0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Всичко, което трябва да знаете за венозните заболявания


Всичко, което трябва да знаете за венозните заболявания

Кои са най-често срещаните венозни проблеми и вариантите за тяхното лечение.veni5.jpgЗабелязали ли сте болка или подуване на краката? А влошават ли се симптомите ви, когато продължително време седите, или стоите прав? Ако е така, вероятно страдате от увредени вени. А това неминуемо ще окаже влияние на това как се чувствате и как изглеждат краката ви. Някои венозни проблеми са козметични. Други обаче са сериозна заплаха за здравето, понеже увреждат тъканите на краката и образуват кръвни съсиреци  - тромбози, а те от своя страна водят до животозастрашаващи последствия. В такъв случай е необходимо да се предприеме незабавно лечение. Ако смятате, че имате венозен проблем свържете се веднага със съдов специалист.

Рисков пациент ли сте?  

Козметичните проблеми с вените са често срещани. От венозни оплаквания страдат и мъже и жени, независимо от възраста. Съществуват обаче рискови фактори, които допълнително могат да предизвикат появата на венозни заболявания.

Ето някои от тях:     

 • Семейна предистория на венозни заболявания
 • Ако сте жена
 • Ако сте в напреднала бременност
 • Възраст
 • Продължително заседяване или работа на крак
 • Скорошна операция със залежаване
 • Наднормено тегло
 • Тютюнопушене
 • Прием на хормонални противозачатъчни  

Лечението може да подобри физическото ви състояние.  

ven.jpgНезависимо дали венозният ви проблем е козметичен или сериозен, заедно с лекуващият лекар ще изготвите план на лечението. Изключително важно е самият вие да имате ангажираност към лечението. В зависимост от вашето състояние лечението може да включва оперативна или неоперативна интервенция, лекарствена терапия или и двете.  

Диагностициране на венозен проблем  

Съдовият ви специалист ще прецени състоянието на долните ви крайници и ще оцени дали са причинени от венозни проблеми. Прегледът включва снемане на анамнеза , преглед и Доплер ехография. Правят се задължителни лабораторни изследвания, за да се установи здравословното състояние на вените. След това се назначава лечението.   Анамнеза и физикален преглед   Лекарят ще ви разпита детайлно за симптомите, които ви тревожат. Най-честите оплаквания са - умора или болка в единия или двата крака, подуване, особено при продължително седене или стоене. 

Лекарят ще ви разпита за възможни рискови фактори. Задължително го уведомете ако член от семейството е имал венозно заболяване или ако вие сте имали венозно запушване.   Ще ви бъде направен обстоен преглед за необичайни венозни участъци, подувания, чувствителни места или такива, с променен цвят на кожата.   Доплер ехография   Това изследване е неинвазивно. Използват се ултразвукови вълни, за да се получи изображение на структората на вените и кръвотока. Това е единственият сигурен начин да се намери мястото на възникнал венозен проблем.  

Как циркулира кръвта?  

0345.jpgС всяко свиване и отпускане на сърдечния мускул кръвта протича от сърцето към останалата част от тялото и след това се връща обратно към сърцето. Този процес се нарича кръвообращение.
Артериите отвеждат кръвта от сърцето към всички части на тялото. Вените - връщат кръвта от клетките, тъканите и органите обратно в сърцето.
Когато са увредени вените не могат да транспортират кръвта до сърцето и тогава се пораждат различни венозни заболявания, които варират от средно до сериозно тежки.  

Видове вени  

Огромната мрежа от вени в човешкото тяло работи като система тръбопроводи, които пренасят кръвта обратно към сърцето. Повърхностните вени са разположени точно под кожата. Те пренасят кръвта от кожата и я вливат в дълбоките вени, които са разположени в мускулите на краката. Дълбоките вени пренасят кръвта до сърцето чрез долната права вена кава.  

Как функционират вените на долните крайници?  

Вените и мускулите следва да работят заедно и в посока обратна на гравитацията, за да придвижат кръвта нагоре по тялото, към сърцето. Когато се свиват и отпускат, мускулите на краката изтласкват кръвта към вените, които своя страна притежават чашковидни джобчета, наречени клапи.

Тези клапи са разположени по вътрешната дължина на стените и работят еднопосочно - отварят се и затварят , за да поддържат кръвотока в правилната посока - към сърцето. Вените с увредени стени или клапи не могат ефективно да траспортират кръвта.  

Здрави вени  

veni.jpgЗдравата вена притежана силни стени и клапи. Когато мускулите на крака се свиват, клапите се отварят. Това позволява на кръвта да се изтласква по вената по посока към сърцето. Когато мускулът на крака се отпусне, клапите се затварят. Затворената клапа пречи на кръвта да се връща обратно и надолу по вената. Клапите са достатъчно силни , за да задържат кръвта на място, докато мускулите се свият отново.  

Увредени вени 

Увредената вена има слаби и разтегнати стени. Ако стените на вената, в близост до клапа се разтегнат, клапата вече не може напълно да се разтвори. Това позволява кръвта да изтече обратно през клапата, когато мускулът е в покой. Когато клапата не може изобщо да се затвори, кръвта се връща назад до най-близката клапа. С течение на времето допълнителното налягане отслабва тази клапа, както и клапите под нея. Така кръвта започа да се натрупва във вената, вместо да се пренася нагоре към сърцето. Така се получават т.нар ВАРИКОЗНИ ВЕНИ, известни още като разширени вени. Това заболяване в повечето случаи е свързано с подуване на крака. Възможно е да се образуват също така и кръвни съсиреци(тромби), на местата къде кръвта се движи прекалено бавно или изобщо не се движи.  

Варикозни вени   

veni_6.jpgРазширените или т.нар варикозни вени са едно от най-често срещаните заболявания на вените. Най-често варикозните вени се унаследяват. Състоянието се влошава по време на бременност.  

Варикозните вени често изпъкват под кожата. Те често изглеждат като сини или зелени ивици зад коленете, по прасците и бедрата. Понякога варикозните вени причиняват известно неудобство - може да усещате пробождане или болка при продължително заседяване или стоене.

Възможно е да се получи и подуване на глезените или стъпълата. Ако симптомите се влошат, възниква риск от образуване на съсирек или увреждане на кожата. Тези по-сериозни венозни проблеми изискват лекарска намеса и лечение  

Лечение на варикозни вени  

В зависимост от състоянието ви лекарят може да ви препоръча да се подложите на една или повече процедури. Всички процедура или унищожават или премахват проблемните вени и след това кръвта се насочва през обходни вени. Всяка процедура се прави с упойка.  

Радиофреквентна лазерна аблация  

1.Тази процедура е една от леките и използва топлина за лечение на проблемни вени. Източникът на топлина (лазерна аблация) се предава през катетър към и във вената. Това води до слепване на венозната стена и слепване на вената. След това източникът внимателно се издърпва, като така се запечатва вената. При тази техника няма разрези, а само убождания с игла.  

Микрофлебектомия  

2.Тази процедура се използва за отстраняването на малки варикозни вени. В кожата се правят малки разрези, след което със специална кукичка се отстраняват проблемните вени. Често микрофлебектомията се комбинира с радиофреквентна аблация или превързване с механично отстраняване на вената.  

Стрипинг на вена  

3.Тази хирургична процедура се използва за отстраняване на едната или двете мени сафена. В началото и края на вената се правят разрези , след което се вързва в двата края и се отстранява през долния разрез. Възстановяванет трае около седмица  

Рискове и усложнения

 • Кървене-рядко
 • Подуване - много рядко
 • Увреждане на малки сетивни нерви - рядко
 • Образуване на съсирек в дълбоката вена - рядко
 • Реакция към упойката - много рядко
 • Възпаление - рядко  

Хронична венозна недостатъчност (ХВН)  

veni4.jpgХроничната венозна недостатъчност е продължително заболяване. То се развива в крайни стадии, когато състоянието на варикозните вени се влоши или съсирек пречи на капите да работят нормално. ХВН причинява подуване на крака,  трайно увреждане на кожата и образуване на отворени рани(варикозни язви). ХВН не може да бъде излекувана радикално. Но могат да се предприемат стъпки за ограничаване на влошаването.   Често срещани симптоми   При ХВН кръвта се оттича трудно през увредените клапи и се натрупва във вените. Това води до високо налягане във вените. В долната част на краката и глезените се появяват оттоци. Освен това високото налягане кара течността да прониква от вените към съседните тъкани. 

В резултата на това тъканите се възпаляват, кожата изсъхва, появява се сърбеж, който преминава в зачервяване.   Как да облекчим симптомите?   За да контролирате симптомите и да ограничите влиянието на ХВН ще се наложи да спазвате дневен режим. Това включва носенето на ластични чорапи и редовно вдигане на краката  над нивото на сърцето. Тези действия понижават налягането в краката, а това намалява оттоците и предотвратява образуването на язви.

ХВН може да доведе до образуването на язви   Язвите са сериозно усложнение при хронична венозна недостатъчност. Когато високото налягане и оттоците не са контролирани, ХВН може да се влоши. Кожата и тъканите се разкъсват и се образуват язви. Те варират по размер и форма и най-често се появяват в най-долната част на краката и около глезените.

Обикновено тези ясви са с воднисто съдържание и сълзят. Поради подуването и липсата на приток свежа кръв увредената кожа много бавно заздравява.  

Лечение на язва  

Ако смятате, че имате язва, незабавно посетете вашия лекар. Стриктно спазвайте всички указания :

 • Прилагане на различни видове превръзки върху язвата. Те трябва да бъдат влажни и да съдържат медикамент, който да подпомогне оздравителния процес. Превръзките следва да се сменят често.
 • Ще се наложи няколко пъти на ден да държите краката си повдигнати
 • Ще трябва да носите еластични превръзки или пристягащи чорапи, за намаляване на оттоците
 • Възможно е да ви бъдат изписани антибиотици за лечение на възпалението    

Дълбока венозна тромбоза

lov.jpgДълбоката венозна тромбоза(ДВТ) е кръвен съсирек, който се образува в една от дълбоките вени. С течение на времето съсирекът расте и достига до такива размери, че запушва самата вена.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ : Не е задължително да имате проблем с вените, за да сте в рискова група от ДВТ   Този вид съсиреци най-често възникват при прекалено бавен кръвоток. До това заболяване водят дълги периоди неактивност(залежаване), особено при заболяване или след операция. Ако част от съсирека се откъсне, кръвта може да го пренесе до белия дроб, а това да доведе до белодробна емболия. Това заболяване често има фатални последици и трябва незабавно да бъде лекувано.  

Често срещани симптоми

ДВТ обикновено засяга само единия крак. В някои случаи може дори да нямате симптоми. Тялото може да успее да разгради съсирека ако е малък, без да доведе до трайни увреждания. По-скоро ако съсирекът е голям тогава може да създаде сериозни проблеми. В зависимост от местоположението на съсирека е възможно да изпитвате болка или да получите оток.  

Лечение на ДВТ

Дълбоката венозна тромбоза трябва да бъде лекувана поради две причини - възстановяване на кръвоообращението във вената и предотвратяване на белодробна емболия. Целта на лечението е да се контролира размера на съсирека, както и да се предотврати образуването на повече съсиреци. В началото обикновено се предписват медикаменти. Може да се наложи прилагане на процедура по разграждане на голям кръвен съсирек  или за намаляване на риска от белодробна емболия.  

Капките Артеровитал са един от сигурните начини за превантивно лечение на кръвоносните съдове. Три месечният курс гарантира чисти артерии и здрави вени.  

Антикоагуланти

trombol.jpgПри дълбока венозна тромбоза най-често първа стъпка са т.нар. разредители на кръвта - антикоагуланти. Тези медикаменти не позволяват на кръвта да образува съсиреци. Първо те се приемат венозно, а по-късно през устата.

Ще трябва да правите редовни изследвания на кръвта, за да се види как действат антикоагулантите. Не пийте други лекарста паралелно, без да информирате лекуващия си лекар.  

Тромболиза

Тази процедура се използва за разграждане на голям съсирек. Въвежда се катетър в проблемната вена и се прави рентгенова снимка на съсирека и вената. След това през катетъра директно в съсирека се въвежда разтвор за разграждане на кръвния съсирек. В някои случаи механичният уред се използва заедно с медикаменти.  

Имплантация на филтър в долна празна вена

Филтърът в долната празна вена е малък уред, който прихваща кръвния съсирек в долната половина на тялото и по този начин предотвратява белодробна емоблия. Филтърът се поставя чрез катетър вътре в долната празна вена. Подобна процедура се прилага за пациенти, които имат кръвен съсирек в крака и са изложени на много висок риск от белодробна емболия.  

Погрижете се сами за здравето си  

veni9.jpgЕластичните компресивни чорапи се предписват за лечение на всички видове венозни проблеми. Носенето им е най-важното нещо, което може да правите, за да контролирате вашето заболяване. Чорапът намалява налягането по крака в посока отдолу нагоре. Така се намаляват и отоците, както и рискът от образуване на язви. Не купувайте чорапи преди консултация с вашия лекар. Носете чорапите толкова часа, колкото препоръчва вашият лекар.  

Съвети за носене и грижа:

 • Носете такава дължина чорапи, каквато ви е предписана от лекаря
 • Носете чорапи с препоръчаната ви степен на компресия
 • Опъвайте чорапа до препоръчителната височина и не по-високо. Не навивайте чорапа на ръба, тъй като това пречи на кръвотока 
 • Сваляйте чорапите поне веднъж на ден. Проверявайте цвета на кожата и има ли синини и рани
 • Заменете чорапите с нови когато провиснат. Периодът им е 3-6м.
 • Прането на чорапите става според указанията на производителя, обикновено на ръка.  

Упражнения за подобрена циркулация

 • Всеки ден отделяйте времеза упражнения, които включват и мускулите на краката. Разходките, плуването и карането на колело са идеален вариант Ако до момента не сте правили упражнения започнете с няколко минути и постепенно увеличавайте докато стигнете да 30 мин дневно
 • Ако имате здравословен проблем и не можете активно да се движите, попитайте лекаря си за съвет. Той ще ви препопъча подходящи упражнения. Легнете и повдигнете краката над нивото на сърцето за 20-30 мин всеки ден. Това спомага кръвта да се оттича към сърцето
 • Когато седите дълго време вдигайте краката си на табуретка
 • Подържайте кожата си постоянно влажна и това ще избегне сърбежа и сухотата. Грижата за кожата ще предотврати появата на язви.

Друг важен момент е наднорменото тегло, което добана излишно напрежение върху вените.
Ако е необходимо коригирайте хранителния си режим, като спазвате указанията на вашия лекар. Ограничете солените храни и консервите, тъй като те съдържат прекалено много натрий. А натрият задържа вода в тялото.  


Поръчайте

_______________________250x305.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за подркрепа дейноста на кръвоносните съдове и кръвообращението 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ