0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Стрес тест: как тялото ни реагира на стреса?


Стрес тест: как тялото ни реагира на стреса?

Много хора са запознати със стреса. В крайна сметка той заплашва човек поради различни причини

И, както отдавна е известно, стресът е разрушителен за човешкото здраве. Хората обаче не могат да си забранят да не се нервират или да не се стресират. Психолозите са на мнение, че е възможно да се минимизират рисковете от стреса. Най-важното е да се научите как да се справяте с преживяванията и техните последствия.

Колко устойчиви сме на стресови ситуации зависи от способността ни да ги преодолеем, без да променяме обичайното си поведение

Всъщност, ние самите можем да преодолеем стреса. В същото време много често някои от нас се обръщат към естествените методи. Например билкови продукти, като Стресовитал, дълъг сън, вкусна храна, разходки, спорт, танци. Или се опитват да го заглушат чрез комуникация, вземане на водни процедури, секс, масаж, четене и т.н. Сред разрушителните начини за справяне със стреса са злоупотребата с алкохол, наркотици, хазарт и компютърни игри.

Капките СТРЕСОВИТАЛ действатт още при първите симптоми на депресия и тъга, като дават сила и ведрост на настроението

Стресът е адаптивната реакция на организма, предизвикана от резки промени в околната среда

Пример за това е заплаха, продължително пренапрежение, очакване, несигурност и др.

Ако използваме за класификация на стреса предложеното от психофизиолога Г. Селие, тогава можем да разграничим 3 етапа от развитието на ситуацията:

Реакция на безпокойство: мобилизиране на всички телесни ресурси.

Етап на съпротива: тялото успява успешно да се справи с вредните влияния поради предишната мобилизация.

Изтощение: защитните сили на организма намаляват, ако стресът не бъде преодолян дълго време.

Психолозите са идентифицирали два вида стрес в зависимост от последствията от такава реакция:

  • Когато в крайна сметка тялото се адаптира към настоящата ситуация, вече не е необходимо да се променя, има процес на отпускане и разпределение на ресурсите за нещо друго, придружено от положителни емоции. Всичко това се нарича благоприятен стрес.
  • Когато в крайна сметка стресовата среда може да причини различни видове заболявания. В резултат на това възниква негативна реакция на тялото, неговата непрекъсната мобилизация, невъзможността да се отпуснете и възстановите. Това се нарича дистрес.

Защо се развива стресът?

Експертите посочват, че има различни причини за стрес. Обикновено те се делят на субективни и външни. Стресът в човек може да бъде разпознат по следните признаци:

  • Чувство на раздразнителност;
  • Състояние на безпокойство и лош сън;
  • Чувствате се обезсърчени и летаргични;
  • Безсмислени опити за концентрация;
  • Нежелание за комуникация с никого;
  • Тежки мисли и идеята за поправяне на невъзможността да се справим със ситуацията.

За своевременно и бързо определяне на нивото на стрес си струва да използвате теста на Холмс - Рей. Препоръчва се да се прави този тест поне веднъж годишно. Колкото по-висока е получената стойност, толкова по-високо е нивото на стрес. Ако имате висок резултат, препоръчително е да се консултирате с психолог, за да избегнете възможни неприятни последици.

Вашето действие, за да ви попречи да стигнете до крайност

Нашият отговор на стреса може да бъде представен от следния механизъм: самото събитие се случва. Следва неговото възприятие и оценка. След това появата на емоционална реакция, а след това физиологична и поведенческа. Всичко се обобщава от изтощението. Ако ситуацията излезе извън контрол и започнат някои сериозни последици, например депресия, не можете да се самолекувате, необходима е само помощта на специалист.

За да не изживеете последния етап трябва да се научите да възприемате събитията по различен начин, с неутрално отношение към тях. Колкото и да преживявате, не правители нищо, за да решите проблемите, те няма да изчезнат от самосебе си.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2021