0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Коварният хепатит В: Как да го разпознаем?


Коварният хепатит В: Как да го разпознаем?

Хепавитал ще ви помогне да подобрите състоянието на черния дроб след прекаран Хепатит В

В момента лекарите са загрижени за нарастващата честота на вирусния хепатит. Статистиката в това отношение изобщо не е окуражаваща: едва през 2018 г., според официални данни, в България са регистрирани около 3 200 нови случая на хроничен вирусен хепатит.

Хепатит В е опасен, защото е много трудно да се открие в ранните му стадии. Поради тази причина това заболяване се нарича "тих убиец". По-късно хепатит В става хроничен, което заплашва от развитие на цироза и рак на черния дроб.

Увреждане на черния дроб

В момента ситуацията с хепатит В е доста тревожна и затова хората трябва да знаят колкото е възможно повече за това заболяване, начините на заразяване и методите на превенция.

Хепатит В е вирусно заболяване, което засяга черния дроб. Може да се прояви както в остри, така и в хронични форми. Това зависи от редица причини, като например възрастта на пациента. Често заболяването е безсимптомно или с леки симптоми и човек може да не забележи началото на развитието на хепатит В. По правило хроничната форма се открива по време на рутинни прегледи или по време на прегледи преди операция. Острата фаза на заболяването е трудно да се пропусне, има изразени симптоми: треска до субфебрилни стойности (висока температура е възможна), повръщане, гадене, може да има слуз в изпражненията, тъмна урина, жълтеене на кожата и на очите.

syringe.jpg

Но все пак такава клинична картина не позволява да се каже ясно, че лицето е болно от хепатит В. За да се постави диагноза, трябва да се премине специален анализ. Хепатит В е една от най-честите причини за развитие на цироза на черния дроб, рак и след това смърт.

Вирусът е много " упорит "

Не мислете, че хепатит В се отнася само за хората в риск, например наркоманите. Някои от тях използват една и съща спринцовка, а рискът от инфекция в тази среда е много висок.

Какви са начините за разпространение на този вид хепатит?

Първо, това е парентералният път, т.е. чрез кръвта. Например, по време на маникюр или в стоматологичния кабинет, ако маникюристката или лекарят имат нестерилни инструменти. Можете също така да се заразите, когато човек бъде прободен или татуиран.

На второ място, инфекцията може да се случи сексуално. Вирусът на хепатит В може да бъде открит в течности като слюнка, вагинален секрет, сперма и менструална кръв. Това означава, че незащитеният секс със случаен партньор може да доведе до такива тъжни последствия. Друг начин е майката, която носи вируса, да го предаде на новороденото дете.

Капките Хепавитат ефективно помагат за възстановяването при различни заболявания на черния дроб

Домашният начин също не е изключен: ако има пациент с хепатит В в близкото обкръжение, то тогава е опасно да се използват обикновени самобръсначки, аксесоари за маникюр, четки за зъби и т.н. . Трябва да се пазим от язви на ръцете. Хепатит В се смята за опасно заболяване и защото този вирус е много "упорит" и е силно устойчив на различни фактори. При стайна температура, той може да остане в петна от кръв, както и върху бръснарското острие, в края на иглата, където продължава да живее до няколко седмици.

Вирусът навлиза в кръвния поток и след това нахлува в чернодробните клетки. Инкубационният период може да достигне 180 дни, т.е. вече е в тялото, но все още не е разпознаваем. Основната диагноза на хепатит В е лабораторна кръвна проба. Извършва се ензимен имуноанализ, който показва дали тялото произвежда антитела срещу вируса на хепатит B. В зависимост от вида на откритите антитела, може да се каже дали човек наскоро се е заразил или отдавна.

Лечение, диета, профилактика

Съвременното и навременно лечение на хепатит В позволява не само да се спрат проявите на хронично състояние, но и да се стопира разпространението на рак и цироза, както и да се поддържа качеството на живот на пациента на подходящо ниво.

Странични ефекти

Съвременните лекарства за лечение на вирусен хепатит B практически почти нямат никакви странични ефекти. Но употребата им предизвиква странични ефекти със следния характер:

  • Главоболие
  • Повишаване на температурата
  • Слабост
  • Дискомфорт в крайниците

По-рядко срещани са явления като:

  • Косопад
  • Промените в теглото
  • Депресирано състояние
  • Проблеми с работата на щитовидната жлеза (при индивидуална непоносимост към определена съставка)

Също така, лекарят може да отбележи промяна в съдържанието на левкоцитите и тромбоцитите в кръвта.

Ефективност на лечението

Сегашното лечение на хепатит В в остра форма е много ефективно. В хроничния стадий не се получава пълно излекуване, но заболяването се спира, възможно е или да се избегнат усложнения като рак или цироза, или да се спре тяхното развитие (ако към момента на започване на лечението тези патологии вече са се появили).

Незабавно ефективността на лечението се оценява чрез резултатите от кръвните изследвания.

Превенция, диета и начин на живот

След края на лечението на острата форма на хепатит В не се изисква пациентът да следва специална диета. В същото време не трябва да забравяме за необходимостта да се стремим към здравословен начин на живот, да се въздържаме от злоупотреба с алкохол и други токсични вещества.

Към оздравителната програма задължително трябва да се включи и хранителната добавка Хепавитал.

Капките Хепавитал са средство, които активно участва в регенерирането клетките на черния дроб, освобождава го от излишното омазняване и прави работата на този толкова важен орган много по-ефективна.

В същото време редовният прием на Хепавитал ще оздрави и повлияе благоприятно не само на черния дроб, но и на жлъчката и дебелото черво.

Обадете се СЕГА на 02 850 21 76 или 0887 599 268 и поръчайте ХЕПАВИТАЛ

В случай на хронична форма на това заболяване се препоръчва да се промени храната по такъв начин, че да включва храни, богати на протеини, зърнени храни, зеленчуци, плодове. Необходимо е да се ограничи консумацията на мазни храни, както и солени, пикантни, пържени и консервирани храни. Алкохолът трябва да бъде изключен.

Ако пациентът трябва да вземе лекарство за лечение на други заболявания, той трябва да се консултира с лекаря си.

Ваксинация - ефективна защита

Ако човек се тревожи за горепосочените симптоми или се страхува от последствията, които идват след случайния сексуален контакт, той трябва да се обърне към лекар, който ще предпише всички необходими тестове. И дори да не усещате никакви признаци на заболяването, все още е необходимо периодично да се подлагате на редовни прегледи, защото хепатит В може да се развие неусетно.

Според лекарите най-ефективната защита срещу болестта е ваксинацията. Създадена е ефективна ваксина срещу хепатит В. Също така, всички медицински работници би трябвало да са ваксинирани срещу хепатит В, тъй като те са изложени на риск, тъй като имат контакт с пациенти.

Хепатит В е лечим, но лечението е скъпо. Налични са антивирусни лекарства, можете да ги закупите. Но това е случаят, когато хората, ако има възможност да се възстановят, продават апартаменти и автомобили. Ако болестта се диагностицира своевременно, тогава прогнозата е по-положителна. Ако се човек се разболее от хепатит В и цирозата вече е започнала, то, разбира се, ефективността на лечението е под въпрос.


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за поддържане нормалното състояние на черния дроб и жлъчката, и усвояване на мазнините.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ