0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

15 най-добри добавки за засилване на имунитета при COVID-19


Важно е да разберете, че никаква добавка, диета или друга промяна в начина на живот, различна от социалната дистанция и добрата хигиена, не могат да ви предпазят от COVID-19

Понастоящем нито едно изследване не подкрепя използването на каквато и да е добавка за защита срещу COVID-19.

Имунната система се състои от сложен набор от клетки, процеси и химикали, които постоянно защитават тялото от нахлуващи патогени, включително вируси, токсини и бактерии.

Поддържането на имунната система през цялата година е от ключово значение за предотвратяване на инфекции и заболявания. Изборът на здравословен начин на живот чрез консумация на питателни храни, достатъчно сън и физически упражнения са най-важните начини за укрепване на имунната система.

В допълнение, изследванията показват, че допълнителният прием на определени витамини, минерали, билки и други вещества може да подобри имунния отговор и потенциално да ви предпази от болести.

Имайте предвид обаче, че някои добавки могат да взаимодействат с лекарствата, които приемате. Други може да не са подходящи за хора с определени здравословни състояния. Не забравяйте да се консултирате с лекар или фармацевт преди да започнете да взимате каквото и да е.

Ето тези 15 добавки са известни със своя потенциал за повишаване на имунитета

1. Витамин D

Витамин D е мастноразтворим хранителен елемент, който е от съществено значение за здравето и функционирането на имунната система.

Витамин D засилва ефекта на борбата с патогените на моноцитите и макрофагите - белите кръвни клетки, които са важни части от имунната защита - и намалява възпалението, което помага за насърчаване на имунния отговор.

Много хора имат недостиг на този важен витамин , който може да повлияе негативно на имунната функция. Всъщност ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от инфекции на горните дихателни пътища, включително грип и алергична астма.

Някои изследвания показват, че витамин D може да подобри имунния отговор. Всъщност последните изследвания сочат, че приемът на този витамин може да предпази от инфекции на дихателните пътища.

Други проучвания отбелязват, че добавките с витамин D са в състояние да подобрят реакцията на антивирусни лечения при хора с определени инфекции, включително хепатит С и ХИВ.

В зависимост от нивата на кръвта, някъде между 1000 и 4000 IU витамин D на ден е достатъчно за повечето хора, въпреки че тези с по-сериозни дефицити често изискват много по-високи дози.

ВАЖНО: Витамин D е от съществено значение за имунната функция. Здравословните нива на този витамин могат да помогнат за намаляване на риска от респираторни инфекции.

2. Цинк

Цинкът е минерал, който обикновено се добавя към други продукти като таблетки, които са предназначени да засилят имунната система. Това е така, защото цинкът е от съществено значение за функционирането на имунната система.

Цинкът е необходим за развитието и комуникацията на имунните клетки и играе важна роля при възпалителния отговор.

Недостигът на това хранително вещество влияе значително върху способността на имунната система да функционира правилно, което води до повишен риск от инфекция и болести, включително пневмония.

Дефицитът на цинк засяга около 2 милиарда души по целия свят и е много често срещан при възрастни хора. Всъщност, до 30% от тях имат дефицит на това хранително вещество.

Многобройни изследвания разкриват, че добавките с цинк могат да предпазят от инфекции на дихателните пътища като обикновената настинка.

Нещо повече, допълнителният прием на цинк може да е от полза за тези, които вече са болни.

Дългосрочният прием на цинк е обикновено безопасен за здрави възрастни, стига дневната доза да е под зададената горна граница от 40 милиграма.

Прекомерните дози могат да попречат на абсорбцията на мед, което вероятно ще увеличи риска от инфекция.

ВАЖНО: Цинкът е в състояние да помогне за предпазване от инфекции на дихателните пътища и да намали продължителността на тези инфекции.

vitamin_c.jpg

3. Витамин С 

Витамин С е може би най-популярната добавка, която се ползва за защита срещу инфекция, поради важната му роля за имунното здраве.

Този витамин поддържа функцията на различни имунни клетки и повишава способността им да се предпазват от инфекция. Също така, витамин С е необходим за клетъчната смърт, която помага да поддържате имунната си система здрава, като изчиства старите клетки и ги замества с нови.

Витамин С функционира също като мощен антиоксидант, предпазващ от увреждане, причинено от оксидативен стрес, което се случва с натрупването на реактивни молекули, известни като свободни радикали.

Оксидативният стрес може да повлияе негативно на имунното здраве и е свързан с множество заболявания.

Допълнителният прием на витамин С намалява продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища, включително обикновена настинка.

Редовният прием на добавки с витамин С намалява появата на настинка при хора с високо физическо натоварване с до 50 процента.

Освен това е доказано, че високодозовото интравенозно лечение с витамин С значително подобрява симптомите при хора с тежки инфекции, включително сепсис и синдром на остър респираторен дистрес, в резултат на вирусни инфекции.

Тези резултати потвърждават, че добавките с витамин С могат значително да повлияят на имунното здраве, особено при тези, които не получават достатъчно количество витамин чрез диетата си.

Горната граница за витамин С е 2 000 милиграма. Допълнителните дневни дози обикновено варират между 250 и 1000 милиграма.

ВАЖНО: Витамин С е жизненоважен за имунното здраве. Това хранително вещество може да намали продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища.

4. Черен бъз 

Черният бъз (Sambucus nigra), който отдавна се използва за лечение на инфекции, се изследва и за ефекта му върху имунното здраве.

Екстрактът от бъз има мощен антибактериален и антивирусен потенциал срещу бактериални патогени, отговорни за инфекции на горните дихателни пътища и щамове на грипния вирус.

Нещо повече, доказано е, че черният подобрява отговора на имунната система и може да помогне за съкращаване на продължителността и тежестта на настинките, както и за намаляване на симптомите, свързани с вирусни инфекции.

ВАЖНО: Приемът на добавки от бъз може да намали симптомите на горните дихателни пътища, причинени от вирусни инфекции и да помогне за облекчаване на симптомите на грип. Необходими са обаче още изследвания.

5. Лечебни гъби 

Лечебните гъби се използват от древни времена за предотвратяване и лечение на различни инфекции и болести.

Известно е, че над 270 признати вида лечебни гъби имат свойства, повишаващи имунитета.

Кордицепс, лъвска грива, майтаке, шитаке и рейши са гъбите, за които е доказано, че подобряват имунното здраве.

Някои изследвания показват, че допълнителният прием на конкретни видове лекарствени гъби може да подобри имунното здраве по няколко начина и да намали симптомите на определени състояния, включително астма и белодробни инфекции.

Много други лечебни гъби се проучват за тяхното благоприятно въздействие върху имунното здраве.

ВАЖНО: Гъбите кордицепс и лъвска грива имат добър антибактериален ефект.

garlic.jpg

Други добавки с потенциал за повишаване на имунитета

Освен изброените по-горе елементи, има много добавки, които могат да помогнат за подобряване на имунния отговор:

Астрагалус е билка, често използвана в традиционната китайска медицина. Изследванията върху животни предполагат, че екстрактът му може значително да подобри реакциите, свързани с имунитета.

Селен. Селенът е минерал, който е от съществено значение за имунното здраве. Изследванията върху животни показват, че добавките със селен могат да повишат антивирусната защита срещу грипните щамове, включително H1N1.

Чесън. Чесънът има мощни противовъзпалителни и антивирусни свойства. Доказано е, че подобрява имунното здраве чрез стимулиране на защитните бели кръвни клетки.

Индийска ехинацея. Тази билка съдържа андрографолид, терпеноидно съединение, за което е установено, че има антивирусни ефекти срещу вируси, причиняващи респираторни заболявания, включително ентеровирус D68 и грип.

Женско биле. Женското биле съдържа много вещества, включително глициризин, които могат да помогнат за предпазване от вирусни инфекции.

Африкански пеларгониум. Някои изследвания на хора подкрепят използването на екстракта от това растение за облекчаване на симптомите на остри вирусни респираторни инфекции, включително обикновената настинка и бронхит. Все пак резултатите са смесени и са необходими повече изследвания.

Витамините от групата В, включително В12 и В6, са важни за здравия имунен отговор

Много възрастни имат дефицит от тях, което може да повлияе негативно на имунното здраве.

Куркумин. Куркуминът е основното активно съединение в куркумата. Има мощни противовъзпалителни свойства и проучванията върху животни показват, че може да помогне за подобряване на имунната функция.

Ехинацея. Ехинацеята подобрява имунното здраве и може да има антивирусни ефекти срещу няколко респираторни вируси, включително респираторен синцитиален вирус и риновируси.

Прополис. Прополисът е материал, подобен на смола, произведен от пчелите, и се използва като уплътнител в кошерите. Въпреки че има впечатляващи имуно-засилващи ефекти и може да има и антивирусни свойства, са необходими повече изследвания.

Според резултатите от научните изследвания, добавките, изброени по-горе, могат да имат имуностимулиращи свойства.

Имайте предвид обаче, че много от потенциалните ефекти на тези добавки върху имунното здраве не са тествани подробно при хора, подчертавайки необходимостта от бъдещи проучвания.

ВАЖНО: Астрагал, чесън, куркумин и ехинацея са само част от добавките, които могат да предложат стимулиращи имунитета свойства. Все пак те не са щателно тествани при хора и са необходими повече изследвания.

Въпреки че тези добавки могат да дадат малка полза за имунното здраве, те не трябва и не могат да се използват като заместител на здравословния начин на живот.

Поддържането на балансирана диета, достатъчно сън, ангажиране с редовна физическа активност и отказване от пушенето са някои от най-важните начини да помогнете за поддържането на имунната система. По този начин ще намалите шансовете за инфекция и заболяване.

Ако решите, че искате да опитате някоя от горе изброените добавки, първо поговорете с вашия лекар, тъй като някои от тях могат да взаимодействат с определени лекарства или да са неподходящи за определени хора.

Освен това, не забравяйте, че няма научни доказателства, които да предполагат, че някои от тях могат да са активна защита срещу COVID-19, въпреки изразените антивирусни свойства, които имат.

Източник: www.healthline.com


Поръчайте

pora4ay_baners1.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000