0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Паническа атака: как да я познаем и как да я преодолеем?


Паническа атака: как да я познаем и как да я преодолеем?

Концепцията за "паническа атака" се появи сравнително скоро. Това абсолютно не означава, че болестта е регистрирана за първи път преди няколко години

По-рано беше известна като „вегетоваскуларна дистония", като по този начин оставаше неразбрана за хората, които страдаха от това състояние. Този вид диагноза беше поставяна от всички лекари, които са се сблъсквали с последствията от различни стресови състояния или очевидни страхове при пациентите.

Трябва да се отбележи, че международната медицинска общност отрича явлението „вегетоваскуларна дистония" като автономно разстройство. Преди около двадесет години се появи концепция, която точно описва подобно разстройство, което беше наречено "паническа атака".

Симптоми на паническа атака

Паническа атака - това е остра атака на тревожност, възникваща в комбинация с неконтролиран страх и различни отклонения в тялото, в резултат на нарушения в нормалното функциониране нервна система. Характерна особеност на това заболяване е необяснимостта на причините. Остър, появяващ се абсолютно внезапно, пристъп на тревожност със сигурност е преживяван от всеки човек. Такива разстройства са придружени от повишена сърдечна честота, повръщане и треперене на краката и ръцете.

panic_atakite.jpg

Подобна реакция на стресова ситуация е по-скоро норма, отколкото изключение за човек, който е в опасност или който чувства заплаха за живота си. Ако признаците на паническа атака се появят със завидна редовност, тогава е възможно появата на сериозни психични разстройства. Такова състояние се появява без причина и заварва човек на най-неочакваните места. Атаката може да започне в градския транспорт или на места с голяма тълпа от хора. Възможно е паниката да се появи и в затворено пространство. Човек има чувството, че просто няма причина за подобна реакция, но според лекарите около 5% от хората, живеещи в мегаполисите, страдат редовно от панически атаки.

За да останете извън статистиката на хората, които често изпитват необяснима тревожност или преживяват паник атаки, специалистите препоръчват използването на билковите капки СТРЕСОВИТАЛ.

СТРЕСОВИТАЛ редуцира паническите атаки, стреса, депресивните разстройства, възстановява съня и здравето на нервната система, като цяло.

Трябва да се отбележат характерните симптоми, които придружават човека, когато се появи тревожност или паническа атака:

- затруднено дишане;
- силно главоболие;
- повишена работа на потните жлези;
- сухота в устата;
- виене на свят;
- гадене;
- втрисане;
- повишаване на сърдечната честота;
- изтръпване на крайниците;
- слабост;
- усещане за загуба на контрол;
- усещане за нереалност, случваща се наоколо;
- чувство за обреченост;
- страх от смъртта.

Заболяването може да възникне поради някои характерни фактори:

1. Наследственост. Ако вашите близки са склонни към неконтролирани атаки от необясним страх, тогава вероятността от поява на такива явления също е висока за вас.

2. Заболяване на щитовидната жлеза. Нарушенията в регулирането на хормоните могат да причинят симптоми, които са много характерни за пристъпите на тревожност.

3. Стрес. Семейни скандали, проблеми в работата или загубата на близък роднина водят до появата на ирационални страхове.

4. Ниска самооценка. Пристъпите на паническа атака са по-чести при подозрителните хора, които отдават голямо значение на мнението на другите. Такива хора се страхуват от това да не изглеждат нелепи, както и да не бъдат критикувани публично.

Капките Стресовитал носят спокойствие и хармония през деня, справят се с безпокойството, паник атаките и депресията, подобряват съня и настроението

5. Нарушения на съня. В резултат на постоянната липса на сън нервната система на човек е толкова изтощена, че започва да работи с повече провали и дава грешни команди на тялото. Необходимо е да спите поне 8 часа на денонощие, за предпочитане през нощта.

6. Алкохол. След забавна вечер с употребата на повечко алкохолни напитки, сутрин може да се появи чувство на страх. Проявява се заедно с високо изтощение, повишена умора, намалена работоспособност. Следователно, добре е да знаете как да се отървете от паник атаките без лекарска помощ.

При редовно приемане на капки СТРЕСОВИТАЛ паник атаките ще се превърнат в нещо, което вече е преживяно от вас. Нещо, което няма да ви се случва изобщо.

Билковата комбинация на СТРЕСОВИТАЛ способства за постигане на дълготрайно спокойствие както през деня, така и през нощта.

За да спрете паник атаките, трябва да прекратите и злоупотребата с алкохол (линк към алкофитал).

7. Фобии. Появата на фобии се проявява с появата на силно чувство на дискомфорт.

Причини за паническите атаки

Неконтролираните страхове се характеризират с кратка продължителност на курса, докато се наблюдават неврологични разстройства и често се откриват двигателни нарушения.

Основната причина за паническа атака е на първо място неврологично разстройство. Истинските причини за безпокойството в момента са слабо разбрани и изследвани от науката.

Възможните причини за паник атаките са следните:

- вегетоваскуларна дистония (комплекс от функционални разстройства, съпроводен от множество признаци и симптоми);
- стресово състояние;
- генетично предразположение;
- психично заболяване.

Появата на пристъпи възниква спонтанно или при излагане на специфичен дразнител. Такъв фактор може да бъде стресово състояние, емоционален стрес, прекомерно физическо натоварване или престой сред голяма тълпа от хора. Не са изключени атаки след хормонална терапия,исхемия или лек сърдечен удар. Паническите атаки често се наблюдават при емоционално нестабилни индивиди.

Какво се случва с човек по време на атака? Продължителността на атаката може да варира значително, но причината винаги е определен спусък - фактор, който предизвиква безпокойство. Неприятна миризма, неочакван звук или обкръжението на хората могат да бъдат подобен фактор. Понякога атаките се появяват по време на разходка в търговски центрове, където причината е голяма тълпа от хора. Първият пристъп на тревожност възниква при прехвърляне на силен емоционален шок, което води до нарушение на нормалното функциониране на нервната система.

При поява на пристъп се наблюдават сърцебиене и прекомерно изпотяване. След кратък период от време се появява и паника. Проявите й могат да бъдат от различно естество за различните хора. Някои имат ирационално чувство на страх, докато други се объркват.

Паническата атака може да продължи само няколко мига, но понякога тя завършва и след 2-3 часа. Симптомите се увеличават с висока скорост. Такива състояния често се срещат при жени в млада възраст, но и мъжете не са имунизирани от подобни атаки. Продължителността на първата атака обикновено е мимолетна. Такова състояние преминава достатъчно бързо, но в душата остава лепкав страх и има безпокойство за здравословното състояние. Паник атаките се появяват без причина и изчезват внезапно. Следователно, болестта трябва да бъде категоризирана като "трудна" за лечение. Трябва да се отбележи, че паническите атаки се появяват на фона на добро общо здравословно състояние.

Паник атаки през нощта

Вече разбрахме, че има няколко потенциални рискови фактора и причини за поява на паническа атака, но по-често е възможно е човек да изпита паник атаки през нощта.

Има много малко изследвания за нощните панически атаки, така че лекарите не са сигурни какво причинява появата им, докато човек спи.

Хората, които имат нощни панически атаки, обикновено имат и панически атаки през деня.

Когато се появи паническа атака през нощта или докато човек спи, може да е трудно отново да се постигне спокойствие.

Страхът от повтарящата се паническа атака е в състояние да попречи на човека да заспи отново, което може да доведе до загуба на съня и повишени нива на стрес.

Симптоми

Потенето е често срещан симптом на паник атаките през нощта.

Паническите атаки през деня или през нощта имат почти идентични симптоми. Налице са обаче и някои допълнителни усещания при възникналите нощни страхове:

- усещане за откъсване от себе си;
- усещане за задух;
- страх от загуба на контрол;
- болка или дискомфорт в гърдите;
- усещане за изтръпване;
- чувство за нереалност.

Някои хора могат да изпитат по-малко от изброените симптоми по време на атака. В тези случаи човек може да е имал паническа атака с ограничена симптоматика.

Паник атаките са свързани преди всичко с повишена тревожност. Тревожността също така може да накара човек да изпита физически симптоми. Това, което прави паник атаката различна от общата тревожност, е скоростта на настъпване (достигане на връх в рамките на по-малко от 10 минути) и интензивността на симптомите.

Източник: www.medicalnewstoday.com


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ