0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Опасни фрешове: Дори и пресните сокове могат да бъдат вредни!


Опасни фрешове: Дори и пресните сокове могат да бъдат вредни!

Американски учени се опитаха да оценят здравните ефекти само на някои плодови сокове, разделяйки ефектите им от други сладки напитки. Оказа се, че те също увеличават смъртността

Преди това учените само подозираха, че соковете могат да действат по същия начин като кока-колата, която е пълна със захар. Сега те са го доказали. Ако обикновените хора гледат на такива изследвания със скептицизъм, научната общност отдавна е признала, че напитките със захар допринасят за увеличаване на теглото и неблагоприятно засягат състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.

Не само кока-кола

Сладките напитки включват не само кока-кола, но и всякакви безалкохолни напитки, дори и без да са газирани. Най-важното е, че те имат прилично количество захари. И без значение какъв вид захар е - обикновенa рафиниранa, която използваме у дома, или глюкоза, фруктоза и други захари, които се използват широко в хранително-вкусовата промишленост. Всички те действат негативно на тялото ни. Формално, напитка се счита за сладка, ако нейните 100 мл съдържат 10-11 грама захар (т.е. около 2 бучки или 2 чаени лъжички).

smoothies.jpg

От тази гледна точка учените включват не само нектари и други сокове на базата на плодове, в които почти винаги се добавя захар, но и 100% свежите, току що изцедени сокове. В последните не се добавя захар, но плодът по своята същност съдържа коктейл от естествени захари. На първо място, това е фруктоза, глюкоза и захароза, които попадат в сока при изстискване на плода. Въпреки абсолютната си естественост, влизащи в тялото, те причиняват същите промени като тези захари, които се добавят към напитките от хранително-вкусовата промишленост.

Все пак, прясно изцедените сокове вредни ли са или са полезни?

Противно на тези факти, плодовите сокове или познати сред хората като фрешове все още са широко възприемани като полезни от потребителите и не се свързват със кока-кола и други сладки напитки. Дори и много експерти, които разбират вредата от голямото количество захар в тях, смятат соковете за полезни. Това се обяснява с факта, че те съдържат важни антиоксиданти, витамини и минерали. Американските учени се опитват да разберат в своите изследвания дали соковете са по-вероятно вредни или полезни.

За да направят това, те оценяват консумацията на сладки напитки и отделни сокове за 13 440 души на възраст 45 и повече години (средната възраст е 63,6 години). В началото на изследването хората не са имали сърдечно заболяване. Тогава те са били наблюдавани в продължение на 6 години, като периодично оценяват консумацията на сладки напитки като цяло и по-специално на соковете. През годините 1000 души са починали от различни заболявания, от които 168 са причинени от коронарна болест на сърцето, което води до сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност, аритмии и други животозастрашаващи състояния.

Какво защо захарта в соковете е толкова опасна?

Внимателните изчисления на изследователите показаха, че всяка допълнителна дневна дажба от 340 мл сок увеличава риска от смърт като цяло, независимо от причината му, с 24%. В същото време е странно, че връзката на соковете със смърт от ИБС не е разкрита. Може би това се дължи на недостатъчния брой наблюдения (от това заболяване по време на проучването загинаха само 168 души). И още по-обширни наблюдения ще намерят тази връзка. Самите учени настояват за такива изследвания, като се има предвид до какви изводи се е стигнало, благодарение на тяхната работа.

Капките Хепавитал - най-доброто средство за детоксикация и грижа за черния дроб и жлъчката

Какво остава да направим ние? Учените са скептични по отношение на ползите от плодовите сокове и ни съветват винаги да предпочитаме цели плодове. Въпреки че в тях има захари, те не се абсорбират толкова бързо, колкото от течността. И това ги прави по-малко опасни, отколкото в соковете и други видове напитки. В края на краищата, не само самите захари са вредни, но и скоростта на усвояването им в кръвта от червата.

И тъй като плодовите сокове са давани предимно на деца, какъв избор да направим?

Кой сок е по-полезен: от магазина или този, който можем да си направим у дома? Повечето майки ще гласуват за пресния домашен сок, без да се замислят.

В сезона, да, това е по-здравословно, но след няколко месеца съхранение, плодовете и зеленчуците губят витамини, така че сокът от магазина става по-предпочитан. В допълнение, прясно изцедени сокове не се препоръчват за деца под 3-годишна възраст: това е доста агресивна напитка за все още незряла храносмилателна система.

Лечебни свойства

Какво друго е важно за родителите да знаят за витаминните продукти? Соковете и нектари с пулпи съдържат фибри, спомагат за подобряване на храносмилането и състоянието на чревната микрофлора, премахват запека. Бистрите - т.е. филтрирани сокове - съдържат по-малко диетични фибри, но са по-лесно смилаеми. Плодовите напитки от боровинки ще помогнат много на децата - те имат антипиретичен и диафоретичен ефект.

Е, ако детето има алергии или хронични заболявания? Как да изберем за него подходящата опция "витаминни субсидии"? Съществуват общи препоръки: например, при тенденция към алергии, соковете само от един продукт са предпочитани; при диабет трябва да се обърне внимание на зеленчуците (цвекло и домати); при гастрит с висока киселинност - сок от тиква и моркови са полезни, а с намалена киселинност - домат и ябълка.

И все пак...

Предпочитайте сок от магазина, който е с директно извличане: пресните плодове и зеленчуци са изцедени в пресата, сокът е пастьоризиран, опакован - и готов за продажба. Сокът се приготвя от концентриран, към който се връща предварително отстранената вода. В света до 80% от соковете се произвеждат по този начин: нежните модерни технологии осигуряват максимална безопасност на полезните вещества. Сокове и нектари (напитка на основата на сок) за бебешка храна могат да бъдат обогатени с витамин С, калций, желязо и други микроелементи. А основната разлика е, че детските сокове и нектари се адаптират към определена възраст (посочено е на опаковката), като се има предвид, че храносмилателния тракт на бебето все още не е готов да усвои някои храни. Соковете за възрастни могат да се дават на деца само след като са навършили три години.


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за поддържане нормалното състояние на черния дроб и жлъчката, и усвояване на мазнините.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ