0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как и в какви количества алкохолът влияе върху стареенето на мозъка?


Как и в какви количества алкохолът влияе върху стареенето на мозъка?

Според експертите в "науката за пиянството и връзката му с мозъка" връзката е недвусмислена

Повече от ясно е, че алкохолът, особено при хора, които пият много, води до промяна в структурата и размера на мозъка, а също така се свързва с когнитивно увреждане.

Ново проучване обаче показва, че дори консумацията на силни напитки на ниво, което мнозина смятат за средно и доста безвредно - няколко чаши бира или вино седмично - също вреди на мозъка. Съответното проучване е проведено от екип от Университета на Пенсилвания върху данните от 36 000 възрастни. Оказа се, че алкохолът дори при лека и умерена консумация се свързва с намаляване на общия обем на мозъка. И връзката е по-силна, колкото по-високо е нивото на потребление на алкохола. Например при 50-годишни хора, които средно използват вместо една единица алкохол, например половин чаша, две единици - пинта (около 0,55 литра) бира или чаша вино на ден, има промени в мозъка, съответстващи на двугодишно остаряване. Ако преминете към три единици алкохол на една и съща възраст, промените в мозъка ще бъдат равни на стареене с 3,5 години.

Тези резултати, както отбелязват учените, противоречат на данните, изказани по-рано за безопасни дози алкохол. Струва си да се помни, че има сериозни доказателства, че злоупотребата с алкохол причинява промени в структурата на мозъка, включително силно намаляване на сивото и бялото вещество.

В същото време преходът от никакво количество алкохол към съвсем лека употреба (едно малко на седмица, или чаша вино) не влияе много на обема на мозъка, но по-нататъшното увеличение на консумацията и редовността, с която се пие алкохол, вече има забележим ефект.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ