0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Стрес при заспиване – нормално или патологично?


Стрес при заспиване – нормално или патологично?

Почти на всеки се е случвало да се стресне малко след като е заспал, да подскочи или тялото леко да се разтресе. Това се нарича стрес при заспиване

Какво е стрес при заспиване и защо се появява?

Има моменти, когато по време на заспиване ръка или крак треперят или на човек му се струва, че пада по време на прехода към сън. В повечето случаи това явление не се счита за признак на нарушения в организма и е абсолютно безопасно.

Въпреки това, в редки случаи стряскането насън може да показва наличието на сериозни заболявания.

Физиологични причини за стрес при заспиване

Неволните мускулни спазми, които се появяват при заспиване, се обозначават с термина "хипнотично потрепване" . Този процес има научно обяснение и е абсолютно нормален.

Сънят се състои от няколко фази. Хипнотичните трептения се появяват между събуждането и заспиването и се наблюдават при 70% от хората.

Капките СТРЕСОВИТАЛ са билков продукт, който помага по-лесно да се справите с депресията, премахват безсънието, безпокойството и нервното напрежение

Те могат да възникнат както спонтанно, така и под въздействието на външни фактори (ярка светлина, силен звук). Ако стресовете не провокират събуждане, човек може дори да не ги осъзнава.

Учените са стигнали до няколко теории, които обясняват появата на тръпки или стрес при заспиване:

 

1. Инстинкт за самосъхранение

Най-често срещаната теория за стрес преди заспиване предполага, че физиологично заспиването е подобно на процеса на умиране. При заспиване всички мускули на тялото се отпускат, дишането се забавя, налягането и температурата намаляват, докато мозъкът все още е буден.

На рефлексно ниво се задейства инстинктът за самосъхранение, мозъкът изпраща сигнал до нервната система, поради което всички мускули се свиват.

Следователно, след началото, човек често се събужда и, след като се увери, че всичко е наред, заспива отново. Това явление в медицината се нарича миоклонус на съня .

2. Стресовият характер на хипнотичните припадъци

Според друга теория стряскането при заспиване е резултат от стрес, умствено или физическо претоварване през деня.

В централната нервна система се появява алармен сигнал, който се тълкува като падане. Мозъкът се опитва да обясни това явление и генерира полусъннно състояние, нещо като полусън, по време на който спящият се „подхлъзва, скача от скала, пада в пропаст".

Ако човек се събуди рязко по време на този процес, тогава той очевидно има фрагмент от този сън в паметта си.

Ако хипнотичното потрепване не се случва често, тогава няма причина за безпокойство. Въпреки това, ако подобни явления причиняват дискомфорт за дълго време, тогава трябва спешно да потърсите медицинска помощ.

Стрес при заспиване - кога е патология

Човек може да се събужда няколко пъти през нощта от треперене по цялото тяло, редовно да усеща нощни пристъпи на тръпки и да се събужда уморен сутрин.

Подобни признаци могат да показват нарушения като:

- хипоксия (недостатъчно снабдяване на мозъка с кислород);
- епилепсия;
- заболявания на нервната система;
- психични разстройства;
- дегенеративно-дистрофични промени в гръбначния стълб.

В допълнение, патологичните мускулни спазми по време на сън често се появяват при възрастни хора, пациенти, прекарали инсулти и неврохирургични операции. А също и при такива, които са били лекувани дълго време със успокоителни.

Ако причините за нощното треперене не бъдат отстранени скоро, това може да доведе до нарушение на съня и безсъние.


Поръчайте

Стресовитал-250x305_3.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ