0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да се предпазим от инфаркт на миокарда?


Как да се предпазим от инфаркт на миокарда?

Защо мъжете са изложени на по-голям риск от жените?

Няма да ви лъжем, положението е доста сериозно: през последните двадесет години опасната болест значително се подмлади и сега сърдечният удар погубва живота на мъжете с 60% повече.

Обикновено коронарната болест на сърцето засяга мъжете на възраст 45-55 години, но днес тя застрашава живота на много млади хора, едва навършили 30 години. В същото време болестта очевидно предпочита мъжките сърца, и затова кардиолозите наричат инфаркта "мъжко" заболяване. Най-често това са проспериращите и успешни представители на силната половина на човечеството, които освен това водят активен начин на живот и спортуват. Парадоксално, нали?

Но такова плашещо състояние на нещата, има съвсем просто обяснение: мъжете просто не са свикнали да се грижат за собственото си здраве. Спомняте ли си последния път, когато почувствахте неразположение? А дали отидохте веднага на лекар, или го отложихте "за друг път"? Абсолютното мнозинство няма подобни спомени. И докато всички единодушно игнорират опасните симптоми, болестта на коронарната артерия потърква доволно ръце в очакване на следващата жертва: според статистиката само 50% от мъжете с масивен инфаркт стигат до болницата живи. Втората половина плаща със собствения си живот факта, че тревожните симптоми са били игнорирани, и намерението да си направят необходимите изследвания навреме е било само... намерение.

По-нататък не става по-добре. Дори и да са стигнали до болницата, една трета от мъжете, претърпели инфаркт, едва ли ще доживеят до изписването - развитите усложнения няма да го позволят. Онези, които имат достатъчно късмет да оцелеят в такова опасно „приключение", никога повече няма да могат да забравят случилото се: сърдечният удар, или познат още и като инфаркт, буквално слага белег на сърцата им.

Как да разберете, че сте изложени на риск?

Пушачите са изложени на голям риск от сърдечен удар. Друг ужасен враг на сърцето е твърде високият холестерол и атеросклерозата.

За да не се натрупват холестеролни плаки в артериите, мъжете навършили 40 години, трябва да започнат да използват превантивно билковите капки АРТЕРОВИТАЛ

Освен, че предотвратяват натрупването на вредните отлагания АРТЕРОВИТАЛ буквално стопяват вече натрупаната плака, като не позволяват да се отчупват парчета, които биха могли да запушат артериите.

Сърдечният мускул е във фокус при затлъстелите мъже, както и при тези, които са под постоянен стрес и игнорират спорта. Лоши диагнози в това отношение са също хипертонията и захарният диабет - те изострят ситуацията и могат да ускорят развитието на миокарден инфаркт.

Ако страдате от захарен диабет поръчайте и започнете да използвате капките ДИАБЕТАЛ - най-ефективното природно средство за сваляне нивата на кръвната захар.

Но дори и да водите абсолютно здравословен начин на живот, и не позволявате проявата на някой от изброените по-горе фактори, не бързайте да се отпускате и успокоявате. Все още има такова неприятно нещо като наследственост и, уви, никой не може да повлияе точно на този фактор за появата на инфаркт.

Според лекарите, ако само един от близките роднини е страдал от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове (инфаркт, коронарна болест на сърцето, инсулт), тогава рискът от възникване на същия проблем се увеличава в пъти. И ако добавите нездравословен начин на живот към наследствеността ... сами разбирате какви перспективи има човек.

Какво се случва в тялото: поглед отвътре

Ако твърде много холестерол попадне в кръвта, той започва да се отлага по стените на кръвните артерии, поради което с течение на времето се образуват атеросклеротични плаки. В един момент такава плака може да се напука, и парченца от нея да попаднат в самия съд. Кръвта активно се слепва и натрупва в раната, образувайки кръвен съсирек, който затваря или по-скоро запушва увредената зона.

arteria sarce.jpg

С течение на времето кръвният съсирек става по-голям и по-плътен, и в един момент напълно ще блокира вътрешното пространство на артерията, която захранва сърдечните клетки с кислород. Веднага щом това се случи, доставката на кислород ще продължи още десет секунди, което ще позволи на сърдечния мускул да работи максимум половин час. След това ще започнат необратими промени, а след около шест часа сърдечният мускул ще умре напълно.

Как да забележите първите симптоми навреме?

Знаете ли поговорката „Предупреден значи въоръжен"? Известно е, че ако се знаят и разпознават симптомите на предстоящия инфаркт на миокарда, това ще помогне да се усети коварната болест възможно най-рано и да има време да се предприемат всички необходими мерки.

Основният симптом е непоносимата болка зад гръдната кост . Но не забравяйте, като при пациенти с ангина пекторис тя се развива и след интензивно натоварване (както физическо, така и емоционално). Но при сърдечен удар, остра болка се появява в покой. Често инфаркът започва да се развива рано сутринта, поради което човек не разбира веднага какво му се случва.

Също така, усещане за слабост, припадък, отслабен пулс и бърз нередовен сърдечен пулс могат да подскажат възможността за новопоявил се сърдечен удар. Има моменти, когато към такива симптоми се добавят гадене, бледност, обилно студено изпотяване и дори повръщане.

Основната коварност се проявява във факта, че една четвърт от пациентите не изпитват почти никакви симптоми по време на сърдечен удар, а само електрокардиограма може да "разпознае" "белега" на сърдечния мускул. Такива случаи в медицината се наричат „тиха исхемия" и този вид заболяване е изпълнен с не по-малка опасност. Именно поради тази причина е изключително важно да се подлагате на редовни прегледи - никога не знаете какви процеси могат да протичат в тялото ви напълно безсимптомно.

Днес ще ви кажем какви изследвания трябва да направите първо, за да разберете цялата необходима информация за вашето сърце.
- преминете през ЕКГ и направете кръвен тест за липиди и захар ;
- ако имате високо кръвно налягане, направете ехокардиография (ултразвук на сърцето) и веднага щом налягането се върне към нормалното, ще ви е необходима велосипедна ергометрия (ЕКГ с упражнения).

Тези изследвания са основните и колкото по-често ще ги пправите (особено след като навършите 40 години), толкова повече и по-големи са шансовете никога да не се сблъскате с опасни сърдечни заболявания.

Що се отнася до превенцията, в допълнение към очевидното водене на здравословен начин на живот, трябва да знаете кой в семейството е бил податлив на такива заболявания. Както вече разбрахте, има семейно предразположение, което в никакъв случай не трябва да се забравя и игнорира. Знаейки за своята наследственост, хората трябва да бъдат под постоянното наблюдение на лекарите.

Източник: medlineplus.gov


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за подркрепа дейноста на кръвоносните съдове и кръвообращението 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ