0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Внимание: Идва времето на есенните депресии


Внимание: Идва времето на есенните депресии

Защо това се случва есента и как да се преборим?

Не е чудно, че именно през есента броят на действията, които са нелогични от гледна точка на нормалния човек, се увеличава. Хората стават по-агресивни, има вълна от немотивирана жестокост, например по отношение на животните. А причината е доста проста и се крие в дълбините на човешкото тяло. Защо организма на някои хора реагира толкова остро на есента и пролетта?

Правило на биоритмите

Една от основните причини за обостряне на всякакви хронични заболявания, включително, разбира се, психични, е сезонното преструктуриране на биологичните ритми на човешкото тяло в съответствие с промяната на сезонните ритми на околната среда.

Функционирането на целия живот на планетата е обвързано с биологичните ритми - те са необходима система за адаптиране на човешкото тяло към условията на променяща се среда. Биоритмите координират всички вътрешни системи на нашето тяло помежду си за оптимално взаимодействие, както вътре в тялото, така и с биоритмите на нашата планета.

Капките СТРЕСОВИТАЛ са билков продукт, който помага по-лесно да се справите с депресията, премахват безсънието, безпокойството и нервното напрежение

Тоест, човешките биоритми са създадени така, че да се адаптират към постоянно променящите се условия на външната среда. Това е нещо като „вътрешен часовник", регулиращ периодите на сън и будност, хранене, активност и почивка в съответствие с колебанията и промените в параметрите на околната среда. В зависимост от продължителността на периода съществуват дневни, месечни, сезонни и многогодишни биоритми.

В случая говорим за сезонни биоритми. В извънсезонното време се извършва глобално преструктуриране на целия организъм, за да се адаптира към промените, присъщи на даден сезон, температура и влажност, атмосферно налягане и др. В отговор на тези промени тялото ни преструктурира функционирането си, като се синхронизира със заобикалящата ни природа.

Обостряния по сезон

През есента често виждаме такава картина. Задачата на тялото е да се приспособява към непрекъснато свиващите се дневни часове, облачно и студено време, променящо се атмосферно налягане, липса на слънчева светлина. Именно тези фактори влияят върху производството на триптофан, мелатонин и серотонин - „хормонът на радостта", който от своя страна помага за регулиране на пълните процеси на сън и будност, физическа активност и радостно възприемане на живота. Ако периодът на адаптация към новите условия се забави, тогава човек може да почувства хронична умора, апатия, раздразнителност и емоционална нестабилност. И тук, изглежда, незначителни факти и събития могат най-накрая да накарат човек да излезе от равновесие и да доведат до депресивни епизоди, обостряне на хронични неврологични, невротични и психични разстройства.

meditacia.jpg

Подобна ситуация се наблюдава и през пролетта. Само че тогава тялото, напротив, се подготвя за затопляне. То трябва да похарчи огромен ресурс за събуждане от хибернация. Хибернацията е състояние на регулирана хипотермия (когато телесната температура пада), продължаващо от няколко дена до месеци и позволяващо запазване на енергия при продължителни ниски температури. Характеризира се със забавяне на метаболитните процеси, снижаване на телесната температура и потискане на дишането.

В същото време организмът трябва да се пренастрои, за да устои на многото патогени, които се активират със затоплянето. Също така, през пролетта тялото като правило страда от факта, че лятното снабдяване с витамини и хранителни вещества вече е изчерпано, нервната система се изчерпва, имунитетът на организма и устойчивостта на болестите се влошават, хроничните заболявания се обострят, човек чувства слабост, безсилие, сънливост, загуба на настроение.

Ако в продължение на три месеца редовно употребявате билковите капки СТРЕСОВИТАЛ сезоните и свързаните с тях отрицателни настроения и време за пренастройка няма да имат никакво влияние върху вас.

В тези постоянно променящи се условия тялото трябва да коригира своите ритмични процеси, да ги приведе в съответствие с естествените промени. Въпреки това, различните ритмични процеси се пренареждат с различна скорост, което води до дисбаланс в организма. Това се нарича "сезонна десинхроноза" или иначе казано - сезонна дестабилизация. Всички тези фактори провокират обостряне на невропсихични заболявания, вариращи от повишена умора и безсъние, до невротични прояви и появата на сериозна депресия и психоза.

В допълнение към сезонното преструктуриране на организма и свързаната с него „дестабилизация", социалните фактори, свързани с извънсезонния период, влияят и на човека. Така че през есента трябва да се престроим от по-спокоен режим на работа, свързан с повече почивка и отпуска, към по-интензивен работен режим. Това е началото на учебната година и началото на нови работни проекти и планове. По това време тялото ни иска да влезе в хибернация заедно със заспиваща природа, производителността на труда значително намалява.

Билковите капки СТРЕСОВИТАЛ ще балансират нервните изблици, благодарение на лечебните треви, които съдържат. Редовната употреба на СТРЕСОВИТАЛ ще ви помогне да имате по-здрав и продължителен сън, за да се чувствате бодри и работоспособни през деня.

През есента, когато нивото на серотонин е изключително ниско, поради липса на слънчева светлина и липса на витамини, а фонът на настроението и физическата активност е по-нисък от обичайното, имаме вълнуващо време за полагане на изпити, защита на проекти и подготовка за празничния (предколеден) сезон.

Разбирайки всички тези процеси, протичащи при нас през пролетта и есента, можем да бъдем по-внимателни към себе си през тези периоди и да помогнем на тялото да се справи с перестройката навреме. Ако сте склонни към депресия или психични разстройства, трябва предварително да вземете мерки за помощ и профилактика. С помощта на билковите капки СТРЕСОВИТАЛ ще успеете да коригирате настроенията и да подобрите съня, така че тези периоди на адаптация да преминат възможно най-гладко.

Е, и разбира се, всички, без изключение, а не само хората, страдащи от психични разстройства и различни неврологични заболявания, трябва в онези периоди да се тревожат за себе си - да спите повече, да се разхождате по-често на чист въздух, да се храните правилно и често да се отдавате на занимания, които са ви любими и приятни.

Източник: aif.ru

 


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - за нормално функциониране на нервната система. Благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания!

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ