0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

9 ценни умения, които ще направят работата ви по-лека


9 ценни умения, които ще направят работата ви по-лека

„Меки умения" е модерно понятие, което е малко неразбираемо, като се преведе буквално от английски - soft skills

На български това по-скоро ще рече „гъвкави умения". Онези, които стават част от личността ви и помагат да се справяте във всякакви ситуации, обстоятелства, изпитания, поднесени от средата.

Те се различават от „твърдите умения" (hard skills), свързани с професионалната квалификация. В тях влизат знанията, практическите умения, които сте придобили в университета, опита, който сте натрупали в досегашната работа.

Капките СТРЕСОВИТАЛ са отлично натурално средство, което може да помогне за преодоляване на безпокойството, проблемите със съня и стреса. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Само че т.нар. твърди умения бързо се износват - във всяка професия има постоянни иновации. Във всяка нова компания, в която отивате на работа, нещата може да се правят по друг начин. А меките умения не остаряват. Носите си ги с вас и успявате да се справите. Заради това са много търсени от работодателите. Изследвания сочат, че според 92% от специалистите по ,Новешки ресурси" при избора им кои служители да наемат меките умения са важни колкото твърдите или даже повече.

Ето 9 ценни „меки умения", които ще ви помогнат да постигате успех и да напредвате в кариерата.

1. Адаптивност

Приспособяването към средата е ключ за развитието на вашата кариера. Адаптивността е нужна, защото промени на работното място непрекъснато се случват -идва нов шеф с различен стил на управление, добавят се отговорности към вашата длъжност, технологиите правят процесите различни, приоритетите на фирмата стават други, явява се силен конкурент в екипа или на пазара и т.н.

За да можете да се приспособявате, ви трябва отворено съзнание. Т.е. трябва да осъзнаете, че промени винаги ще има, и да сте готови да ги приемете. Едновременно с това е необходимо и да потърсите възможности за развитие на своите „твърди умения", за да ги посрещнете.

2. Емоционална интелигентност

Това е способността на човек да възприема, оценява и контролира своите чувства, като същевременно осъзнава чувствата на другите, в състояние е да се постави на тяхно място.

Ако имате висока емоционална интелигентност, разбирате чувствата си и не взимате решения, като сте ядосани. Мислите, преди да говорите и да действате, когато сте разтревожени. При спор регулирате емоциите си, като се стараете да вникнете как се чувства колегата ви.

3. Ефективна комуникация

Тя е много повече от предаване на информация. Добрият комуникатор може ясно и кратко да изразява идеи. Той мисли как да го направи, за да бъде едновременно разбран и убедителен.

4. Преговори

За да ги водите успешно, трябва да си поставите ясни граници какво подлежи на обсъждане и какво не.

Другите важни неща са активното слушане на събеседника и критичното мислене за това, което казва той. По този начин разбирате цялостно ситуацията и можете да работите за най-добрия резултат.

В умението да се преговаря влиза и осъзнаването, че обикновено не може да сте победители. Най-често трябва да приложите принципа „печеля-печелиш".

5. Разрешаване на конфликти

Влагайте всичките си умения, за да избягвате конфликти. Когато конфликтът е неизбежен, стремете се да го разрешите на най-ранен етап, преди да се ожесточи и задълбочи. При това трябва да прилагате уменията си за ефективна комуникация и за преговори.

Имайте предвид, че често конфликтите възникват в резултат от неправилна информация или липса на информация. Така че най-напред се уверете дали сте добре осведомени. Уверете се и че другият е добре информиран. Не забравяйте, че трябва и да обяснявате -това, което знаете вие, може да не е това, което знае той. И обратното.

6. Екипност

Без умението да се сработвате с колегите си, да не гоните единствено своите интереси няма как да оцелеете в съвременния бизнес. В него само колективните играчи допринасят за успех. Те създават и положителна атмосфера, което също води към високи резултати.

7. Сътрудничество вместо конкуренция

Конкуренцията е краткосрочна игра. Сътрудничеството води до дългосрочни връзки и израстване. Благодарение на своето умение да го създавате постигате по-дълбоки отношения, повишавате квалификацията си - учите нови начини за справяне със задачите, ставате по-креативни.

8. Етика

Това означава на първо място да приемете работата си за ваша собственост, т.е. да чувствате отговорност към нея. Ако не е така, не можете да напредвате в кариерата.

На следващо място е да бъдете честни и да не прехвърляйте вина на някой друг или на нещо друго, а да приемате последствията от собствените си грешки.

Освен това уважавайте колегите си и оценявайте техните постижения, без да за-виждате.

9. Позитивна нагласа

Песимизмът не ви помага да градите кариера. Избягвайте негативно мислене и оплаквания. Вместо това разгледайте предизвикателството, помислете за нови начини за решаване на проблема.

Умението да сте позитивни означава да търсите възможности вместо препятствия.


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ