0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Kафето няма да помогне за справяне с последиците от липсата на сън


Kафето няма да помогне за справяне с последиците от липсата на сън

Университетът в Мичиган е оценил колко ефективен е кофеинът в противодействието на негативните ефекти на лишаването от сън върху когнитивните резултати

Повече от 275 доброволци бяха помолени да изпълнят проста задача, която включвала ангажиране на вниманието, както и по-сложна задача, която трябвало да се изпълни в определен ред, без да се пропускат или повтарят стъпки.

Доказано е, че лишаването от сън намалява изпълнението и на двата типа задачи, а кофеинът помага на хората успешно да изпълняват по-леки задачи. За повечето от участниците обаче кофеинът имаше малък ефект върху изпълнението на втората задача. По този начин кофеинът няма да помогне да се избегнат така наречените процедурни грешки. На практика това ще доведе до медицински грешки и инциденти.

Капките Стресовитал се справят ефективно с безсънието, дават почивка н мозъка и така той по-лесно се справя с ежедневните задачи и предизвикателства. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА

Кофеинът временно повишава нивата на енергия, намалява сънливостта и дори може да подобри настроението, но абсолютно не замества добрия сън, казват учените. А производителността на задачи от по-високо ниво вероятно ще бъде влошена така или иначе. Това е една от причините, поради които лишаването от сън е толкова опасно.

Кофеинът променя мозъка

Според Medical Express в едно изследване са били включени 20 здрави млади хора. В продължение на два десетдневни периода доброволците получавали хапчета, забраняващи употребата на кофеин от други източници. През първия период на проучването те са получавали кофеинови хапчета; във втория - таблетки без активна съставка (плацебо). В края на всеки 10-дневен период изследователите изследвали обема на сивото вещество на субектите, използвайки сканиране на мозъка.

Те също така изследваха качеството на съня на участниците в лаборатория за сън, като регистрираха електрическата активност на мозъка (ЕЕГ). Сравнението на данните показа, че дълбочината на съня на участниците е еднаква, независимо дали са приемали кофеин или плацебо капсули. Но учените видяха значителна разлика в сивото вещество в зависимост от това дали субектът получава кофеин или плацебо.

След 10 дни прием на плацебо, обемът на сивото вещество е по-голям, отколкото след същия период от време, през който се приема кофеин. Разликата беше особено забележима в дясната страна на медиалната структура на темпоралния лоб, включително хипокампуса, област на мозъка, която е важна за консолидирането на паметта. Кофеинът изглежда намалява сивото вещество, но само временно. След 10 дни въздържание от кофеин, обемът му стана такъв, какъвто е бил.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ