0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Нарушенията на съня всъщност могат да причинят опасни сърдечни аномалии


Нарушенията на съня всъщност могат да причинят опасни сърдечни аномалии

Според проучване на Университета в Аделаида и Университетския медицински център в Маастрихт, нарушението на съня може да увеличи риска от смърт поради сърдечно-съдови аномалии, пише Sky News

Възбудата е нормална част от съня, но изследванията показват, че ако тя представлява по-голямата част от цикъла на съня, това може да е проблем. Чест спусък за възбуда е обструктивната сънна апнея, когато дишането прекъсва периодично и се отбелязва силно хъркане. В този случай системата за възбуждане активира тялото да промени позицията си по време на сън и да отвори горните дихателни пътища.

Друга причина за вълнение е шумовото замърсяване през нощта. В зависимост от силата на възбудата, човек може да осъзнава съзнателно или да не осъзнава какво се случва наоколо. Ако има много епизоди на възбуда, човекът ще се почувства съкрушен сутрин, но е малко вероятно да запомни конкретни епизоди на възбуда.

Благодарение на капките СТРЕСОВИТАЛ паник атаките ще имат по-малка интензивност и след време ще изчезнат. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Проучване на 8000 мъже и жени на възраст 64-84 години, продължило 6-11 години, показва, че жените по-често и за по-дълго време имат епизоди на „несъзнателна будност", което почти удвоява риска от смърт от сърдечни заболявания. Като цяло рискът от смърт поради каквато и да е причина е 21% сред жените в общото население и 31,5% сред жените с нарушения на съня. Имаше повишен риск и за мъжете, но в някои случаи той беше статистически незначителен.

Сънливостта през деня не винаги показва липса на сън през нощта

Ако човек се чувства сънлив през деня, но в същото време спи поне 7 часа на ден и няма повишени натоварвания, трябва да разберете причините. Може би за това е виновно нарушението на структурата на нощния сън.

Наистина може да е налице смущение в нощния сън. Адекватното време за сън не означава, че то е достатъчно по качество и дълбочина. По време на сън могат да настъпят множество микропробуждания, в резултат на което сънят не изпълнява възстановителната си функция , а сутрин човек не се чувства отпочинал. Това се случва например при заболяване, наречено синдром на обструктивна сънна апнея. Такива нарушения могат да бъдат идентифицирани с помощта на изследване на съня, за което трябва да се консултирате със сомнолог.

Дневната сънливост понякога се бърка с чувство на слабост, летаргия, астения

Астенията е признак на невроза и редица психични заболявания, включително депресия. Също така, в медицината е известна със сезонно афективно разстройство, т.е. тенденция към обща слабост през есенно-зимния период на фона на липса на слънчева светлина. Този вид неразположение изчезва от само себе си през пролетта.

Повишената сънливост (хиперсомния) е симптом на нарколепсията

Това е, когато мозъкът няма достатъчно енергия, за да бъде в енергично състояние и от време на време хората трябва да подремват, за да се възстановят. Има по-редки форми на хиперсомния, например синдром на спящата красавица или Синдром на Левин. Той е по-често срещан при мъжете, но го има и при жените, когато нуждата им от сън се увеличава рязко и те заспиват в продължение на няколко дни или седмици. Те могат да се събудят, да ядат, да се измият и да заспят отново. През всичкото това време се чувстват нормално и след това всичко се повтаря отново. Това е мистериозно рядко заболяване и причините за него са неизвестни.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2021