0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Хипертимезия: товарът на спомените е психическо разстройство


Хипертимезия: товарът на спомените е психическо разстройство

Забравата е един от най-големите страхове на човека. Спомените формират нашата личност

А какво остава от нея, ако те изчезнат? Колко хубаво би било всеки човек да притежава абсолютна ейдетическа памет...

ОБРАЗИ, ЗВУЦИ, МИСЛИ

Преди да се закопаем във философските въпроси за същността на забравата, нека изясним термините. Ейдетическата, или фотографска памет идва от гръцката дума „ейдос" - образ. Това е способността да помним практически всеки видян някога зрителен образ: снимки, филми, книги, да не говорим за реални събития. В редица случаи фотографската памет излиза извън рамките на зрителното възприятие и се отнася и за звуци, когато те са неразривно свързани с картини. Някои специалисти дори не различават понятията ейдетическа и фотографска памет, като причисляват към първата зрителните и звуковите образи, а към втората - текстовете и цифрите без каквато и да било визуализация. Особено място заема феноменът хипермнезия, позволяващ на личността да помни и възпроизвежда изумителни обеми информация. Още по-частен случай е хипертимезията - същото, но за данни, които се отнасят до собствения личен живот.

Тези понятия, както и техните вариации често се смесват в едно - абсолютна памет. Има случаи с реални или исторически личности, които проявяват подобна съвършена памет.

ЦЕЗАР ПРОТИВ ТЕСЛА

Не е тайна, че Юлий Цезар и Наполеон Бонапарт са в списъка на най-великите пълководци в историята не само заради победите си, но и заради впечатляващите си умствени способности - в това число и невероятна памет.

Цезар познавал по лице всеки от 25 000-те войници в армията си. Наполеон помнел всички карти на местности и разположението на войските, които някога е виждал.

В по-ново време един от ярките примери в това отношение е великият Никола Тесла. Постиженията на сръбския гений не могат да бъдат подценени, а невероятната му памет се споменава в почти всяка биографска справка. Ученият можел да цитира любимия си „Фауст" на Гьоте наизуст - повече от 400 страници изключително сложен текст. Освен това Тесла свободно разговарял на осем езика: сърбохърватски, латински, италиански, немски, английски, френски, унгарски и чешки. Негови познати разказват, че той рядко си водел записки, тъй като почти цялата нужна информация съхранявал в съзнанието си. И това се оказало изключително полезно, когато през 1885 г. след голям пожар в лабораторията се наложило да възстановява повечето от съхраняваните там изобретения.

За да победите стреса, депресията, натрапчивите мисли, тъгата, апатията, паническите атаки и неврозата - ползвайте билковите капки СТРЕСОВИТАЛ

Още по-близо до нас във времето е американецът Ким Пик, послужил като първообраз на знаменития персонаж от филма „Рейнман" на режисьора Бари Левинсън. За разлика от героя от лентата Пик не получава баснословно наследство и не се отправя с брат си на автомобилно пътешествие през цялата страна. Но паметта му е дори още по-впечатляваща. Неспособният нормално да закопчае ризата си чудак с нелепа походка помни около 12 000 прочетени книги и десетки хиляди по-дребни текстове - разкази, статии, телефонни указатели. Без запъване Пик може да възпроизведе всички международни телефонни и пощенски кодове, всевъзможни пътни карти на САЩ, както и хиляди музикални произведения. При това с възрастта паметта му не отслабва, а напротив - става още по-прецизна.

Американската актриса Мерил Хенър може да се похвали също с феномена хипермнезия. Тя помни всеки ден от живота си още от най-ранно детство. Според признанията й този процес не й коства никакви усилия - сякаш натиска копчето на плейър и започва възпроизвеждането на събития.

ТОВАРЪТ НА СПОМЕНИТЕ

Читателят може да възкликне: „Това е прекрасно", и да започне да търси информация със съвети за развитие на абсолютната памет. Но има причина защо хипермнезията и хипертимезията, обикновено се смятат за психически разстройства, а не за дар Божи. Умението да се извикват спомени, сякаш се натиска копчето на плейър, е изключително рядко. В останалите случаи спомените от суперпаметта излизат на повърхността без повикване, силно усложнявайки живота на човека.

Нещо повече, многобройни изследвания показват, че механизмът на забравяне на ненужна информация е критически важен за усвояването на нови знания. И нещата се отнасят не само до сухите данни, като цифрите от старите сметки и пароли, но и впечатления и преживявания. Ние пазим в паметта си скъпи за нас моменти от личния живот - например похвала от родителите, първата целувка, раждането на дете. Но със същия успех паметта ни запазва и негатива, карайки ни да се връщаме към срамни и печални спомени против волята си. Случвало ли ви се е да не можете да заспите, спомняйки си грешките на младостта? Да не се решавате на сериозна стъпка в отношенията, след като сте се „опарили" преди години?

Причината за всички тези терзания е добрата памет, па макар и крайно избирателна. От грешките трябва да се учим, а не да зацикляме върху тях. Но хипермнезията и ейдетиката не ви питат. Добре дошли в безсънните нощи, изпълнени с размишления какво не сте направили в живота си както трябва. С една дума, сънят е един от най-важните механизми за поддържане на здравословна памет, позволяващ да се изглаждат ненужните остри ъгли.

ДРЕБНИТЕ НЕЩА ОТ ЖИВОТА

Човешкият мозък е чудовищно сложен механизъм и все още не е известно по какъв начин и къде се съхраняват определени спомени. Когато се оплакваме от лоша памет, обикновено подразбираме нещо конкретно - като дати на годишнини, забравени ключове и телефони, пароли, пин кодове, домашни задължения. И точно в такива моменти иззад гърба ни надничат призраците на Цезар и Тесла, хихикащи над жалките простосмъртни, неспособни да се докоснат до тяхното величие.

Забавен факт е, че с огромна вероятност Цезар също е забравял за битовите дреболии като нас. Помнел е лицата на войниците си, но къде е оставил любимия си колан - не. Защото за различните спомени отговарят различни отдели в мозъка, които далеч невинаги са в приятелски отношения помежду си.

Мнемонистът Брад Уилямс признава, че независимо от потресаващата си памет постоянно губи ключовете си и му струва огромни усилия да ги намери. Затова пък помни точно в кой ден се е случило дадено събитие.

Съблазънта на абсолютните спомени се базира на напълно разбираема основа. Но все пак не си струва да завиждаме на мъртвите и на живите гении. Днес са напълно достъпни съвсем реални и не особено сложни упражнения за развитие на съответните области от паметта, и то без необходимостта да „фотографираме с очи" всеки изминал ден. Споменът за нужните неща е истинско изкуство, но то е непълноценно без възможността да забравяме.


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ