0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Мастна хепатоза: причини, симптоми и лечение на мазен черен дроб


Мастна хепатоза: причини, симптоми и лечение на мазен черен дроб

Капките Хепавитал са най-добрият начин за прочистване на омазнен черен дроб

Черният дроб участва активно в метаболизма и по-специално в метаболизма на мазнините. Именно в този орган тяхното разделяне се случва с отделянето на енергия. За съжаление, чернодробните клетки не само участват в метаболизма на мазнините, но и ги натрупват, което води до развитие на сериозно заболяване - неалкохолно омазняване на черния дроб или мастна хепатоза.

Какво представлява мастната хепатоза?

Неалкохолното омазняване на черния дроб е заболяване, което има много имена: стеатоза, стеатохепатит, мастна дегенерация на черния дроб, мастна хепатоза. Въпреки това, неговата същност остава непроменена: поради натрупването в хепатоцитите (чернодробните клетки) на мазнини, надвишаващи 5-10% от теглото на черния дроб, започва увеличено производство на свободни кислородни радикали, което може да доведе до разрушаване на клетъчната мембрана. В резултат на това има и процес на възпаление в организма (неалкохолен стеатохепатит). Това може да доведе до развитие на цироза и рак на черния дроб.

Има 4 степени на мастна хепатоза:

Нулева степен: В отделни групи чернодробни клетки съдържат малки частици мазнина;

I степен: Размерът на мастните капчици в клетките се увеличава, образуват се отделни огнища на засегнатите клетки (33% от засегнатите хепатоцити се виждат)

II степен: Мастни капки с различни размери се съдържат в 33-66% от чернодробните клетки (малка капка, средна капка, вътреклетъчно затлъстяване с голяма капка);

III степен: Мазнините се "изливат" отвъд клетките, образува се извънклетъчна мастна тъкан - кисти (дифузно затлъстяване с голяма капчица с извънклетъчна локализация) - повече от 66% от засегнатите хепатоцити.

Причини за заболяването мастна хепатоза

Първата и най-очевидна причина за мастната хепатоза е наднорменото тегло. Ако индексът на телесна маса надвишава 30, тогава вероятността от мастна хепатоза е до 40%.

Също така рисковите фактори включват:

  • диабет тип 2 (от 15 до 60% от пациентите, според различни източници, страдат от мастна хепатоза)
  • хиперлипидемия (повишени липиди в кръвта)
  • хиперхолестеролемия (висок холестерол в кръвта)

Симптоми на мастна хепатоза

В началния етап мастната хепатоза може да бъде асимптоматична, което е допълнителна опасност за пациента: диагнозата се поставя, когато вече са настъпили сериозни промени в тъканите на черния дроб. Пациентите, обаче, могат да получат симптоми като тежест, болка или дискомфорт в десния хипохондрий, където е черният дроб, горчив вкус в устата, газове, гадене и др. Въпреки това, тези прояви са симптоми и на други заболявания на черния дроб, както и на стомашно-чревния тракт.

Капките Хепавитал отлично помагат при затлъстяване на черния дроб

В последните етапи е възможно увеличаване размера на черния дроб с „изливане" до 5 см. Освен това, пациентите отбелязват признаци, характерни за чернодробна недостатъчност: липса на апетит, апатия и общо влошаване на благосъстоянието. Може да има оток, жълтеница, сериозни метаболитни нарушения. Въпреки това, пациентите обикновено отиват при лекар-гастроентеролог на по-ранен етап, когато симптомите не са толкова изразени и са необходими лабораторни и инструментални изследвания за диагностициране на мастната хепатоза.

Диагностика на мастната хепатоза

Пациенти със съмнение за мастна хепатоза се подлагат на биохимични кръвни тестове. При това заболяване се увеличава нивото на специфичните протеини, участващи в метаболизма: аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST). Тяхното присъствие в определен брой показва цитолиза - клетъчна деструкция и възпаление. Съотношението между AST и ALT трябва да бъде по-малко от едно. Нивата на кръвната захар, холестерол и особено триглицеридите също могат да се увеличат.

dieta.jpg

Сега в медицинските среди започна да се прилага оценка на фиброзата, неинвазивен метод за идентифициране на фиброзни промени в черния дроб. Това е тест, който, въз основа на анализа на резултатите от биохимичните кръвни тестове в автоматичен режим, определя степента на фиброза на чернодробната тъкан. Имайте предвид, че тази техника не взема под внимание редица косвени фактори и симптоми, и следователно не може да се приема като референция, изискваща потвърждение на резултатите от допълнителни изследвания.

Ултразвукът на черния дроб ви позволява да оцените увеличаването на неговия размер, както и хетерогенността на тъканите, засегнати от мастната хепатоза. За съжаление, при КТ и МРТ сканиране при възпаление на чернодробната тъкан дава слабо видими резултати, така че ако лекарите имат съмнения относно диагнозата или е необходимо да се определи степента на увреждане на черния дроб, се извършва биопсия. Това е най-точното и информативно изследване.

Към неинвазивните методи за изследване структурите на черния дроб е и еластографията. Техниката има за цел да изследва еластичността на чернодробната тъкан с помощта на ултразвук и позволява да се оцени обема на пролиферация на съединителната тъкан.

Лечение на мастна хепатоза

Ако пациентът е диагностициран с "мастна хепатоза", терапевтичните мерки трябва да се извършват по няколко начина: медикаментозна терапия, като едновременно с това се преглежда начинът на живот и храненето.

Нека разгледаме по-подробно някои точки. Под промяна начина на живот се има предвид преразглеждането на количеството и състава на храната, повишавайки нивото на физическа активност. Препоръчително е да се яде постна риба, млечни продукти, ядки, зеленчуци, особено зеле. Трябва да се ограничи консумацията на мазни храни. Нужно е пациента да се откаже от алкохола и приема на медикаменти, взети с оглед на тяхното отрицателно въздействие върху черния дроб. Не забравяйте, че чернодробното заболяване може да бъде причинено и от работа в опасни производства.

В медицинските сайтове често се публикуват и различни рецепти на традиционната медицина или се споменават билкови и хомеопатичните препарати. Пациентите се насърчават да вземат билкови и плодови отвари.

Безспорно най-добри резултати при прочистването на черния дроб дава хранителната добавка Хепавитал

Терапията с Хепавитал е изключително полезна и наложителна при омазняване на черния дроб. Заедно с мазнината от черния дроб изчезва и висцералната мазнина около корема.

Редовната употреба на капките Хепавитал не само ще ви направят по-здрави, но и ще повишат самочувствието ви, като направят фигурата ви по-здрава, стегната и младежка.

Поръчайте СЕГА на  02 850 21 76 или 0887 599 268   

Лечението на мастната хепатоза се състои в нормализиране на метаболизма, защита и възстановяване на чернодробните клетки и създаване на условия за предотвратяване на образуването на свободни радикали и възпаление.

Мазнините в черния дроб разрушават сърцето и водят до диабет

Черният дроб е уникален, трудолюбив и много търпелив орган. Ако сърцето, например, при наличието на някои проблеми, бърза да ги съобщи с болка в зад гръдната кост, недостиг на въздух, намалена толерантност към физическо натоварване, то черният дроб се държи като истински „воин" в продължение на дълго време.

Най-честата чернодробна болест в света е мастната хепатоза. Заболяването се проявява от факта, че черният дроб се увеличава поради факта, че се натрупва излишък от мазнини, но в същото време пациентът не усеща нищо. Следователно, за да го убедим, че проблемът съществува, е доста трудно. Тази патология не засяга само черния дроб. Тя може да доведе до много сериозни и неочаквани, на пръв поглед последствия - диабет и дори инфаркт на миокарда.


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за поддържане нормалното състояние на черния дроб и жлъчката, и усвояване на мазнините.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ