0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Сърцето ще разкаже: Митове за заболявания на основния мускул на тялото


Сърцето ще разкаже: Митове за заболявания на основния мускул на тялото

Сърдечните заболявания са разнообразни и доста опасни за хората

В същото време мнозина знаят толкова малко за тях, че с готовност приемат различни слухове и спекулации за истина.

Мит първи: сърцето е толкова старо, колкото и собственика му

За мнозина понятието възраст е свързано с онова, което пише в личната карта. Затова се счита - на колкото години е човек, на същите е и тялото му като цяло, и всички органи. И това е логично, защото как вътрешните системи могат да бъдат по-стари от собственика си?

Това не винаги е така. Има действителна (паспортна) и биологична възраст на човек. Много често тези числа не съвпадат.

Можете да определите биологичната възраст по състоянието на сърдечно-съдовата система. Стареещото сърце е болно, то губи способността си да се отпуска, тъй като мускулната тъкан се заменя със съединителна тъкан, кръвоносните съдове стават по-плътни, губят еластичност и подвижност. Собственикът на такова сърце постоянно се чувства слаб и бързо се уморява. Ранното остаряване на вътрешните органи е резултат от начина на живот, нездравословното хранене и лошите навици. Ето как привидно млад мъж може да има сърцето на възрастен човек.

Затова си струва да обърнете внимание на начина си на живот - наличието на стрес, нездравословна диета и лоши навици - и да тръгнете по пътя на здравето.

Мит втори: мъжете са по-склонни да страдат от сърдечно-съдови заболявания

На мнозина често им се струва, че мъжете са по-склонни да страдат от различни нарушения на сърдечно-съдовата система. Лекарите казват, че не е така.

До определена възраст красивата половина на човечеството е по-малко податлива на сърдечни заболявания. Женските полови хормони предпазват кръвоносните съдове от образуването на плаки, но това продължава до менопаузата. За съжаление хормонозаместителната терапия вече не дава такъв ефект. Следователно, при мъжете коронарната болест на сърцето се появява десет години по-рано, отколкото при жените. Не забравяйте обаче, че има изключения от всички правила. А младите жени също могат да развият миокарден инфаркт.

За да не се натрупват холестеролни плаки в артериите, мъжете навършили 40 години, трябва да започнат да използват превантивно билковите капки АРТЕРОВИТАЛ

Мит трети: ако сърцето ви боли, не можете да спите на лявата си страна

Въпросът на коя страна да спят тревожи мнозина във връзка с различни точки. Някои се тревожат за стомаха и съня от лявата страна, други са сигурни, че при чернодробни патологии човек не може да спи от дясната страна. Има и мнение, че не се препоръчва да се спи на лявата страна с болно сърце.

Можете да спите от двете страни, ако това не носи дискомфорт, най-важното е да спите достатъчно. Неспокойният сън и безсънието могат да причинят аритмии.

Четвърти мит: наднорменото тегло е опасно, но отърваването от него няма да подобри ситуацията

Проблемите със сърцето и кръвоносните съдове са тясно преплетени с теглото на човека. Традиционно се смята, че когато човек има наднормено тегло, обикновено има мускулни неизправности. Лекарите постоянно препоръчват да се отървете излишните килограми, за да се нормализира състоянието. А има и такива, които вярват, че нормализирането на теглото няма да помогне и всичко ще остане същото.

Излишното тегло увеличава тежестта върху сърцето: обемът на кръвта се увеличава, което води до повишаване на кръвното налягане. Но този процес е обратим. Всеки свален килограм тегло дава спад на кръвното налягане от около 1-2 mm Hg. Загубата на 10 кг. може да намали кръвното налягане с 5-20 mm Hg.

Мит пети: червеното вино е полезно за сърцето

Много хора непрекъснато се опитват да намерят потвърждение за ползите от алкохола за организма: те изчисляват безопасни норми, определят по-полезна напитка и т.н. И така, има и такива, които са сигурни, че чаша червено вино ще има само полза.

Няма еднозначни данни по този въпрос. Мнението за ползите от алкохолната напитка възникна след популяризирането на средиземноморската диета. Червеното вино съдържа фитоестрогени, които уж са полезни за здравето на сърцето. Средиземноморски учени дори са провеждали проучвания върху мишки и е получен положителен ефект от либацията, но само при жени. Но проучване на британски учени доказа, че употребата на всякакъв вид алкохол е вредно за организма.

Шести мит: пълното отхвърляне на месото ще намали рисковете от развитие на сърдечно-съдови патологии

Месото често се обвинява за всякакви заболявания и здравословни проблеми. Включително и за развитието на сърдечно-съдови болести. Затова се смята, че отказът от месо ще доведе до здраво тяло.

При преминаване към вегетарианска диета тялото започва да се възстановява, последиците от такива промени зависят от първоначалното здравословно състояние и възрастта. На възрастните се препоръчва да консумират повече протеини (най-малко 6 грама на кг телесно тегло на ден), това помага да се поддържа мускулна маса и костна плътност. Съответно, ако откажете месото, имате нужда от еквивалентен заместител. Но за да поддържате здравето на сърцето, достатъчно е просто да сведете до минимум мазните, пържени и пушени храни във вашата диета и да ядете повече растителни храни. Понякога може просто да си организирате безмесни дни.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2021