0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Кои лекарства увреждат най-много черния дроб


Кои лекарства увреждат най-много черния дроб

Черният дроб е нашата основна лаборатория, най-важният орган за детоксикация

Всички лекарства са априори чужди вещества за тялото. Преминавайки с кръвния поток през черния дроб, те претърпяват метаболитни трансформации, като се неутрализират и екскретират под формата на неактивни метаболити.

В този случай процесът на неутрализация може да бъде придружен от сериозни нарушения на черния дроб - хепатоцитите могат да бъдат повредени и да умрат. На фона на приема на редица лекарства е възможно да се развие лекарствен хепатит и дори цироза на черния дроб.

Освен това, понякога опасността не са дори самите лекарства , а техните метаболити - продукти на междинен разпад. Увреждането на чернодробните клетки може да бъде обратимо. А така също и необратимо.

Несъмнено увреждането на черния дроб от лекарства зависи както от дозата на приетото вещество, така и от продължителността на приема. От значение и концентрацията на активното вещество (по-силни лекарства, като антибиотици).

Но тази връзка не винаги се проявява - важна е и индивидуалната толерантност. Например, относително безопасна доза парацетамол за черния дроб е 2000 милиграма на ден. Превишаването на този праг 2 пъти - приемат на 4000 милиграма парацетамол вече е животозастрашаващо, поради токсичния ефект върху черния дроб. Но за някои хора, 1 таблетка парацетамол е достатъчна, за да влезе в интензивното отделение с остро увреждане на черния дроб.

Капките Хепавитал са идеално средство за подобряване работата на стомашно-чревния тракт и са превенция на много сериозни заболявания, като рак на дебелото черво и цироза

Едновременната употреба на няколко лекарства също може да бъде опасна - има редица опции, които могат да увеличат токсичния ефект на лекарствата върху черния дроб. Алкохолът може да послужи и като спусък за развитието на странични ефекти на лекарствата.

От днешната статия ще разберете кои са лекарствата, които най-често имат отрицателен ефект върху черния дроб, увреждайки го.

1. Противовъзпалителни лекарства

Вече стана дума за парацетамола - най-популярното и разпространено от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Най-често се приема за облекчаване на симптомите на ТОРС (тежък остър респираторен синдром). Влиза в състава на всички „прахчета" при настинки - това е пряка опасност.

Например в Америка забраниха продажбата на такива прахчета - хората, облекчаващи симптомите с лекарства, могат лесно да надхвърлят допустимите 2000 милиграма парацетамол. За да направите това, достатъчно е да изпиете 4 стандартни прахчета или 2-3 с префикс "Екстра". И много хора, болни от настинка или грип, пият такива прахообразни лекарства на всеки 3-4 часа, създавайки несъзнателно пряка заплаха за черния дроб.

Други НСПВС - например аналгин, препарати чиято активна съставка е нимезулид и ибупрофен - също често се приемат без лекарско предписание, и още по-често - при най-малкия болков синдром или стандартно главоболие. И те също имат изразено хепатотоксично свойство.

2. Антибиотици

Не всички антибиотици влияят неблагоприятно на черния дроб. Но някои варианти имат пряк хепатотоксичен ефект.

Особено внимание трябва да се обърне на макролидите, тетрациклиновите препарати и аминогликозидите. Именно тези лекарства имат пряк ефект върху черния дроб.

3. Антидепресанти

У нас антидепресантите не се изписват толкова често, колкото в чужбина - там тези лекарства се назначават дори от терапевти и то много често. Тази група лекарства има силен ефект върху чернодробните клетки.

Антидепресантите се пият дълго време, което увеличава вероятността от странични ефекти от този орган.

4. Орални контрацептиви и хормонозаместителна терапия

Тази група лекарства също се предписва не за седмица или две. Те се пият с години и имат изразен токсичен ефект върху чернодробните клетки.

5. Статини

Статините действат директно през черния дроб - блокират синтеза на холестерол в хепатоцитите (до 80% от липидите се образуват в черния дроб и само 20% идват отвън с храната). А също така могат сериозно да нарушат чернодробната функция - за да се проследи този ефект, се препоръчва при прием на статини да се проверяват тестовете за ALT, AST на всеки шест месеца и да се прави ехография на черния дроб.

Понякога неразположенията, които не са хронични или остри, минават без лекарства. Има случай, когато трябва да вземете дори не едно, а няколко лекарства. Но е важно да ги приемате само по съвет на лекар, като се опитвате да следвате инструкциите за употреба. Не пийте лекарства за други цели, не превишавайте произволно дозировката или честотата на употреба. Важно е да се обърне внимание на параграфа в инструкциите, който се отнася до съвместимостта на лекарствата едно с друго.


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ