0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Убийствена комбинация: кои храни и алкохол убиват сърцето?


Убийствена комбинация: кои храни и алкохол убиват сърцето?

Алкохолът сам по себе си причинява толкова много вреди, че не е нужно да се комбинира с каквото и да е, за да стане още по-опасен

Факт е, че има случаи, които повечето хора смятат за безобидни, но които са в състояние буквално да съсипят сърдечното здраве. И не само него. Тези случаи са провокирани от неправилната комбинация на алкохол и храни.

В България повечето хора предпочитат да комбинират водката и бирата със солени храни, като различни салами, соленки, туршии. Но някои видове алкохол (коняк, шампанско, течности) често "вървят" с десерти. Това могат да бъдат торти, сладкиши, дребни бисквити и шоколад. Лекарите настоятелно съветват да се въздържате от комбиниране на алкохол с такива десерти. Всъщност, с каквито и да е десерти.

Захарта и алкохолът влизат в конкуренция помежду си. Захарта е енергийно по-ценна от алкохола, така че тялото започва първо нея да преработва. В резултат на това алкохолът се обработва по-бавно от обикновено, а продуктите от неговото разграждане се задържат по-дълго в организма. Съответно, при така създалото се критично положение, и симптомите на интоксикация са по-силни.

Сигурен начин първо да се ограничи, а след това и да се откаже употребата на алкохол е хората, които са зависими към алкохола, да използват капките АЛКОФИТАЛ

В допълнение, тортите или шоколадът в комбинация с алкохол причиняват голямо натоварване на панкреаса. В някои случаи това може да има много сериозни последици за здравето. Неслучайно по време на празниците броят на хоспитализациите поради остър панкреатит (възпаление на панкреаса) рязко се увеличава.

В комбинация с алкохола, сладкото е два пъти по-силно, и два пъти по-бързо разболява панкреаса. Той трябва да обработва както тортата, така и алкохола. След излизане от стомаха половината алкохол влиза в черния дроб, а другата половина - в панкреаса. Ако черният дроб може да неутрализира алкохола, то панкреаса няма такъв механизъм.

Благодарение на неподходящата комбинация между алкохол и определени храни се появява състоянието, наречено от лекарите празничен сърдечен синдром

В периода на Нова година, и празниците, които следват след нея, е обичайно да си пожелаваме добро здраве. Междувременно именно тези празници са най-критичният период за здравето.

Сърцето е мускулен орган. Както всички мускули, той обича движението, правилната почивка, която е необходима за неговото възстановяване, и здравословната храна - немазна, несолена и не прекалено пикантна.

Дългите празници - с изобилие от висококалорична храна, събирания вместо разходки (времето навън не е подходящо за тях) и предпразничния стрес - това не е лесен момент за сърцето.

Както вече стана дума, по това време на годината лекарите използват специалния термин „синдром на празничното сърце". Така те наричат нарушения на сърдечния ритъм, които често се появяват дори при здрави хора, след като се приемат обилни количества храна и алкохол.

Празничният сърдечен синдром е една от най-честите причини за спешен прием в болница по време на празници. Нарушения на ритъма могат да възникнат както по време на употребата на алкохол, така и в рамките на два до три дни след него.

Man clutching his chest in pain.jpg

Общоприето е, че черният дроб страда най-много от злоупотребата с алкохол. Това е така, но и не е и точно така. Най-голямата опасност от алкохола е за сърцето. Алкохолът, влизайки в тялото, първо разширява кръвоносните съдове. Това причинява приток на голямо количество кръв към сърцето (което служи като допълнителна тежест за него), а след това и свиване, което често се съпровожда от рязък скок на кръвното налягане.

Освен това, алкохолът провокира отделянето на хормони на стреса (адреналин и норепинефрин), които най-често водят до предсърдно мъждене.

Единствено билковите капки АЛКОФИТАЛ предотвратяват злоупотребата с алкохол, и по този начин допринасят за живот без алкохол и вредните последствия от него

Не се заблуждавайте!

В това състояние човек изведнъж започва да усеща сърцебиенето си (което обикновено не забелязва). Друг тревожен знак - сърцето бие неравномерно, на случаен принцип - замръзва, след което "започва да удря като лудо" (пулсовата честота може да достигне 120 удара в минута, дори да стане и по-висока).

Ако тези симптоми се увеличат, по-добре е да се обадите на линейка. Ако те не преминат в рамките на 2-3 дни след шоковото парти, трябва да се консултирате с лекар. Нарушаването на сърдечния ритъм, на фона на консумацията на алкохол, може да се появи дори при млади и здрави хора. Хората с артериална хипертония, коронарна болест на сърцето и атеросклероза (отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове) са най-застрашени. За тях пиенето на алкохол може да се превърне в сърдечно-съдова катастрофа.

АРТЕРОВИТАЛ е билково средство, което се препоръчва като превенция и съпътстващо лечение на всички усложенния, които атеросклерозата предизвиква, включително и инфаркт

Знайте вашата доза

Трябва ли хората в риск напълно да забравят за алкохола по време на празниците?

Разбира се, най-добрият вариант, особено когато става въпрос за пациенти с тежки сърдечно-съдови заболявания, е да не се пие никакъв алкохол. Според последните проучвания безопасни дози алкохол не съществуват. Затова винаги има риск!

Ако говорим за умерена хипертония и пациентът провежда правилната антихипертензивна терапия, той може да си позволи една или две чаши шампанско, бяло или червено вино по време на празници. Чаша шампанско съдържа 10-15 мл. етилов алкохол, което не трябва да има голямо влияние върху работата на сърцето, а повечето сърдечни препарати са съвместими с този обем алкохол. Основното е да спрете навреме и да не надвишавате приетата доза алкохол, а още повече - да не увеличавате градуса.

Проучванията показват, че силните напитки с високо съдържание на алкохол оказват най-голям ефект върху работата на сърцето.

Какво още да кажем за храната? 

Шампанското и сухите вина също са добри, защото изискват лека закуска - плодове, риба и други подобни. Но не и сладко. Ако ще пиете шампанско с ягоди, нека плодовете да бъдат "чисти", без добавена сметана или сладолед към тях. Водка обикновено се приема със солени ястия и туршии. Същото важи и за ракията - една толкова традиционна напитка, че често не се обръща внимание нито какво количество се изпива от нея, нито с какво се пие. И това е най-нежелателната храна за сърцето. Солта задържа течност в тялото, което увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове.

Приемливо е, ако на трапеза има ястия от нетлъсто птиче месо, телешко месо, нискомаслено говеждо и нискомаслени видове риба.

Малко хора знаят за основната опасност от махмурлука - онова, което се случва след като партито е свършило. Хората са сигурни, че в това състояние страдат мозъкът и черният дроб. И това е правилно. Но най-лошият удар понякога получава именно сърцето. Имайте предвид, че празничния сърдечен синдром много често причинява внезапна смърт. Дори млади, здрави и рядко пиещи хора могат да пострадат от това. Проблемът възникна, ако се изпива от 85 до 200 грама чист алкохол. Обичайното стационарно лечение може да доведе до възстановяване. Но основното в такива случаи е да потърсите помощ, като отидете в болница, и да попаднете в ръцете на опитен лекар. Това, което изтрезняващите хора не винаги правят.

Източник: aif.ru

 


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ