0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво е диабетната кетоацидоза?

Много високата кръвна захар може да е много опасна за организма като цяло. Тя е в резултат на това, че липсва напълно или пък има недостиг на хормона инсулин, който преработва храната и освобождава енергия. При хора с диабет тип 1 липсва всякакъв синтез на инсулин. И поради това за тях е абсолютно наложително, дори животоспасяващо да получават от хормона външно, за да живеят нормално.
диабетБез да се прилага ежедневна доза с инсулин, болните от диабет тип 1 ще развият много високи стойности на кръвната захар и от своя страна това може да доведе до отделяне на огромно количество глюкоза с урината, която сама по себе си "изтегля" със себе си телесна вода и електролити от организма. Заради това настъпва силно обезводняване на тялото.
Когато липсва инсулин в организма, това прави невъзможно глюкозата да навлезе в клетките и така те остават без своя основен източник на енергия. Ето защо в този случай, това настъпване на "клетъчен глад" принуждава организма да си набавя енергия като разгражда белтъци и масти. Заради тази ненормална обмяна на веществата в тялото се получава натрупване на един вид вещества, наречени кетони, които са отговорни за подкиселяване на кръвта. Състоянието е известно още като "диабетна кетоацидоза".
Нейните основни симптоми, по които може да бъде разпозната са гадене, повръщане, ацетонов дъх в устата и болки в корема. Ако не бъде указана спешна помощ, може да има летален изход за пациента.

Причините за диабетната кетоацидоза може да са най-различни, но най-често това са различни инфекции, стрес, травма, инсулт и инфаркт, както и други състояния, които значително увеличават потребностите на организма от хормона инсулин. Често за състоянието може да е отговорна пропусната инжекция с инсулин при болните от диабет тип 1. Това състояние и диабетната кома са все състояния, които са спешни и които изискват незабавна медицинска помощ, за да не се стига до по-сериозни последици.


Лечението включва спешно вливане на течности, електролити и инсулин по схема. Вливането става венозно. Обикновено пациентът постъпва в болнично заведение за тази интервенция. Случва се самото обезводняване да бъде много тежко и да се наложи вливане на 6-7 литра течности при строг контрол на електролитите. Ако има налична инфекция, тогава се налага прилагане на антииотици венозно, като при навременно лечение пациента се възстановява значително бързо, коригират се нивата на производство на кето-тела, обезводняването бива превъзмогнато.  
Диабетната кетоацидоза е характерно усложнение на захарния диабет от 1-и тип. Нерядко тя става причина за новооткриване на този тип диабет при деца и юноши.

Поръчайте

kapki_alkotox_500__500.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Алкотокс Оригиналподтискат функционалното влечение към алкохола и прочистват шлаките от организма
 
Купете 2 опаковки капки Алкотокс с 50% ОТСТЪПКА на промоционална цена от 130 лв  
Вземете своя подарък 1 опаковка ХЕПАВИТАЛ с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Alkotox ORIGINAL  и от нашите аптеки в цялата страна.
 
За още промоции се обадете по телефона

ПОРЪЧАЙТЕ