на ден. На второ място са лекарите, адвокатите, учителите. 

Най-малко, според статистиката, хората с творчески професии - писатели, музиканти и художници, са изложени на риск.

Човек с проблеми в личния си живот също може да стане принудително работохолик: хората, които са преживели развод, загуба на близки или тези, които изпитват затруднения в общуването с противоположния пол, често предпочитат да работят повече.

Между другото, фактът, че работохолизмът е заболяване, е установен още през 1919 година. Първият, който се убеди в това, беше психоаналитикът Шандор Ференци, чиито пациенти имаха странни симптоми: разболяха се в петък и се възстановиха в понеделник сутринта. Първо Ференци нарече болестта „неделна болест", а след това се появи терминът работохолизъм.

Защо това състояние е толкова опасно? На първо място, емоционалното прегаряне често се случва сред онези, чиято работа включва общуване с хора: учители, лекари, журналисти, социални работници и др.

Емоционалното прегаряне има три фази. Започва с фаза на напрежение, основните симптоми на която са усещане за безпокойство, депресия и трайно недоволство от себе си. Вторият етап е съпротива и по прост начин - апатия. Малко по-надолу ще разгледаме по-подробно тези етапи, защото са важни.

Капките СТРЕСОВИТАЛ подобряват състоянието на съня, дават енергия и тонус на нервната система

Редовната употреба на билковите капки СТРЕСОВИТАЛ ще ви предпази от вредните ефекти на синдрома на прегаряне на работното място.

На японски има дума за това - "кароши", което означава "внезапна смърт от преумора". От 1987 г. Министерството на труда на Япония води статистически данни, според които всяка година има до 60 такива смъртни случая. Синдромът е кръстен на град Кароши, където преди повече от 30 години за първи път е регистрирана смъртта на първата жертва на това заболяване - служител на издателство. Както се оказа по-късно, той почина поради дългия - над 12 часа - извънреден труд. В България няма статистика за това заболяване, но много хора също имат риск да станат жертва на „синдрома Кароши".

Важна е първата стъпка

Специалистите, които първи откриха връзката между професионалната дейност и емоционалното изтощение (психолозите Хърбърт Фрайденберг и Джордж Грийнбърг), определиха пет етапа на този синдром.

1. Загуба на самочувствие на фона на удовлетвореността от работата.

2. Появата на психосоматични разстройства (по-често - безсъние и главоболие).

3. Невнимание, разсейване, загуба на производителност.

4. Появата на хронична умора - нарушение на биоритмите (през нощта човек не може да заспи, през деня дреме), безкрайни настинки и леки язви.

5. Апатия, безразличие, промени в настроението, срив, който не отшумява дори след уикенда.

В състояние на прегаряне опитите да се „развеселите", да „дръпнете напред" не водят до желания резултат. На този етап повечето хора разбират, че трябва или да направят тайм-аут, или да променят работата си, или отношението си към нея. Останалите имат нервни тикове (спазми на очните мускули), косата започва да пада (знак за хормонална недостатъчност), а промените в настроението стават заплашителни и започват да приличат на психическо разстройство.

Стани и си тръгни (от работа)

За разлика от сериозните психични диагнози, синдромът на прегаряне има оптимистична прогноза. Най-често това състояние отминава, а в повечето случаи - без помощта на лекари и психолози.

Редовната употреба на капките СТРЕСОВИТАЛ гарантира живот без стрес и бърза ликвидация на напразното безпокойство

Първото нещо, което трябва да направите, ако сте диагностицирали този синдром сами, е да премахнете причината за емоционалното изтощение (т.е. работата). Изисква се дълга почивка: поне две седмици. Имайте предвид, че първите 2-3 дни ще бъдете безконтролно привлечени от работата: ще откриете много причини за незабавно посещение или обаждане в офиса. Затова е по-добре да отидете на място, където обажданията и посещенията на работата ще бъдат най-трудни.

hronichna umora.jpg

Втората стъпка се нарича „клин клин избива". Добре е, ако имате алтернативна работа: всичко, което е толкова важно за вас, колкото работата (ремонт на дома или вилата, къмпинг или риболов с приятели, доброволчество и т.н.). Ако ли не, препоръчително е спешно да се намери такъв „втори клин".

Трето, трябва да разберете защо сте стигнали дотук. Със сигурност вашите колеги работят рамо до рамо с вас, вършат същата работа и се справят чудесно, без да "прегарят".

Експертите смятат, че появата на емоционално прегаряне се предразполага от:

- Ниска самооценка. Обикновено тя кара хората да правят повече, отколкото другите. Хората с ниска самооценка се чувстват уверени само когато редовно „повдигат планини".

- Липса на насърчение за свършената работа. Не ви се дава награда, когато я заслужавате, и дори устно не ви се благодари за свършената работа. Вместо да казвате открито, че имате право на плащане за нещо допълнително, предпочитате да работите „нон стоп", тоест, докато вашия ентусиазъм не "сръчка" ръководството.

- Незаслужена критика и натиск от страна на ръководството. Често те не са свързани с производителността на труда, но е по-лесно човек да мисли, че всичко ще се промени, ако работи повече.

Затова емоционалното прегаряне отново не ви подминава. Какво може да се направи? Или в този случай - какво трябва да се направи точно сега и точно веднага?

- Ограничете и координирайте с ръководството обхвата на вашите задължения и уточнете, че допълнителната работа е разрешена в изключителни случаи и за допълнителни пари.

- Определете приоритети и се научете как да планирате времето.

- Не се опитвайте да отговаряте на всички очаквания и желания.

- Никога не жертвайте съня и разходките на чист въздух: това не е прищявка, а необходими условия за поддържане на здравето - както физическото, така и психическото.

- Пробвайте себе си в друга област, която не е свързана с вашата професионална дейност: работата не трябва да е всичко, което се случва в живота ви.

- Създайте план за доставяне на удоволствие: помислете къде бихте искали да отидете през лятото, какво ще направите следващия уикенд и каква изненада ще представите на приятелката си за нейния рожден ден. Направете правило в разгара на работния ден да препрочитате и допълвате този списък.

Капките Стресовитал постигат за кратко време добри резултати в борбата срещу стреса на работното място.

Какво още може да се направи?

Стресът често се нарича „чумата на 21 век". Според статистиката една трета от всички работещи хора са изложени на стрес. А в професиите, които са свързани с работа с хора, процентът на служителите, страдащи от стрес и последствията от него, е много по-висок.

Бързо и лесно

След работен ден, спорт или йога, разходка в парка, приятна музика или просто топла вана с добавяне на етерични масла ще помогнат за облекчаване на стреса, но такива методи не са налични през работния ден. За бързо облекчаване на стреса, разсейване от проблемите и малко успокояване ще ви помогнат снимки с определени изображения.

Достатъчно е да погледнете такива антистресови снимки, които помагат да се отпуснете и да освободите стреса за една минута, и веднага ще почувствате облекчение. Поставете такава снимка на работното място или задайте такова изображение като тапет на вашия монитор и периодично отделяйте минута през работния ден, за да го видите. Нивото на стрес и напрежение ще стане по-малко.

При повишена нервност и безпокойство, които са предвестници на стреса, първото нещо, което трябва да направите е да коригирате емоционалното напрежение с капките СТРЕСОВИТАЛ

Спокойно море

Известно е, че спокойният звук на морските вълни е отлично успокояващо средство срещу стрес и безсъние. В същото време не само звуците на морето, но и външният му вид имат успокояващ и релаксиращ ефект. Особено полезно е да гледате спокойното море, защото съзерцанието на необятните морски простори създава усещане за сигурност, облекчава напрежението и стреса. Проучвания на американски учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско показват, че изображението на морската повърхност има същия успокояващ ефект върху тялото като почивка със затворени очи.

Източник: www.psychologytoday.com


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ