0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Може ли пушенето да причини фрактури?


Може ли пушенето да причини фрактури?

Пушенето води до редица респираторни заболявания, както и до рак на белите дробове и гърлото

Освен това влияе и върху функционирането на сърцето и кръвоносните съдове. А наскоро изследователите проучиха връзката между пушенето и риска от фрактури при мъжете.

Изследователи от Университета на Невада в Лас Вегас (UNLV) избраха тази група, тъй като демографски, мъжете са по-склонни да пушат повече и по-често от жените.

Учените анализираха данни за почти 30 000 костни фрактури, записани през последните 30 години в 27 изследователски публикации. Въз основа на тези данни се оказа, че пушенето увеличава риска от фрактури с 37%. Учените са изследвали не само случаи на фрактура на бедрото, на което са обръщали внимание преди, но и на китката, рамото, предмишницата, подбедрицата и гръбначния стълб.

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА билковите капсули АЛКОТОКС, и продължете живота си като човек, който вече не злоупотребява с алкохола

Новото проучване потвърждава предишни данни, които показват, че тютюнопушенето увеличава риска от фрактури на бедрото и прешлените съответно с до 40% и 32%. И по-ранни проучвания също показват, че 21-37% от мъжете пушачи с наранявания умират в рамките на една година след фрактура на костите.

„Тютюнопушенето е основен рисков фактор за остеопороза и фрактури", каза водещият автор на изследването Янг Ву, изследовател в Колежа по обществено здраве на UNLV и Университетския институт за персонализирана медицина в Невада. "Мъжете са склонни да пушат повече от жените, което увеличава риска от развитие на остеопороза, която традиционно се счита за женско заболяване."

Все още обаче не е ясно как точно цигарите влияят на риска от фрактури. Една от теориите е отрицателното въздействие на химикалите от цигарите върху костните клетки. Пушенето също така намалява способността за усвояване на витамин D и калций, които са необходими за минералната плътност на костите. Никотинът също пречи на възстановяването на тъканите, което прави тялото по-податливо на наранявания.


Поръчайте


Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268АЛКОТОКС-250x305_4.png
С 50% ОТСТЪПКА

top.jpegПодпомагат организма в борбата алкохолната зависимост и регенерират черния дроб!   


Поръчай днес 2 опаковки и вземи
безплатно 1 опаковка Стресовитал
Стара цена 248лв
Само днес  
124лв 
с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкотокс и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ