0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

COVID-19 не е вирус, а васкулит?


COVID-19 не е вирус, а васкулит?

Коронавирусната инфекция не е респираторен вирус, който засяга белодробната тъкан, а системен васкулит

Васкулит се наричат група заболявания, при които възниква възпаление и увреждане на стените на кръвоносните съдове, и в резултат на това се влошава кръвообращението. Това заяви главният пулмолог на свободна практика Наталия Костина.

Наистина ли е така? Ето и второ мнение на д-р Кирил Белан, физиотерапевт в Медицински център Атлас.

"Болестта COVID-19 има тенденция да се проявява като лезии на различни тъкани и системи. Прониквайки в тялото, вирусът, като правило, първо причинява възпаление на горните дихателни пътища, което може да доведе до активиране на системен възпалителен отговор.

Смята се, че вирусът се прикрепя към клетките на тялото чрез взаимодействие с протеина ACE2. Голямо количество от този протеин се намира и в съдовите клетки, по-специално в артериолите. По този начин вирусът може да проникне в тези клетки и да причини васкулит или съдово възпаление.

Понастоящем васкулитът при COVID-19 се разглежда като един от потенциално ключовите механизми на инфекцията. Наличието на васкулит може да причини прекомерно активиране на коагулационната система и да улесни отделянето на течност в лумена на алвеолите в белите дробове.

Друг въпрос, който често се обсъжда в социалните мрежи и медицинските форуми напоследък е:

Наследен ли е COVID-19?

Тежкият ход на коронавируса е програмиран в гените. Руските учени първи доказаха това.

Служители на Факултета по биология и биотехнологии на Висшето училище по икономика, заедно с колеги от Руския национален изследователски медицински университет "Пирогов" и Градска клинична болница №15 установиха, че тежестта на COVID-19 зависи от наследственото предразположение. По-конкретно - върху характеристиките на клетъчния имунитет. Той играе решаваща роля в началото на заболяването и зависи от това как ще се развива по-нататък.

Механизмите за това са изключително сложни, но по принцип изглеждат така. Колкото повече от нашите клетки вирусът удря, толкова по-добре и по-стабилно се размножава, толкова по-мощна е и неговата агресия - и по-тежко протича заболяването. Специални клетки на имунната система, наречени Т-клетки (убийци), убиват клетките, заразени с вируса. Колкото по-активно правят това, толкова по-малко се синтезират вируси и толкова по-леко ще се прекара заболяването.

„Този ​​процес зависи от така наречените човешки левкоцитни антигени от клас I (HLA-I)", обяснява Степан Нерсисян, младши изследовател във Факултета по биология и биотехнология, един от авторите на изследването.- Казано по-просто, те казват на Т-клетките-убийци, че клетката е заразена с вирус и трябва да бъде унищожена. Установихме, че HLA-Is може да направи това с различни темпове в зависимост от наследствеността. Ако те не са много активни, заразените клетки се унищожават бавно, произвеждат се повече вируси и тежкият ход на COVID-19 е по-чест. И обратно. Сега можем да предскажем хода на коронавирусната инфекция чрез тестване на генотиповете HLA-I. Такива изследвания съществуват и се извършват предимно преди трансплантация на костен мозък. Това може да бъде важно при идентифицирането на това кой трябва да получи ваксината първи, особено там, където тя е в недостиг. "


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ