0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво е общото между ангина пекторис, гръдна жаба и стенокардия?


Какво е общото между ангина пекторис, гръдна жаба и стенокардия?

Някои заболявания са известни на повечето хора с популярните им имена. Сред тях е и така наречената ангина пекторис, гръдна жаба или стенокардия

Ангина пекторис е медицинското название на заболяване, което повечето от вас може да са чували и като гръдна жаба. Неразположението се характеризира с болка и усещане за свиване в областта на гърдите, задух и редица други неприятни симптоми.

Ангина пекторис е форма на коронарна болест на сърцето, развитието на която започва със стесняване на кръвоносните съдове, които хранят сърдечния мускул. Най-честата причина за това стесняване е образуването на атеросклеротични плаки в стените на кръвоносните съдове.

Според специалистите най-доброто средство за прочистване на холестеролни плаки са капките Атеровитал. Този уникален билков продукт може да се използва както превантивно, така и за лечение.

Ангина пекторис се проявява по време на физическа активност: бягане, вдигане на тежести, както и при силен стрес. В такива ситуации нуждата на сърцето от кислород, който се доставя от кръвта, се увеличава. Но стеснените съдове не могат да предадат нужното количество кръв в миокарда. Рецепторите на болка реагират на това и човекът усеща притискаща болка.

Това е първият етап от развитието на болестта, която лекарите наричат "ангина пекторис", или стенокардия. Въпреки това, болестта не спира дотук: съдовете постепенно стават по-тесни и, следователно, след известно време пристъпите на болка могат да се появят при изкачване на стълби, а след това и просто при ускорено ходене.

Болката при ангина пекторис се локализира най-често зад гръдната кост, в центъра. Но може да бъде отляво, в областта на сърцето или във врата, долната челюст, между раменните лопатки. Някои пациенти се чувстват така сякаш нещо тежко пада върху гърдите им. От там идва и общоприетото наименование - гръдна жаба.

Но и други усещания могат да се наслагват върху признаците на типичната стенокардия: например в областта на храносмилателния тракт или гръбначния стълб - следователно е по-добре да се справите с това заболяване с помощта на специалист.

Какъв вид заболяване е ангина пекторис?

Симптомите на стенокардия са причинени от липса на кислород, влизащ в сърдечния мускул. Ангина пекторис може да се развие на всяка възраст, както при жените, така и при мъжете, но по-възрастните хора са изложени на най-голям риск. Както всяко сърдечно заболяване, ангина пекторис изисква повишено внимание от лекарите: пристъп на стенокардия може да провокира инфаркт на миокарда и дори пълно спиране на сърцето.

АРТЕРОВИТАЛ е билково средство, което се препоръчва като превенция и съпътстващо лечение на всички усложенния, които атеросклерозата предизвиква

Какви са основните симптоми на ангина пекторис?

Основният симптом на заболяването е дискомфорт или свиваща болка в областта на гръдния кош, поради което е получила и второто си име - гръдна жаба. Ангина пекторис се е наричала стенокардия в предреволюционна Русия. Пациентите, описвайки състоянието си, твърдели, че се чувстват така сякаш гигантска жаба, която е седнала на гърдите им, не им позволява да дишат с пълна сила. До началото на 20-ти век и други сърдечни заболявания често са наричани "ангина пекторис".

Man clutching his chest in pain.jpg

Днес в Интернет необичайното име за ангина пекторис се обяснява и със специфичния звук, който човек издава по време на атака. Затова, според някои потребители, когато атаката започне, пациентът се задъхва и не може да си поеме въздух. Поради тази причина и кашля с характерен крясък, подобен на жабешко крякане.

Често болката, която се появява в гърдите и зад гръдната кост, рикошира в лявата ръка и рамото. Също така, болката може да се придвижи и към шията, челюстта и зъбите от лявата страна. Болезнените усещания е възможно да бъдат придружени от киселини, колики, гадене. Най-често пристъпите на ангина се появяват след преяждане, по време на физическо натоварване, при стресови ситуации, при настинка. Атаката продължава като правило от една до 15 минути.

Как да намалим риска от развитие на ангина пекторис?

Фактори, които увеличават риска от вазоконстрикция (свиване и намаляване просвета на съдовете или механизъм за контролиране на кръвотока през тъканите) включват:

- тютюнопушене;
- захарен диабет;
- наднормено тегло и затлъстяване;
- заседнал начин на живот;
- висок холестерол;
- злоупотреба с алкохол
- артериална патология;
- вродени дефекти на сърдечно-съдовата система;
- постоянно повишаване на кръвното налягане (хипертония).

Като профилактика на ангина пекторис лекарите препоръчват да се прекратят лошите навици, да не се ядат мазни храни с високо съдържание на холестерол, да се спортува редовно и да се следи кръвното налягане.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала върху артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква. Едно от най-неприятните усложнения при атеросклероза е именно коронарната болест на сърцето.

Какво предизвиква сърдечните заболявания, в това число и ангина пекторис?

Сред рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и инсулт са холестерол и глюкоза в кръвта, недостатъчна консумация на зеленчуци и плодове и хроничен стрес.

Какви симптоми показват сърдечно-съдови заболявания?

Трябва незабавно да се консултирате с лекар, ако имате един или няколко от следните симптоми:

- болка в гърдите;
- замаяност, изпотяване и слабост;
- безпричинно припадане;
- промени в сърдечната дейност, които са придружени от неразположение;
- бледност на кожата;
- често подуване;
- недостиг на въздух.

Не забравяйте, че сърдечните заболявания са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение, така че нито един от тези симптоми не трябва да се счита за резултат от преумора или временно заболяване.

Какво е необходимо да се направи за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания?

Препоръките за превенция на сърдечните заболявания са универсални за всички. За да поддържате сърцето си здраво, трябва:

- Физическа активност. Това е всеки спорт, а в по-стара възраст - ходене 30-40 минути пеша, ако никога не сте се занимавали активно със спорт.

- Правилно хранене. Не можете да злоупотребявате с червено месо и гарнитури. Колкото по-малко човек консумира сладки, солени и нишестени храни - толкова по-добре.

- Ежедневна рутина и здравословен сън. В същото време сънят трябва да бъде не само пълен по отношение на количеството, но и в качествен смисъл - леглото трябва да бъде малко по-твърдо, а възглавницата и матракът да бъдат ортопедични.

- Внимателно отношение към благополучието - ако слушате тялото си, ще можете да забележите навреме всички алармени сигнали и съответно да се консултирате с лекар своевременно, като по този начин ще предотвратите заболяването.

- Отказ от лоши навици: тютюнопушене, алкохол, стрес, преяждане и неправилен начин на живот като цяло - всичко това увеличава в пъти вероятността от сърдечни заболявания.

- Положително отношение. Депресията и дори всекидневният стрес веднага се отразяват на работата на сърцето, така че си струва да се предпазите от силни негативни преживявания.

Билковите капки Стресовитал носят спокойствие, дава сила на положителните емоции, релаксират нервите и подобряват съня

- Усещане за мярка. Първото и най-важно нещо е, че чувството за мярка в живота трябва да бъде във всичко: хранене, спортуване, работа, ходене.

Какво да направите, ако сърцето ви „сграбчи"?

Основните признаци на сериозни сърдечни проблеми са болка зад гръдната кост, излъчваща се в лявата ръка, под лопатката, към шията. Болката е силна, но за някои може да е и тъпа.

На първо място, трябва да се обадите на линейка и кардиологичен екип. Докато помощта е на път, можете да вземете една таблетка нитроглицерин.

Това е универсално средство за болка в сърцето. Също така ще помогне да се разграничи инфарктът на миокарда от атака на стенокардия. При пристъп на стенокардия болката след приема на нитроглицерин бързо ще премине, но при сърдечен удар - не.

Не можете да приемате повече от една таблетка нитроглицерин: тя може да понижи кръвното налягане, което ще влоши състоянието на пациента.

Ако няма противопоказания, можете да приемете аспирин в доза до 500 мг. и след това да легнете. Останалите мерки за оказване на първа помощ трябва да се предприемат не от пациента, а от лекаря.

Източник: kp.ru


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за подркрепа дейноста на кръвоносните съдове и кръвообращението 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ