0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Есенен синдром: Какви са страничните ефекти от захлаждането?


Есенен синдром: Какви са страничните ефекти от захлаждането?

Смяната на сезона е изпитание за нашето тяло. То трябва да се адаптира към студеното време и малкото светли часове

Към това трябва да добавим промените в диетата и моделите на съня, както и борбата с новите, и със сезонните инфекции. Накратко - налага му се да аклиматизира.

Есенен синдром - този израз психолозите описват сезонни нарушения на нервната система, причинени от липса на светлина и спад на температурата. Всъщност цялото тяло страда през есента: метаболизмът се забавя, хроничните заболявания стават по -остри, податливостта към болести се увеличава и се появяват пристъпи на меланхолия. На какво да обърнете специално внимание и как да преживеете есенния сезон без загуби?

Не е време за диети

През есента апетитът внезапно се събужда: храната затопля и дава сила. Много е лесно да натрупате допълнително тегло незабелязано в такива моменти. Но не си струва да се подлагате на диета сега - тялото вече е в стрес поради аклиматизация.

Опитайте се да преразгледате диетата си. За поддържане на нормален метаболизъм са необходими сложни въглехидрати: зърнени храни, зърнени храни, зеленчуци, билки и подправки. Те се усвояват по -бавно и не повишават нивата на кръвната захар, но осигуряват приток на енергия за дълго време.

Капките СТРЕСОВИТАЛ подпомагат организма при смяна на сезоните. Препоръчват се при безсъние, лошо настроение, апатия и срещу депресия. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Вторият есенен проблем - лошото настроение и апатията - също може да бъде решен с помощта на добре подбрани продукти. Триптофанът, киселина, от която се синтезира хормонът на щастието, серотонин, е отговорен за доброто настроение в тялото ни. Парче черен шоколад с резен портокал ще ви помогне да се справите със сънливостта и ще даде необходимия тласък на енергия.

Чаша горещо какао на ден повишава работоспособността, подобрява умствената работа и помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на стрес. Можете да попълните запасите от витамин В, който контролира депресивните състояния, не с лекарства от аптека, а с банани и ядки: 5-6 ореха или лешници на ден.

Подправките ще ви развеселят и затоплят отвътре: джинджифил, карамфил, канела. Те могат да се добавят към чай или други ястия.

Тенденция - топло

Нашите баби са казвали: „Първата настинка е най-трудна". Тялото все още няма време да се адаптира към променящото се време и не можем да повярваме, че лятото е отминало и се налага да сменим гардероба си. Есенните дрехи трябва да са топли, но дишащи. Изпотяването при ветровито и хладно време е дори по -лошо от охлаждането. Най-добрият вариант, а и от гледна точка на модните тенденции, е многослоен комплект. Тениска, риза, жилетка или водоустойчиво яке - по този начин ще се чувствате комфортно и ще изглеждате модерно. Шал и шапка са задължителни за есенния гардероб. Дръжте краката и ръцете си топли, така че притока на кръв да е равномерен и да не ви е студено.

Физическа активност: нови правила

Есента не е причина да се откажете от тренировките, включително и на чист въздух. Но е необходимо да се коригира времето и интензивността на часовете, да се заменят някои видове дейности.

Време за тренировка. Стъмва се все по -рано. Трудно е тялото да остане будно и още повече да спортува без дневна светлина: на човек постоянно му се спи, появява се умора. По -добре е да отложите тренировките сутрин или да са през първата половина на деня.

Интензивност на натоварванията. В студения сезон е препоръчително да увеличите времето за загряване преди часовете. Но е по -добре да намалите броя на самите тренировки или броя на подходите в рамките на една тренировка, за да не увеличите есенния стрес със спортни претоварвания. Темпът на аеробната активност трябва да бъде намален.

Промяна на дейността. През есента трябва да се даде предпочитание на енергийните натоварвания. Аеробните упражнения могат да бъдат съкратени, но не и спрени. Трудно ви е да бягате при дъждовно ветровито време? Заменете бягането с оборудване за скандинавско ходене. Добавете упражнения за разтягане, йога - тези дейности намаляват нивата на стрес, помагат за преодоляване на умората. Танците са друг начин да се развеселите и да преодолеете липсата на физическа активност.


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ